Poșta Română vrea să devină o companie digitală. Caută un nou director de Transformare Digitală cu experiență la privat care să înțeleagă rolul companiei de ”partener de încredere al statului în efortul de modernizare a țării”

Poșta Română caută un director de Transformare Digitală, după ce, la sfârșitul lunii martie va expira delegarea provizorie a Oanei Anghelescu, recrutată din privat, de la compania HP. Pentru a putea aplica, cunoașterea la nivel avansat al unei limbi de circulație internațională este insuficientă pentru acest post, cerințele fiind de nivel nativ. De asemenea, candidatul ideal trebuie să înțeleagă ”rolul companiei atât pentru cetățeni, cât și de a deveni un partener de încredere al statului român în efortul de modernizare și digitalizare a țării”.
Lidia Neagu - mar, 28 mart. 2023, 22:09
Poșta Română vrea să devină o companie digitală. Caută un nou director de Transformare Digitală cu experiență la privat care să înțeleagă rolul companiei de ”partener de încredere al statului în efortul de modernizare a țării”

”Căutăm persoana potrivită pentru postul de Director Transformare Digitală care are abilitățile necesare pentru a coordona procesul de digitalizare a companiei, oferind îndrumare și leadership celor din subordine. Candidatul ideal va demonstra aptitudini de leadership prin crearea și coagularea unei echipe de specialiști din interiorul companiei, și nu numai. De asemenea, va analiza și configura necesarul de infrastructură tehnologică pentru buna desfășurare a întregii activități, necesarul de dezvoltare a sistemelor IT interne și achiziționarea soluțiilor de IT în funcție de nevoile companiei. Candidatul ideal va înțelege rolul Companiei Naționale Poștei Române atât pentru cetățeni, cât și de a deveni un partener de încredere al statului român în efortul de modernizare și digitalizare a țării”, se arată în anunțul de angajare.

În luna ianuarie, Poșta Română anunța noua organigramă a companiei, în care Oana Anghelescu figura ca fiind director de Transformare Digitală. Într-un răspuns pentru Economica.net, reprezentanții companiei au explicat că Oana Anghelescu deține delegare temporară de trei luni pe acest post, delegarea temporară fiind instrument de lucru aferent perioadei de implementare a noii organigrame.

”În acest moment se apropie expirarea perioadei pentru care a fost realizată delegarea doamnei Oana Anghelescu, astfel încât a fost demarată recrutarea unui nou director de Transformare Digitală. Doamna Oana Anghelescu nu va părăsi complet Compania, ci va deține un alt post”, au transmis aceștia, fără să detalieze despre ce nou post este vorba.

Întrebați care este grila salarială pentru postul de director de Transformare Digitală, oficialii Poștei au spus că salariul este confidențial și că, potrivit articolului 163 din Codul muncii, angajatorul are obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii acestuia. Pentru a ne face o idee generală cu privire la remunerație, putem să comparăm salariile cu un anunț de recrutare de anul trecut al Ministerului Digitalizării, în subordinea căruia se află Poșta. Anunțul nu era pentru director, ci pentru experți IT. Astfel, grila salarială pentru angajați din Grupului de Operativ pentru Implementarea și Monitorizarea Reformelor și Investițiilor privind Transformarea Digitală” (Task Force), din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este de până la 4.000 euro net lunar.

Condițiile și responsabilitățile postului

Printre principalele responsabilități ale directorului de Transformare Digitală, se numără:

-Setarea obiectivelor și strategiilor Departamentului Transformare Digitală;

– Identificarea și implementarea soluțiilor tehnologice moderne pentru atingerea obiectivelor comerciale;

– Crearea arhitecturii tehnologice și personalizarea sistemelor și platformelor pentru îmbunătățirea experienței clienților;

– Organizarea și coordonarea activității de apărare cibernetică a infrastructurii IT a companiei și mentenanța infrastructurii IT&C

Pentru a putea aplica, candidații trebuie să dovedească un succes anterior în dezvoltarea și furnizarea de soluții operaționale, complexe și de înaltă calitate, dedicate industriei de prestări servicii. De asemenea, trebuie să știe o limbă de circulație internațională la nivel nativ și să aibă minimum cinci ani de experiență în companii cu capital privat, de preferat, experiență în management inginerie într-o companie IT. Și minimum un an vechime în funcție de coordonare / management dezvoltare software, ca director de tehnologie sau alt domeniu, dacă se motivează relevanța experienței.

