„Nu mai ţinem!” este răspunsul cu care este întâmpinată, la ghişeele Companiei Naţionale Poşta Română, solicitarea de a cumpăra un plic.
Oficiile poştale nu mai vând plicuri pentru că sunt „într-un proces de updatare tehnică, ca o componentă a investiţiilor de modernizare”, a răspuns purtătorul de cuvânt al companiei, la întrebarea ECONOMICA.NET.
„Updatarea” ar putea dura circa două săptămâni, potrivit reprezentantului Poştei, care a promis că va reveni cu detalii privind investiţiile.
Pe site-ul Poştei Române, cele mai recente date despre investiţiile companiei sunt din 2011.
Privatizarea Poştei Române se află în etapa de due diligence, premergătoare depunerii unei oferte angajante. Compania belgiană bpost a depus o ofertă neangajantă, iar comisia de privatizare a concluzionat că acesta răspunde cerinţelor din caietul de sarcini.
Belgienii de la bpost ar putea avansa oferta angajantă până la sfârşitul lunii iunie, spunea în februarie Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională.
Operatorul naţional de servicii poştale a încheiat anul 2014 cu un profit substanţial, după şase ani de pierderi consecutive şi „a demonstrat că poate fi un activ valoros pentru un investitor strategic”, a mai spus Sorin Grindeanu.
Compania Naţională Poşta Română va încheia anul 2014 cu un profit operaţional de 74,3 milioane de lei (16,7 milioane de euro), faţă de o pierdere de 52 milioane de lei (11,7 milioane de euro) în 2012, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI), în calitate de acţionar majoritar cu 75%.
Celălalt acţionar al Poştei este Fondul Proprietatea.
Poşta are circa 27.000 de angajaţi şi o reţea teritorială de 5.687 de unităţi.
Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.