Poşta Română merge în „turneu european”, în căutarea investitorilor

Poşta Română va demara un itinerar de promovare la nivel european, la finele lui august sau începutul lunii septembrie, pentru continuarea discuţiilor cu potenţialii investitori interesaţi de companie, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al Poştei Române, Alexandru Petrescu.
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 10:40
Poşta Română merge în

‘Avem planificat şi un ‘Road-show’, un itinerar de promovare, la nivel european, şi ne uitam pe centrele financiare europene, poate la Londra, poate Frankfurt, în care să continuăm discuţii cu potenţialii investitori. Se va întâmpla, undeva, la sfârşitul lui august, începutul lui septembrie. Sigur că acoperim o arie cât mai largă de potenţiali investitori. Eu consider că Poşta Română este ca şi oportunitate de privatizare una dintre cele mai atractive oportunităţi financiare, la momentul de faţă, pe piaţa poştală şi de curierat la nivel european, pentru că are o serie de elemente de unicitate. Să nu uităm că Poşta Română este administratorul naţional al uneia dintre cele mai mari, a doua ţară ca mărime din centrul şi estul Europei’, a menţionat şeful Poştei Române.

În ceea ce priveşte conversia datoriilor istorice ale Poştei Române în acţiuni, Alexandru Petrescu a afirmat că Bruxelles-ul a aprobat acest demers pentru momentul în care se ajunge ‘pe o linie de ireversibilitate a procesului de privatizare’.

‘Din septembrie 2013 am demarat toate diligenţele necesare pentru a solicita Comisiei Europene un ‘OK’ pentru conversia datoriilor în acţiuni. A presupus un efort de şase-şapte luni de muncă în spatele acestui acord, alături de consultanţi şi de reprezentanţii ministerului, în care a trebuit să demonstrăm că această conversie pe care noi o solicităm nu impactează în mod negativ configuraţia industriei poştale din România şi că nu este o măsură anticoncurenţială. Între timp, vicepreşedintele CE Joaquín Almunia ne-a trimis o scrisoare în care ne aprobă conversia datoriilor în momentul în care ajungem pe o linie de ireversibilitate a procesului de privatizare. Noi, Comisia de Privatizare, considerăm că momentul la care putem declanşa procesul de conversie este apropiat zonei de 30 septembrie, atunci, prin iminenţa depunerii ofertelor neangajante putem considera că intrăm într-o zonă de ireversibilitate a procesului de privatizare’, a arătat directorul general al operatorului poştal.

Datoriile istorice ale Companiei Naţionale ‘Poşta Română’ /CNPR/ către bugetul de stat, care vor putea fi convertite în acţiuni, sunt în valoare de 242,5 milioane lei.

Privatizarea Poştei Române se va realiza prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni.

La finele lunii iunie, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a prelungit cu 90 de zile, până la 30 septembrie 2014, termenul de depunere a ofertelor neangajante pentru privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), în urma unei solicitări venite din partea unei importante administraţii poştale europene, care a cumpărat caietul de sarcini..

Poşta Română este lider pe piaţa serviciilor poştale în România, cu o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei, şi operează printr-o reţea de 5.693 de unităţi poştale cu acoperire naţională. Dintre acestea, 1.081 sunt unităţi informatizate. Compania este unul dintre cei mai importanţi angajatori din economia românească, cu aproximativ 27.500 de salariaţi, oferind produse şi servicii poştale şi financiare tuturor clienţilor de pe teritoriul României. Anual, compania procesează un volum de sute de milioane de trimiteri poştale şi distribuie către 5 milioane de beneficiari drepturile băneşti aferente sistemului public de pensii, al asigurărilor sociale de stat, IOVR, agricultori şi pensii militare.

Statul Român, prin MSI, deţine 75% din acţiunile CNPR, iar restul de 25% sunt deţinute de Fondul Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri spectaculoase de până la 80% și o selecție exclusivă de produse,......
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...