”Cred că avem totuși o mare șansă pentru că suntem cu un pas înaintea vecinilor noștri, mă refer aici la tot ce înseamnă Balcanii de Vest, Europa de Est, Moldova, Ucraina. Sunt piețe de unde companiile românești pot sa muște, pot să fie prezente, și noi la Poșta Română ne axăm mult mai mult pe ce este în jurul țării decât pe ce este intern.
Știu, pare ironic spus, cu o cotă de piață de sub 5% pe curierat în România, noi ne facem planuri să ne extindem la vecini, dar asta e adevărul. România, românii, sunt bine deserviți pe partea de curierat. Sunt trei companii puternice, sunt trei companii serioase și fac o treabă excelentă. Poșta Română oferă cea mai bună calitate, și nu o spun într-un mod arogant, dar oferă cea mai bună calitate și raport calitate/preț pe piața de curierat. Avem un grad de livrare de peste 90% în 48 de ore și prețuri imbatabile. Nu avem niciun dubiu, numai că miza nu e să recâștigăm piața din România, miza noastră este să facem România mai competitivă și să mișcăm anumite situații care nu sunt funcționale acum. Reamintesc problema cu vămile sau rutele comerciale care ocolesc România. Acolo depunem eforturile”, a spus directorul Poștei, Valentin Ștefan, în cadrul evenimentului European Digital Commerce Summit 2024 organizat de compania VTEX, organizat luni, la București.
Acesta a explicat că sub 5% din cifra de afaceri a companiei vine din activitatea de curierat, însă pe termen lung dorește să dezvolte acest segment de business. Însă, mai întâi trebuie construită infrastructura logistică din vămi pentru a permite procesarea unui volum mare de colete, mai ales pe fondul creșterii trimiterilor care vin din China.
”Obiectivul nostru, cel puțin, începând de anul acesta până la sfârșitul anului viitor este acela de a crea infrastructura. În România, nu pot fi aduse colete din afara țării în volume mari. Vama Română are o capacitate de procesare de maxim 15.000 colete pe zi, în situația în care din afara spațiului comunitar vin între 500.000 și 800.000 de colete în fiecare zi și acestea sunt vămuite în Ungaria sau în alte țări vecine.
Un prim obiectiv pentru noi la Poșta Română este să transformăm această problemă pe care statul român o are. Și nu ne interesează neapărat să luăm noi aceste volume, ci să creăm infrastructura astfel încât sutele de mii de colete să fie procesate și vămuite în România. Acesta este un motiv pentru care investim foarte mult în centre de sortare și în softuri care să ne permită acest lucru. Pentru că ați fi surprinși, dar nici măcar companiile curierat de o mare calitate nu au capacitate mare de sortare, cu excepția Sameday care cred că are până în 70.000 de colete pe oră, nicio altă companie nu au puterea aceasta de a procesa 25.000 colete. Așa că noi vrem să o construim, vrem să aducem parteneri mari din China, după care să punem presiunea necesară, să sprijinim Vama Română ca să facă această transformare”, a adăugat oficialul Poștei.
El a mai spus că oficiile poștale urmează să fie desființare definitiv, fără a oferi însă un termen clar.
”Încă avem oameni pentru care avem o datorie morală, care și-au dedicat viața Poștei Române. Sunt oamenii care au lucrat 30-40, unii chiar 50 de ani pentru o companie și nu poți sa le spui: «de mâine caută-ți de lucru». Așa că gradual începem sa le închidem, să reducem activitatea în oficiile poștale”, a explicat Valetin Ștefan.
Compania Națională Poșta Română este organizată în opt sucursale regionale care coordonează 41 de oficii județene de poștă și Oficiul Poștal Municipal București plus Fabrica de Timbre. În total, deține o rețea de peste 5.000 de subunități poștale la nivel național.
Poşta Română este singura companie de curierat şi servicii poştale din România care ajunge în toate colţurile ţării, fiind principalul furnizor de servicii poştale la nivel naţional.
Poşta Română este unul dintre cei mai mari jucători cu capital de stat de pe piaţa economică naţională şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români. În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).