Potenţial de creştere de peste 23% pentru acţiunile SIF Muntenia, spun analiştii

Preţul ţintă pentru acţiunile SIF Muntenia (SIF4) este 0,8524 lei / titlu, potrivit cercetării analiştilor de la casa de brokeraj Tradeville, cu 23,5 % mai mare decât preţul de închidere al săptămânii trecute.
Adrian N. Ionescu - vin, 21 iun. 2013, 20:54
Potenţial de creştere de peste 23% pentru acţiunile SIF Muntenia, spun analiştii

Preţul ţintă de 0,8524 lei / acţiune SIF Muntenia (SIF4) a fost determinat de analiştii casei de brokeraj  Tradeville, estimând performanţele viitoare ale companiei şi calculând „valoarea justă” a participaţiilor societăţii. Preţul ţintă este calculat pentru o perioadă de cel mult 12 luni.

A rezultat  o rată medie de creştere a profitabilităţii de 2% pentru următoarea perioadă. SIF Muntenia (SIF4) va plăti în urmatorul an un dividend brut de 0,067 lei/acţiune, potrivit estimării Tradeville.

SIF Muntenia nu are parte, totuşi de o simpatie foarte mare din  partea investitorilor, din cauza srtucturii portofoliului şi în ciuda lichidităţilor din conturi.

Principalele participaţii ale SIF Muntenia (SIF4), dintre cele 96 de pachete de acţiuni deţinute la companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sunt cele de la BRD-GSG (BRD, peste 16% din activul total al SIF4), Erste Bank (EBS, aproape 17%) şi Avicola Bucuresti (AVBW, 99%).

Ca şi alţi analişti, cei de la Tradeville consideră că SIF Muntenia (SIF4) „ar putea să îşi restructureze portofoliul,  limitandu-se la maxim 100 de companii”, ceea ce ar însemna vânzarea deţinerilor la jumătate din totalul companiilor  la care SIF4 are deţineri.

Companiile listate şi tranzacţionate frecvent reprezintă abia 57% din valoarea activelor companiei.

Pe de altă parte, societatea are o proporţie de lichidităţi în active (12,5%) considerată ridicată de Tradeville, cu depozite şi disponibil în conturile curente de aproximativ  160 milioane de lei. Are „suficient cât să-şi acopere necesarul pentru plata dividendelor”, remarcă analiştii.

Banii lichizi mari sunt meniţi să şi compenseze lichiditaea redusă a multor companii din portofoliu.

În plus, „este bine cunoscut faptul că, dată fiind gradul ridicat de dispersie a acţiunilor SIF4, valoarea dividendelor  distribuite efectiv este aproximativ 60% din suma repartizată iniţial. Restul este capitalizat dupa un termen de 3 ani”.

Tradeville nu face recomandări de cumpărare, păstrare sau vânzare, în funcţie de potenţialul de creştere rezultat din analize performanţelor companie, ci doar din perspectiva analizei tehnice a evoluţiei cotaţiilor la Bursă, care este neutră.

În schimb, cei doi analişti găsiţi de Financial Times (FT), care să dorească să se exprime privind SIF Muntenia, estimau acum o săptămână că acţiunea SIF 4 va avea performanţă sub cea a pieţei, ceea ce este, totuşi, o invitaţie disimulată la vânzare.

Estimarea era deteriorată faţă de cea din 5 iunie, când analiştii FT recomandau păstrarea (hold).

Viitorul SIF4 este incert, pe de o parte din cauza conflictului dintre reprezentanţii ai acţionarilor aleşi într-un Consiliul de supraveghere şi firma de administrare a SIF4.

Anunţul SIF Banat Crişana (SIF1) că va cumpăra SAI Muntenia Invest, firma care administrează SIF4, a domolit conflictul, dar nu a stins dubiile privind viitorul acesteia.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt , de obicei modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi pot asuma răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...