Pufuleţii româneşti au cucerit toată lumea. Doi ingineri români produc cel mai vândut brand de snacks din Austria
Eliodor Apostolescu şi Cătălin Nour, doi prieteni din Băicoi, erau în 1992 tinerii pe care locuitorii micului oraş prahovean îi vedeau la colţ de stradă vânzând îngheţată. Acum sunt părinţii brandului de pufuleţi Gusto, o marcă internaţională care a reuşit să îşi croiască loc chiar şi în magazinele de nepătruns: în lanţul de tip hard-discount ALDI din Germania, spre exemplu, unde 90% dintre produse sunt comercializate sub mărci private. Mai mult, anul trecut, pufuleţii româneşti au devenit snaks-ul numărul unu din Austria şi au ajuns în mâinile locuitoriulor din peste 20 de state precum Ungaria, Spania, Italia, Grecia, Cehia, Slovacia, Anglia, Cipru, Noua Zeelandă, Dubai, Canada sau America.
Antreprenor de vară
„Prima afacere a mers aşa de bine că ne-am întors la facultate în noiembrie”, glumeşte Apostolescu, prezent în cadrul retailArena, amintindu-şi de cea de-a doua vară din studenţie pe care şi-a petrecut-o pe străzi vânzând îngheţată. Era 1993 şi ultimul în care cei doi studenţi s-au mulţumit cu „puţin”. „Activitatea a mers foarte bine, aşa că anul următor am găsit o nouă cale de a face din nimic ceva. Am dezvoltat un sistem de distribuţie cu cărucioare stradale”, mai spune antreprenorul, care la finalul studenţiei, în 1995, avea şi 25 de angajaţi. „Venise toamna şi noi nu mai puteama merge la Facultate pentru că o terminasem. Aşa că ne-am pus întrebarea ce să facem şi am ajuns la pufuleţi. Erau pur şi simplu uşor de făcut”, conchide antreprenorul, care a intrat ulterior într-un ciclu de încercare-eroare.
Şi totul a pornit dintr-o eroare
Cumpăraseră un expandor mai ieftin, românesc, care dădea o mulţime de erori-pufuleţi mai puţin plăcuţi la gust sau arătoşi. Numai că, din când în când, maşinăria producea şi un tip de pufuleţi foarte gustoşi. „Sunt inginer, aşa că m-am apucat să modific maşinăria pentru a obţine tot timpul acei pufuleţi foarte gustoşi. Un an de zile m-am chinuit să stabilizez procesul de producţie”, mai povesteşte Apostolescu.
Zece ani mai târziu, a aflat că a realizat un expandor unic în lume la acea vreme. „În 2005 am fost la Barcelona la o expoziţie de utilaje pentru această industrie, unde m-am întâlnit cu un producător de echipamente din Dallas – un fel de părinte al pufuleţilor americani. Voiam să cumpăr de la el, numai că, atunci când a gustat din pufuleţii Gusto, m-au întrebat cum am reuşit aşa ceva. Ei încercaseră de foarte mulţi ani, dar nu au reuşit”, a mai povestit Eliodor Apostolescu, care şi-a brevetat invenţia şi a rămas la ideea de producţie chiar dacă i s-au oferit milioane de euro pentru brevetul de invenţie.
Fabrica lui şi a prietenului Nour din Băicoi se întinde pe 30 de hectare, are 30.000 de metri pătraţi construiţi şi produce un milion de pungi pe zi. O parte ajunge la export la preţuri de 3 euro în Suedia, 3 dolari în SUA sau 1,5 euro în Germania.
Cum au ajuns la export
În afara ţării, pufuleţii Gusto au ajuns iniţial în mod neorganizat, odată cu românii care plecau la muncă peste graniţe. „Aceştia au luat cu ei şi obiceiurile de consum pe care le-au împrumutat şi localnicilor”, mai spune antreprenorul, pentru care a face export este un exerciţiu de „tenacitate”. „Am avut de înfruntat o mulţime de prejudecăţi. Am bătut timp de opt ani la uşile marilor buyeri”, relatează Apostolescu, care are oameni de vânzări şi firme de distribuţie în aproape toată Europa şi SUA. „Pentru noi, faptul că am reuşit să ne listăm în Aldi cu brandul nostru, Gusto, a fost o realizare istorică”.
Reţeta succesului
„Singura constantă în cazul nostru a fost că nimic nu a rămas constant. Am evoluat în pernmanenţă, iar cel mai important capital sunt oamenii”.
Compania Phoenixy care deţine şi produce brandul de pufuleţi Gusto a ajuns anul trecut la afaceri de 19,7 milioane de euro şi un profit de 2 milioane de euro.