Poșta Română se conectează cu era digitală. Pregătește un portofel digital pentru transferuri de bani și încasarea pensiilor, dar și aplicații mobile pentru poștași, clienți, logistică și oficii poștale

În efortul de a se alinia tendințelor actuale, Poșta Română continuă să investească în tehnologii digitale și consultă piața pentru mai multe proiecte. Noile planuri includ lansarea de aplicații mobile care vor facilita trimiterea de colete, urmărirea expedierilor, eficientizarea operațiunilor interne, dar și accesarea unor servicii financiare printr-un portofel digital prin care.
Lidia Neagu - Dum, 18 aug. 2024, 21:58
Poșta Română se conectează cu era digitală. Pregătește un portofel digital pentru transferuri de bani și încasarea pensiilor, dar și aplicații mobile pentru poștași, clienți, logistică și oficii poștale

În total sunt 14 proiecte de transformare digitală pentru care Poșta invită companiile specializate să transmită, până pe 23 august, cotații de preț, aspecte tehnice și comerciale și orice alte informații pe care le consideră relevante.

Aplicație Last mile & Logistics. Compania intenționează să achiziționeze o aplicație software personalizat pentru preluarea și distribuirea de trimiteri și/sau alte servicii în regim de livrare în aceeași zi, atât pe distanțe scurte (la nivel local) cât și pe distanțe lungi (la nivel regional).

Printre funcțiile pe care trebuie să le poată asigura noua aplicație sunt următoarele: 1. Înrolarea facilă a curierului și configurarea profilului, inclusiv date de contact, informații persoane juridice, zona de livrare, comisioane, alți parametrii comerciali și operaționali; 2. Introducerea de metode de plată direct în aplicație; 3. Preluarea de comenzi și generarea de itinerarii dinamice; 4. Prioritizarea trimiterilor în funcție de criterii diverse; 5. Urmărirea statusului unei trimiteri; 6. Posibilitatea accesării unor servicii premium, cum ar fi urmărirea traseului unei trimiteri în timp real; 7. Primirea de notificări cu privire la diverse trimiteri, atât în calitate de expeditor cât și în calitate de destinatar.

Aplicație transfer de bani de tip Wallet. Poșta dorește automatizarea relației cu clienții săi, în ceea ce privește accesarea de către aceștia a serviciilor financiare (Wallet). Acest lucru a fost anunțat la finele anului trecut de către directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan. Într-o declarație pentru Economica.net, acesta a spus că Poșta Română se află în proces de licențiere la BNR pentru a oferi servicii bancare împreună cu Visa și Mastercard.

Funcțiile pe care trebuie să le poată asigura noua aplicație sunt următoarele: 1. Înrolarea facilă a clientului și configurarea profilului inclusiv date de contact, informații persoane juridice, adrese de livrare, emiterea de carduri VISA-Master Card etc.; 2. Introducerea de metode de plată direct în aplicație; 3. Setarea de produse și servicii prestabilite, favorite și accesarea facilă a acestora; 4. Transfer de bani către un alt utilizator al aplicației identificat după numărul de telefon al acestuia; 5. Transfer de bani către un cont IBAN; 6. Extragerea de bani de la bancomat sau direct de la oficiul poștal/factor poștal; 7. Încasarea unui drept social precum pensie/alocație etc.; 8. Transfer de bani către un destinatar ce va ridica suma de la oficiul poștal/factorul poștal; 9. Primirea de bani prin mandat poștal de la un oficiu poștal/factor poștal; 10.Accesarea serviciilor de relații cu clienții pentru rezolvarea unor probleme sau clarificarea unor informații – inclusiv „chatbot”;

Semnătură electronică White Label. Poșta dorește să transfere întreg flux de documente interne din format fizic în format digital. Odată ce acest proces va fi finalizat, angajații săi vor putea semna digital documentele.

