Realitatea din piaţa muncii: ce trebuie să ştii să faci acum pentru un salariu de cel puţin 1.000 de euro

02 06. 2015
pre_employment_14379300

În prima jumătate a anului 2015, angajatorii au ofertat cu salarii nete lunare de peste 1.000 de euro candidaţi în posturi din marketing, producţie, finanțe, vânzări, IT sau chiar sănătate şi siguranţă în muncă, au spus pentru ECONOMICA.NET recrutorii Manpower. Cu excepţia IT-ului, salariile de peste 1.000 de euro se bugetează pentru candidaţi cu minimum trei, în general cinci ani de experienţă specifică.

Mai nuanţat, pentru posturile pentru care se fac angajări pe cel puţin 1.000 de euro pe lună din petrol, gaze şi în banking sunt avantajaţi candidaţii care au trei-cinci ani experienţă relevantă într-unul dintre aceste domenii, în timp ce pentru poziţiile din producţie, distribuţie, servicii, retail, remunerate cu minimum 1.000 euro pe lună, angajatorii preferă candidaţii cu experienţă de trei-cinci ani dobândită în acelaşi tip de companie, argumentând că aceştia se adaptează mai rapid în noul rol. De asemenea, sunt tot mai căutaţi candidaţii care au cunoştințe avansate de utilizare a computer-ului, cei care ştiu să opereze cu anumite programe de ERP (enterprise resource planning), au explicat pentru Economica.net recrutorii Manpower.

Fără excepţie, posturile pentru care se fac angajări pe cel puţin 1.000 de euro pe lună presupun cunoaşterea unei limbi străine la nivel avansat (în majoritate cazurilor – engleza), iar ca tendinţă sunt preferaţi la angajare candidaţii fluenţi şi într-o a doua limbă străină, de obicei germană sau franceză, au adăugat ei.

Recrutorii Manpower au explicat pentru ECONOMICA.NET ce profiluri de candidaţi sunt remunerate în această perioadă cu cel puţin 1.000 de euro pe lună.

Senior cost controller

Un profil de candidat angajat în această perioadă pe salarii de cel puţin 1.000 de euro net lunar e cel de senior cost controller, într-o companie de producţie mare.
Candidatul angajabil pe acest post are cel puţin trei ani experienţă în controlling, într-o companie de producţie. Are, de asemenea, o diplomă de master în Ştiinţe Economice şi, obligatoriu, cunoştinţe legislative şi contabile naţionale şi internaţionale. Vorbeşte fluent limba engleză şi, dezirabil, o a doua limbă străină.
Angajatorii caută pentru acest post candidaţi cu viziune de ansamblu, care să poată înţelege şi acţiona pornind de la nevoile de business, cu gândire analitică, meticulos şi organizat.
Acest profil de candidat este destul de greu de găsit pentru că piaţa oferă predominant persoane experimentate în contabilitate primară, bilanţuri, balanţe, sau chiar experţi contabili certificaţi, majoritatea însă axaţi pe consultanţa economică, nu pe nevoile unei companii de producţie (de exemplu, experienţă cu mijloacele fixe). Pentru o parte dintre companiile de producţie, care tind să fie amplasate mai departe de centrele urbane mari, o problemă de recrutare a candidaţilor specializaţi este disponibilitatea scăzută a acestora spre relocare către zonele unde se află fabricile, au spus pentru Economica.net recrutorii Manpower.

Marketing manager

În marketing, posturile pentru care se fac angajări pe salarii de peste 1.000 de euro net pe lună se situează cel puţin la nivelul de manager: brand manager, marketing manager.

Profilul candidatului recrutat acum pe cel puţin 1.000 de euro în marketing

Candidatul potrivit pentru postul de marketing manager are minimum trei ani experienţă relevantă, a absolvit studii superioare de profil, are cunoştinţe financiare, pentru a putea construi şi urmări bugete, cunoştinţe despre cercetare şi statistică (pentru studiile de piaţă), bune abilități de management de proiect şi abilităţi de relaţionare. În general, marii angajatori aleg candidaţi care au suficiente informaţii şi cunoştințe din activităţile specifice marketingului, pentru a putea urmări şi coordona activitatea furnizorilor specializaţi, fie că este vorba de grafică şi creaţie publicitară, achiziţia de spaţii media, organizarea de evenimente, etc. Limba engleză este obligatorie în aproape toate situaţiile.

