Povestea celui mai bătrân magazin online din România. Cum vedeau românii online-ul acum 15 ani

V-aţi gândit vreodată care este cel mai vechi magazin online din România? Cu siguranţă primul nume care vă apare în minte este eMAG.ro. Ei bine nu acest magazin este veteranul comerţului online de IT&C de la noi ci Oktal.ro.
Economica.net - Dum, 15 dec. 2013, 22:12
Povestea celui mai bătrân magazin online din România. Cum vedeau românii online-ul acum 15 ani

Cu o prezenţă destul de discretă, Oktal.ro a reuşit în aproape 15 ani de existenţă să crească încet dar sigur, iar miza principală a fost satisfacţia clienţilor de a cumpăra de la ei.

“Oktal.ro există din luna mai 1999, având o vechime considerabilă pentru piaţa de comert electronic din Romania. În 1999, puţini români aveau internet acasă, iar a comanda online era considerat de majoritatea persoanelor drept ceva exotic. Fondatorul Oktal.ro este Octavian Jeleş, care este şi în prezent acţionar al firmei ce deţine magazinul”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dan Dumitrescu, General Manager şi partener în Oktal.ro.

Potrivit acestuia, cele mai bune idei de afaceri sunt cele care, în momentul aplicării, sunt revoluţionare pentru piaţă. Aşa era ecommerce-ul pentru retailul din acea perioada. Oktal.ro a fost un mic magazin şi a crescut împreună cu piaţa.

Cum era comerţul online acum 10 ani

“Cu zece ani în urmă, shopping-ul online era încercat de puţine persoane. La televizor, mai degraba era prezentat ca ceva spectaculos, nerealist, fie o lume fabuloasă a viitorului, fie o lume a pericolelor extreme. A durat ceva până când mass-media a început să educe consumatorii. În prezent, românii (cel puţin cei din mediul urban) sunt mult mai informaţi şi cumpară online tot mai des. Au fost nişte salturi majore în ultimii 10 ani, expansiunea (şi ieftinirea) internetului a ajutat enorm. Ulterior, reţelele de socializare au ajutat şi ele piaţa, căci au adus online oameni care altfel probabil nu ar fi avut prea multe în comun cu www-ul”, a mai spus Dan Dumitrescu.

A pornit cu un site realizat chiar de către fondator

“Site-ul a fost realizat chiar de Octavian Jeleş, care este programator. O investiţie minimă la început s-a transformat în actualul Oktal.ro, care a adunat investiţii totale greu de estimat, probabil în jur de jumătate de milion de euro”, a mai spus directorul general al magazinului.

Potrivit acestuia, de-a lungul timpului, s-a investit în promovare atât cât s-a considerat oportun, tinând cont şi de cifra de afaceri şi de posibilitaţile de monetizare a banilor investiţi în promovare.

“Ne-a interesat mereu brandingul pe termen lung, însă pentru un magazin online autentic, eficienţa este foarte importanta, mai ales în IT&C, unde marjele sunt foarte mici. Am crescut însă mereu volumul de promovare, an de an. Am mers pe reţete clasice, putin riscante, nu ne-am permis experimente. Trebuie subliniat că Oktal.ro nu a beneficiat niciodată de infuzii de capital şi bugete astronomice”, a spus Dan Dumitrescu.

Afacerile magazinului au evoluat constant. În 2008 magazinul a avut afaceri cam 800.000 de euro, în 2009 a depăsit milionul de euro, În 2010 a ajuns la 2,4 milioane euro, in 2011 si 2012 4,3 milioane de euro. Pentru 2013 estimează afaceri de 7 milioane de euro din aproximativ  40.000 de comenzi, iar în 2014 se aşteptă la o creştere de cel putin 30% a cifrelor de anul acesta.

Clienţii români nu sunt foarte fideli

“În mediul online, unde ofertele vin de peste tot, rata de fidelizare este mică. În mediul online din România, unde magazine mai mult sau mai puţin serioase apar şi dispar, rata de fidelizare este cu atât mai mică. Multi ajung să acumuleze experienţe neplăcute până când găsesc surse de încredere. Oktal.ro are o rata de fidelizare peste medie, ne interesează foarte tare ca atunci cand o persoană ne devine client, să fie foarte multumită. Avem clienti care cumpară deja al patrulea laptop de la noi”, a mai spus Dan Dumitrescu.

Potrivit acestuia, principala preocupare a Oktal.ro este sa oferă servcii de calitate, creşterea cifrei de afaceri este un obiectiv secundar, iar reprezentantul magazinului ne explică şi de ce.

“Nu vrem să riscăm să câştigam pe termen scurt cu preţul pierderii pe termen lung. Spre deosebire de competitorii noştri care şi-au diversificat gama de produse şi acum vând aproape orice, de la laptopuri şi servere până la scutece pentru bebeluşi şi mâncare pentru animale, noi nu dorim să ieşim din zona IT&C. Oktal este şi va ramâne un magazin cu profil IT&C, chiar dacă ne-am diversificat gama de produse, am făcut-o doar prin categorii apropiate. Oktal.ro s-a consacrat pe piaţă drept un specialist în laptopuri, mai departe am acoperit gama întreagă de IT&C. Avem experienţă, avem specialişti care lucrează de peste 15 ani in domeniu. Când cauti să creşti abrupt, nu mai poţi controla lucrurile la fel de bine”, a mai spus General Managerul Oktal.ro.

Au avut multe oferte de preluare

“De-a lungul timpului, am avut mai multe oferte de preluare, dar nu ne-au atras. Ne-au oferit doar satisfacţia de a fi curtaţi. Nu am construit afacerea cu scopul de a o vinde, dar nu excludem nici o variantă de consolidare sau preluare, în conditiile unei oferte foarte avantajoase”, a mai spus Dan Dumitrescu.

Piaţa va creşte cu 20% în 2014

“Este evidentă o creştere a interesului clienţilor faţă de mediul online. Unii descoperă, altii deja se obişnuiesc. Ne dorim ca shoppingul online să devina rutină pentru cât mai multe persoane. Pentru 2014, ne aşteptăm ca tendinţa sa continue şi chiar să se intensifice. Ne aşteptpăm ca piaţa online de electro-IT&C să crească în jur de 20%. Evenimentele de reduceri sunt avantajoase pentru ambele părţi (retaileri si consumatori), deci sigur vor mai exista astfel de momente”, a declarat directorul magazinului online.

Te-ar mai putea interesa și
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Ministerul Energiei a semnat azi cinci contracte de finanțare pentru instalarea de capacități de stocare a energiei în bateri de 791 MWh, sprijinul nerambursabil fiind de peste 30 milioane de......
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...