Aplicație de curierat pentru clienți prin care aceștia vor putea să acceseze serviciile de poștă și curierat. Funcțiile pe care trebuie să le poată asigura noua aplicație sunt următoarele: 1. Înrolarea facilă a clientului și configurarea profilului inclusiv date de contact, informații persoane juridice, adrese de livrare, coduri poștale personalizate, etc.; 2. Introducerea de metode de plată direct în aplicație; 3. Setarea de produse și servicii prestabilite, favorite și accesarea facilă a acestora; 4. Solicitarea unui curier/factor poștal la o anumită adresă în vederea prezentării unei trimiteri; 5. Urmărirea statusului unei trimiteri prezentate (AWB, Track & Trace); 6. Francarea și achitarea serviciilor accesate; 7. Posibilitatea accesării unor servicii premium cum ar fi urmărirea traseului unei trimiteri în timp real și altele asemenea; 8. Primirea de notificări cu privire la diverse trimiteri, atât în calitate de expeditor cât și în calitate de destinatar; 9. Comanda unor servicii de tip „last mile” sau „same day delivery”; 10. Accesarea serviciilor de relații cu clienții pentru rezolvarea unor probleme sau clarificarea unor informații – inclusiv „chatbot”;

Pentru aceste patru aplicații, compania vrea să achiziționeze și servicii de consultanță specializată pe domeniul poștal.

Un alt proiect este lansarea unei aplicații pentru factorii poștali pentru încărcarea gestiunii factorilor poștali cu trimiterile și serviciile financiare zilnice pe care aceștia sunt însărcinați să le livreze, realizarea traseului GPS pe care să îl parcurgă și descărcarea gestiunii odată cu livrarea.

De asemenea, compania vrea să consulte piața și pentru achiziția unor softuri care să eficientizeze procesele de business. Una dintre ele este pentru administrarea de la distanță a stațiilor de lucru din rețeaua de calculatoare a companiei – Active Directory.

Aplicație Business Intelligence este un alt exemplu. Aceasta va avea rolul de scanare a datelor, extragerea de date și metadate și emiterea de rapoarte necesare pentru top management.

Aplicație delegare-dispoziții de serviciu (ticketing) pentru gestionarea sarcinilor de serviciu cu ajutorul documentelor de delegare/dispoziție de serviciu și urmărirea ducerii la îndeplinire a acestora cu ajutorul unei platforme de tichete.

Alte proiecte includ: o aplicație oficiu poștal, aplicație Track & Trace pentru urmărirea statusului tuturor trimiterilor poștale pe fluxul tehnologic al companiei și pe întreg teritoriul național, Servicii de proiectare structuri baze de date, consolidare și populare a acestora cu informații provenite din relații contractuale cu instituții de stat, precum și analiza parametrilor de cost ce reies din obligațiile contractuale.

Nu în ultimul rând, Poșta Română mai vrea să lanseze o Aplicație software de registratură și managementul documentelor și o Aplicație uniformizare coduri poștale. Poșta Română este compania care atribuie și actualizează codurile poștale din România. Până în prezent, în Romania, municipiul București împreuna cu cele 40 de municipii reședință de județ (excepție Ilfov) și alte 6 municipii care nu sunt reședință de județ, sunt detaliate la nivel de coduri poștale stradale. Toate celelalte localități din România au atribuit un singur cod poștal. Baza de date cu coduri poștale conține informațiile privind subunitățile poștale care deservesc fiecare localitate, la nivel de distanțe de factori.

Până în prezent baza de date cu coduri poștale nu conțin și informații geografice (coordonate GPS). Codurile poștale de pe teritoriul național nu au un grad corespunzător de granularitate. Acestea acoperă un teritoriu mult prea larg în multe dintre unitățile administrative ale țării. Astfel, compania spune că este necesară creșterea granularității codurilor poștale la nivel național, ceea ce crește atractivitatea companiei ca potențial partener pentru toate instituțiile statului, în asigurarea relației cu cetățenii.

Poşta Română este unul dintre cei mai mari jucători cu capital de stat de pe piaţa economică naţională şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români. În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...