Posturile de radio şi TV nu mai au voie să difuzeze reclame la medicamente

Economica.net
14 12. 2015
medicament_14015600

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea şi pentru modificarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, în calitatea de primă cameră sesizată.

Legea va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Dacă proiectul de lege va fi promulgat de preşedinte, ar fi o lovitură dură pentru media, deoarece ar duce la diminuarea semnificativă a bugetului de publicitate rulat în prezent de mass-media.

Daca proiectul de lege va fi promulgat de presedinte, ar fi o lovitura dura pentru media, deoarece ar duce la diminuarea semnificativa a bugetului de publicitate rulat in prezent de mass-media.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art. 17 din Legea 148/2000 privind publicitatea, precum şi modificarea Legii audiovizualului în sensul interzicerii publicităţii explicite pentru produsele medicamentoase în cadrul programelor de radio şi televiziune, a publicităţii pentru farmacii care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente.

‘Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune. Publicitatea este permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripţie medicală pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agenţia Naţională a Medicamentului. (…) Este interzisă publicitatea pentru farmacii, difuzată în cadrul programelor de radio-tv, care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente’, se arată în propunerea legislativă iniţiată de senatorul UDMR Vegh Alexandru.

Guvernul nu a susţinut propunerea legislativă considerând că propunerile de interzicere a publicităţii pentru produsele medicamentoase şi pentru farmacii nu ţin seama de unele aspecte din directivele europene pe care România şi-a asumat răspunderea să le transpună în legislaţia internă.

Raportul Comisiilor raportoare din Senat, de cultură şi sănătate publică, a fost de respingere, dar plenul nu a fost de acord cu acest punct de vedere adoptând proiectul de lege în forma iniţiatorului.

Această propunere legislativă ar lovi puternic industria media, scrie Hotnews. Industria farma a fost principalul investitor în publicitate în România în 2014: ocupă primul loc între industriile care cumpără reclamă, cu 13% din piaţa de publicitate, potrivit raportului Zenith Romania Advertising Expenditure Forecast.

Deşi mediul digital este în creştere, în continuare în televizune se investesc cei mai mulţi bani pentru publicitate – 63,5%, potrivit aceluiaşi raport.

Potrivit celor mai recente estimări valabile ale Media Fact Book 2014, cheltuielile de publicitate în 2014 pentru TV se ridicau la 193 milioane euro (din 306 milioane euro total), iar pentru radio la 18 milioane euro. Pentru produsele şi serviciile medicale, bugetul în anul 2013 (pentru toate canalele media) s-a ridicat la 31 milioane euro.

Alexandru Vegh şi-a înregistrat propunerea legislativă pe 1 aprilie, la Senat, motivând-o prin „influenţa negativă şi înşelătoare pe care o are asupra populaţiei”.

În ceea ce priveşte înterzicerea reclamelor pentru farmaciile care se prezintă drept etalon, senatorul UDMR-ist Alexandru Vegh a declarat pentru Hotnews: „De ce să se facă reclamă la anumite farmacii? Toate sunt la fel, niciuna nu este mai bună ca alta”.