Poşta Română: Suntem într-o situaţie dificilă şi este nevoie de discuţii constructive. Membrii Consiliului de Administraţie nu demisionează

Economica.net
13 09. 2017
sediu_central_21392700

‘Regret actuala dezbatere publică, cu atât mai mult cu cât domnul Lucian Şova este primul ministru al Comunicaţiilor care a făcut ceva concret pentru Poşta Română. Mai exact, deblocarea procesului de recrutare pentru un nou director executiv (CEO) şi a unui nou director financiar (CFO) şi începerea testului investitorului privat şi prudent, test care a fost foarte mult întârziat de miniştrii anteriori, timp de 8, respectiv 12 luni. Având în vedere situaţia în care se găseşte compania în acest moment, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, propun un dialog calm, constructiv şi fără caracter public între ministru şi conducerea companiei, pentru a găsi soluţii. Trebuie să luăm decizii bine gândite, în urma unor discuţii constructive şi să nu reacţionăm prin soluţii rapide şi declaraţii publice, care să submineze periculos credibilitatea financiară a companiei faţă de diverşii săi parteneri de afaceri, precum şi moralul angajaţilor săi. Din simţul responsabilităţii, eu şi ceilalţi membri ai Consiliului, nu avem intenţia să demisionăm şi suntem de fapt din ce în ce mai hotărâţi să muncim din greu pentru a găsi soluţii. Nu intenţionăm să abandonăm nava când aceasta se află într-o situaţie dificilă’, a precizat Stein.

Oficialul a adăugat că datoriile companiei, în valoare de 400 de milioane de lei, ‘moştenite de la administraţia precedentă’, nu pot fi imputate actualului Consiliu de Administraţie al Poştei.

‘Mulţumită conducerii ferme a administraţiei poştale şi a directorului de atunci, Alexandru Petrescu, precum şi a sprijinului puternic primit din partea Consiliului de Administraţie, începând din anul 2014, pentru prima dată după mulţi ani, compania a avut profit. Acesta a fost obţinut, chiar dacă Poşta Română a fost împovărată de datorii vechi, moştenite de la administraţia precedentă, de aproximativ 400 milioane lei şi în condiţiile unei lipse totale de acţiune, sau în unele cazuri de incompetenţă şi/sau piedici efective din partea miniştrilor anteriori. Această situaţie nu poate fi din vina Consiliului de Administraţie. Este greu de înţeles de ce şi-ar dori cineva să schimbe Consiliul de Administraţie al unei companii care generează profit chiar şi în condiţiile în care are de rezolvat situaţia datoriilor vechi. Este, desigur, prerogativa ministrului să elibereze din funcţie Consiliul şi aş fi de acord doar presupunând că noul Consiliu este cel puţin la fel de pregătit din punct de vedere comercial, cu un nivel de cunoaştere şi o experienţa reală, îndelungată ca a celui actual. Mulţi dintre noi, membrii Consiliului de Administraţie, suntem profesionişti onorabili, cu ani de experienţă internaţională, cu funcţii executive de top în management şi nu putem accepta să ne fie afectată credibilitatea profesională şi de business, ca urmare a scandalurilor şi declaraţiilor din mass-media. Tot ceea ce are acum nevoie compania este un dialog calm şi constructiv între părţile interesate, bazat pe fapte şi argumente concrete, dialog pe care îl încurajez necondiţionat’, a subliniat oficialul CNPR.

Luni, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, a cerut demisia membrilor Consiliului de Administraţie de la Poşta Română, precum şi a directorului general interimar al companiei, Andrei Stănescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an.

În acelaşi timp, ministrul de resort a dispus trimiterea Corpului de control al MCSI la Compania Naţională ‘Poşta Română’ (CNPR).

‘Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova a convocat, în această dimineaţă, o şedinţă de urgenţă la Compania Naţională ‘Poşta Română’ (CNPR) şi a cerut demisia membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorului general interimar, Andrei Stănescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an. Totodată, Lucian Şova a decis să trimită Corpul de control al ministrului la Poşta Română. Acesta va verifica, între altele, modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de Consiliul Concurenţei cu ocazia aplicării sancţiunii contravenţionale care a condus la acumularea datoriilor către bugetul de stat. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale întreprinde toate măsurile legale posibile pentru a evita ca această companie să intre în incapacitate de plată şi pentru a putea începe punerea în aplicare a unui plan strategic de redresare, elaborat în ultimele două luni’, se arată în comunicatul citat.

Ministerul de resort a precizat că suma destinată capitalizării CNPR este prevăzută în continuare în bugetul ministerului şi nu este afectată de rectificarea bugetară.

În replică, Andrei Stănescu, director general interimar al CNPR, a menţionat că Poşta Română rămâne o companie stabilă şi că nu demisionează din funcţia de director general interimar.

‘Poşta Română rămâne o companie stabilă, şi având în vedere necesitatea continuităţii activităţii acesteia, voi asigura finalizarea mandatului de director general interimar ce mi-a fost încredinţat de către Consiliul de Administraţie până la data de 24 septembrie. Totodată, doresc să menţionez faptul că, în acest moment, se află în derulare procesul de recrutare şi selecţie a directorului general, conform prevederilor OUG nr. 109/2001, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi îmi rezerv dreptul de a îmi depune candidatura pentru ocuparea acestei funcţii’, a subliniat Stănescu.

Conform companiei, în primele şase luni din 2017, profitul operaţional brut s-a ridicat la 20,9 milioane de lei (4,6 milioane de euro), în creştere cu 6,6% faţă de perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, rezultatul net a ajuns la 17,8 milioane de lei, în creştere cu 12,5%, comparativ primul semestru din 2016.

Poşta Română este o companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990. Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP), în proporţie de 25%.

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.