Reprezentanţi de vânzări cu studii universitare în domeniul în care activează angajatorul, cu două limbi străine vorbite fluent şi inteligenţă emoţională peste medie

În ultimii ani, angajatorii au recrutat cu dificultate pentru acest posturi, pentru că o mare parte dintre posturile din domeniul vânzărilor implică acum o expertiză de conţinut, adică cunoştinţe profesionale specifice domeniului în care se desfăşoară activitatea de vânzare, ne-au spus recrutorii Manpower.

De peste 10 ani, reprezentanţilor de vânzări medicale li se cer studii de Medicină sau Farmacie, dar aceleaşi cerinţe specifice sunt acum din ce în ce mai des întâlnite în alte domenii, de la Agricultură, la Industrie.

Concret, pentru o plasare în postul de reprezentant de vânzări, angajatorul a solicitat o persoană care a absolvit studii superioare tehnice şi care are experienţă vastă în industria lemnului, pentru că produsele pe care urma să le vândă se adresau acestui tip de client, ne-au explicat recrutorii Manpower.

Pe lângă studii superioare specifice domeniului în care activează compania, profilul de reprezentant de vânzări angajat pe salarii de cel puţin 1.000 de euro pe lună include şi cunoştinţe avansate de engleză şi încă o limbă străină vorbită fluent, inteligenţă emoţională peste medie, sociabilitate şi seriozitate. Or, acest profil de candidat este greu de întâlnit pe piaţă, fie pentru că numărul absolvenţilor este mic (de exemplu, pentru postul din industria lemnului), fie pentru că profesioniştii care au deja experienţă în domeniu nu sunt interesaţi de schimbare, fie pentru că o mare parte dintre specialiştii care au cunoştinţele tehnice necesare postului nu vorbesc fluent o limbă străină, au spus recrutorii Manpower pentru Economica.net.

Indiferent de postul ofertat cu salarii de peste 1.000 de euro pe lună, între candidaţii cu profiluri similare, angajatorii au ales, mai degrabă, candidaţii care au dovedit stabilitate la locurile de muncă ocupate, care au gestionat proiecte complexe, au fost inovativi şi proactivi, ne-a spus Adela Bobeică, consultant recrutare în cadrul agenţiei Manpower Ploieşti.

Recrutorii ManpowerGroup ne-au povestit că au avut proiecte de recrutare de durată (şase luni – un an) în care dintre doi candidaţi de pe lista scurtă a fost preferat cel care între demararea procesului de recrutare şi interviul final cu angajatorul a luat măsuri pentru a se apropia cât mai mult de cerinţele acestuia – de exemplu, învăţând sau perfecţionându-se în a doua limbă străină cerută, înscriindu-se la cursuri de specializare, etc.

„Angajatorii cu care colaborăm sunt întotdeauna impresionaţi de candidaţii entuziasmaţi şi pasionaţi de domeniul lor, de dorinţa acestora de a se dezvolta şi de cât de mult au muncit aceşti candidaţi pentru această dezvoltare, spre exemplu o nouă facultate în domeniu, cursuri de profil suplimentare, un job sau proiect part time doar pentru a învăţa. Dincolo de condiţiile obiective (specialişti insuficienţi, o cerere de personal foarte mare pe piaţă) în multe domenii angajatorii nu găsesc candidaţi, pentru că aceştia sunt prea puţin dispuşi şi motivaţi să investească în ei înșiși (atât financiar, cât mai ales ca timp), considerând deseori că este vorba de timp pierdut. Pe de altă parte, tocmai preocuparea de a se menţine competitiv şi informat plasează candidatul în zona de talent căutat şi răsplătit cu salarizare peste medie”, a conchis Adela Bobeică.