Candidații pentru funcția contractuală de conducere pot depune dosarul pentru procesul de selecție până pe 31 martie.

Cum vrea Poșta Română să se transforme într-o companie digitală

Compania Națională Poșta Română este cel mai mare operator de servicii poștale din România, cu peste 23.000 salariați și peste 5.500 de oficii poștale, însă infrastructura sa digitală este depășită cu mult de către concurență și timpurile actuale. De exemplu, potrivit directorului general al companiei Valentin Ștefan, doar în aproximativ 50% dintre oficiile poştale se poate plăti cu cardul. Potrivit acestuia, acoperirea este undeva la 80% spre 90% din mediul urban.

Modernizarea companiei este o decizie asumată atât prin programul de Guvernare 2021-2024, cât şi prin Memorandumul privind strategia de dezvoltare şi diversificare economică a Companiei prin DART, aprobat de Guvernul României. DART este acronimul pentru Digitalizare, Automatizare, Robotizare și Tehnologizare.

Pe termen scurt și mediu, obiectivele de digitalizare sunt, după cum ne-a transmis Poșta Română următoarele:

1. Digitalizare – implementarea de sisteme de software administrativ, operațional și financiar;

2. Automatizare – reproiectarea rețelei de centre de tranzit și a hub-urilor logistice proprii;

3. Robotizare – introducerea de soluții de muncă aplicabile secolului XXI, dezvoltate de mediul economic privat. Automatizarea robotizată a proceselor sau Robotic Process Automation (RPA) pentru realizarea unor activități mult mai rapid, reducând, astfel, timpul de execuție și predispoziția la erori;

4. Tehnologizare – dotarea logistică a Companiei cu terminale, imprimante, mijloace de transport cu emisii reduse, ghișee și cutii poștale digitale.

Procesul de modernizare, finanțat cu 40 milioane de euro din fonduri externe, a fost demarat de către companie de anul trecut, atunci când a început să amplaseze în oficiile poștale primele cutii poștale digitale din toată țara pe model easybox, dintr-un total de 3.000. În acest an, Poşta Română a început procedurile pentru achiziţia a 7.000 de PDA-uri, 7.000 de abonamente de date mobile şi 8.600 de imprimante mobile, pentru a diminua timpul petrecut cu activităţi repetitive. Toate acestea vor ajunge la angajaţii poştali din toată ţara.

De asemenea, Poşta Română a început și un proces de restructurare de personal, care cuprinde aproximativ 1.000 de oameni, însă toţi vor avea opţiunea să rămână în companie pe alte funcţii.

„În primul rând ţintim să eliminăm birocraţia. Cu acest pas făcut, putem implementa mult mai uşor proiectele noastre de business. Pentru că dorim să schimbăm total paradigma: dintr-o companie centrată pe instituţia hârtiei, vrem să devenim o companie agilă, care să răspundă nevoilor pieţei. Şi, pe de altă parte, să ne putem îndeplini mult mai bine şi misiunea socială. Am început, aşadar, restructurarea, prin a schimba vechii directori, cărora le mulţumim pentru munca de zeci de ani din Poştă. Avem, în acest moment, o echipă nouă de manageri, oameni cu viziune proaspătă şi consistentă, oameni cu idei noi, orientaţi spre piaţa globală. Am păstrat în această echipă, însă, şi manageri cu foarte multă experienţă în Poştă”, declara, în luna ianuarie, Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române în comunicatul de presă care anunța restructurările din cadrul companiei.

În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...