A plecat din România în Mexic, în Riviera Maya, o zonă turistică la sud de Cancun, în urmă cu șase ani cu „foarte puțin capital”. În România fusese tot antreprenor, în construcții, așa că în America a deschis o agenție imobiliară, prima afacere dintr-o serie de business-uri pe care le-a dezvoltat ulterior numai cu bani din profit și sprijin din partea unor investitori. Horia Chiriguț, antreprenor de meserie, este acum acționarul majoritar al grupului de firme Giada, cu activități în imobiliare, construcții, property management și producția de mobilă. Denumit după fiica sa, grupul va atinge la finele acestui an o cifră de afaceri de aproximativ 170 milioane de dolari.
„După 6 ani de munca de aproximativ 16 ore pe zi, eu și soția mea Maria am construit și vândut 14 clădiri însumând 487 de apartamente. Deținem un hotel pe plajă în Tulum, o agenție imobiliară, o firmă de property management, un
restaurat, trei firme de construcții, o firma de închirieri utilaje, o spălătorie și suntem dezvoltatorii unui proiect imobiliar cu valoare totală de piață de aproximativ 170 milioane dolari, Amira District”, a povestit pentru Economica antreprenorul care se dezvoltă agresiv, din 2020, și pe piața mobilierului la comandă.
Compania sa, Mobius Design, pe care o deține în parteneriat cu un investitor din Mexic (Martin Garcia) este în plin proces de extindere, după ce a finalizat 2021 cu o cifră de afaceri de peste 12 milioane, adresându-se în special dezvoltatorilor imobiliari și hotelurilor din Mexic și SUA. Potrivit datelor furnizate Economica de Ambasada Româneii în Mexic, compania a investit deja 5 milioane de dolari în linii tehnologice moderne și complet automatizate, urmând ca, într-o a doua etapă, să investească alte 12 milioane de dolari. Etapa a doua a proiectului de investiții are ca termen de implementare finalul anului 2022. Rezultatul va fi o capacitate de producție cu un spațiu de lucru de 6.000 mp, cinci linii de producție dintre care două linii cu procesare a lemnului masiv. Pentru fabrica de mobilă, investitorul român a angajat deja 170 de salariați.
„Noi ne ocupăm de dezvoltare imobiliară. Aveam probleme cu furnizorii de mobilier și tâmplărie din lipsa de profesionalism de partea lor . Am făcut un studiu. Am realizat că marja de profit este atractivă și pentru că urma să cumpărăm în cinci ani doar noi mobilă și tâmplărie de aproximativ 15 milioane de dolari, am decis să facem această investiție. Am deschis fabrica de mobilă în 2020, în plină pandemie. În curând vom deschide aici și o fabrică de tâmplărie cu geam “ termopan . O investiție de aproximativ 6 milioane de dolari”, a explicat Chiriguț motivul pentru care a decis să investească într-o fabrică de mobilă.
Cât despre planurile sale imobiliare, Chiriguț alături de alți patru investitori au început construcția unei prime faze din trei a unui complex cu 232 de apartamente, în Tulum, un oraș de pe coasta Caribbean. A vândut deja 114. Complexul se numește Amira District, iar un apartament aici costă între 189.500 dolari un apartament cu o cameră de aproximativ 60 de mp, până la aproximativ 514.000 de euro un penthouse de 190 de mp suprafață construită. Prima faza a proiectului este prevăzută a se finaliza în decembrie 2023″
„Cele 232 de complexuri de apartamente care alcătuiesc Amira District în etapa inițială și cele 520 care sunt planificate pentru etapa finală oferă un abonament la Clubul de Plajă al Grupo Giada timp de doi ani, printre alte facilități integrate în spații comunitare de lux, inserate într-un mediu de junglă. Există restaurant, club pentru copii, spălătorie, bar și club de plajă exclusivist cu transport gratuit. În cadrul districtului coabitează grădini, piscine comune cu canale conectate, spații în aer liber, zone de hamace, un râu artificial, o sală de gimnastică și parcări. Amplasarea este la doar 280 de metri de plajă’, scrie Forbes despre acest proiect proiect.
„În general aici se plătește anticipat și la livrare. Nu se lucrează cu plata la termen”, explică antreprenorul.
Investiții fără împrumururi bancare și carduri de credit
Cât despre sursele de finanțare, antreprenorul spune că „după un eșec financiar în 2008” nu acceptă credite bancare și nu folosește carduri de credit. Doar de debit. „Toate afacerile noastre se finanțează cu capital de la investitori privați și capital propriu. Investitorii sunt din Mexic , USA și Israel. Majoritatea au fost clienți care au cumpărat proprietăți de la noi și așa ne-am cunoscut. Pe toți partenerii mei i-am cunoscut prin agenția imobiliară”, mai spune antreprenorul care a ajuns în Mexic cu 60.000 de euro capital inițial și fără să vorbească spaniolă. A învățat însă rapid, în doar patru luni, suficient pentru a vorbi cu clienții în spaniola și a vinde case.
„A fost o conjunctură destul de complexă care m-a determinat să decid să venim în Mexic. Decizia am luat-o după șase luni de studiu online despre economia din Riviera Maya. M-au convins oportunitatea de a crește , convingerea că “banii adevărați” se pot face în țările în curs de dezvoltare și am fost într-un fel constrâns de situația mea de atunci din Romania. (…) Nici vorbă să fi putut obține toate acestea în România sau în Europa. Ar fi imposibil. Presiunea fiscală și abuzul sunt prea mari. Eu iubesc Europa, în special Italia ( unde antreprenorul a locuit în perioada 2002-2008 n.red), dar presiunea fiscală este prea mare în Europa”, mai spune antreprenorul.
„În Riviera Maya toți suntem străini într-un mod sau altul. Chiar și cetățenii mexicani de aici sunt în general din alte state. Aici se lucrează bine cu instituțiile statului, nivelul taxelor este decent, iar clienții ne-au primit foarte bine. Ce m-a surprins a fost că nu tot timpul pot anticipa decizia omologului de afaceri, deoarece nu întotdeauna e bazată pe logică sau interes material”.
Succesul, spune însă pilotul, a venit însă din determinare și din faptul că a știut să învețe din greșeli. „Totul (realizările n.red) pare, aș spune, că realitatea a depășit așteptările. În cazul meu a funcționat experiența acumulată din greșelile anterioare”, a mai declarat Chiriguț pe care raliul la învățat să ia decizii corecte în timp record și autocontrolul.
„Și aici concurez în campionatul național de pistă și intenționez sa câștig anul acesta”.