Povestea din spatele insolvenței retailerului de mobilier Casa Rusu. Depășise pragul de 100 de miloane de lei cifră de afaceri

Pandemia Covid-19 a îngenuncheat un business ce depășise pragul de 100 de milioane de lei în 2019. Retailerul de mobilă Casa Rusu, parte a grupului de firme cu activități în zona de producție și comerț mobilier a familiei Rusu din Timiș, a acumulat datorii de peste 28 de milioane de lei, majoritatea față de compania mamă, Rus Savitar. Business-ul nu mai poate fi reorganizat, spune lichidatorul judiciar.
Alina Stanciu - lun, 02 dec. 2024, 22:08
Povestea din spatele insolvenței retailerului de mobilier Casa Rusu. Depășise pragul de 100 de miloane de lei cifră de afaceri
Retailerul autohton de mobilă Casa Rusu, business-ul familiei Rusu din Timișoara,  avea în septembrie 2024, atunci când Tribunalul a aprobat cerearea de intrare în insolvență prin procedura simplificată, datorii de peste 28 de milioane de lei, potrivit Cererii de deschidere a procedurii insolvenței consultate de Economica cu ajutorul termene.ro.
Din această sumă, 27,4 milioane de lei erau banii producătorului de mobilă Rus Savitar S.A., compania mamă a Casa Rusu care a solicitat, de altfel, și insolvența retailerului. Alți aproximativ 16.700 de lei sunt datorii către alți furnizori sau clienți creditori și 5.300 de lei bani de achitat în contul contribuțiilor sociale și de sănătate. Sunt sume care, spune lichidatorul judiciar în raportul privind cauzele și împrejurările care au condus la apariția stării de insolvență, „nu vor putea fi acoperite pe seama activelor societății”.
„Gradul de îndatorare are o evoluție crescătoare, depășind 100% în primul an (2022 n.red.), 200% în al doilea an și apoi ajunge la valori imense (15.185% n.red.) înainte de deschiderea procedurii insolvenței. Societatea a fost dependentă de creditorii ei pe tot parcursul perioadei analizate”, se menționează în raportul lichidatorului judiciar, care a explicat situația în care a ajuns compania prin prisma efectelor negative ale pandemiei Covid-19.
Concluzia lichidatorului este că reorganizarea companiei „nu mai intră în discuție”.
Retailerul nu și-a mai revenit din pandemie
În 2019, anul premergător pandemiei, retailerul Casa Rusu ajunsese la afaceri de peste 100 de milioane de lei și un profit net de 1,3 miloane de lei. Profita de investițiile ultimilor ani, mai ales din perioada 2009-2012 când a dezvoltat o rețea de 18 magazine la nivel național, cu suprafețe și de peste 2.700 de mp.
Primul an de pandemie a șters însă peste 30 de milioane de lei din rulajele retailerului ale cărui cheltuieli au depășit veniturile pentru prima dată după opt ani. Compania a raportat astfel, în 2020, pierderi nete de 2 milioane de lei, minus care s-a adâncit la 7,4 milioane de lei în 2023.
„Obiectul de activitate al societății a fost unul expus la consecințele economice ale pandemiei de Covid-19, în perioada 2020-2022. Situația economico-financiară la nivel global extrem de dificilă cu impact negativ asupra resurselor existente pe piață și în special în ceea ce privește puterea de cumpărare: a intervenit implicit scăderea interesului cumpărătorilor pentru achiziționarea produselor de tipul celor comercializate de societatea debitoare”, se arată în raportul lichidatorului judiciar.
În plus, compania nu a reușit să migreze vânzările din magazine către online, întrucât site-ul propriu  de vânzare a rămas nefuncțional în ciuda investițiilor în servicii de digitalizare și s-a confruntat cu probleme legate de transportul mărfii către clienții finali care, nemulțumiți de starea în care le ajungea mobila, alegeau să returneze marfa.
Cât despre magazinele fizice, acestea au fost închise treptat din cauza costurilor cu chiria pe care retailerul nu și le mai permitea.
„Contractele de locațiune au fost încheiate pentru suprafețe mari, pe perioade de aproximativ 10 ani, pentru prețuri de 1-4 euro/mp, iar odată ajunse la termen nu au putut fi renegociate deoarece debitoarea nu mai putea suporta costurile actualizate ale chiriilor. Astfel, a ales reducerea costurilor aferente spațiilor închiriate prin închiderea magazinelor treptat”, mai explică lichidatorul.

Astfel, începând cu februarie 2024, Casa Rusu a închis 14 magazine în contextul în care, oricum, din 2022, focusul principal devenise diminuarea datoriilor inclusiv  prin valorificarea unor active.

„În toată perioada analizată (2022–30.09.2024), societatea a înregistrat pierdere în cadrul exercițiilor financiare, pierdere care ulterior a condus la acumularea unor datorii mari. Datoriile neachitate la scadențe au generat la rândul lor accesorii de natura dobânzilor sau penalităților de întîrziere, conform contractelor. Costurile fixe ale societății plus costurile variabile au excedat posibilităților debitorului de a realiza venituri, respectiv de a-și putea achita datoriile restante față de unii dintre creditorii societății.
Cum obiectivul principal al societății debitoare în aceasta perioadă analizată a devenit achitarea datoriilor, acest deziderat a condus în mod indirect la o restrângere a volumului de activitate și la scăderea surselor de finanțare ale activității curente a societății. De asemenea, societatea și-a valorificat inclusiv activele în vederea folosirii încasărilor rezultate pentru achitarea parțială a datoriilor. În toată această perioadă, s-a încercat de către asociați sprijinirea finanțării activității prin creditarea acesteia. În prezent, aproximativ 40% din datoriile societății sunt către asociații acesteia.”

Potrivit termene.ro, Casa Rusu este pe pierderi din 2020, îar în 2023 a raportat afaceri de 65 de milioane de lei, cu 15% mai mici decât în 2022  și pierderi de 7,4 milioane de lei, în scădere față de anul anterior cu 4%. Compania avea 142 de angajați, cu 43% mai puțini decât în 2022.

 Tranzacții în familie

Înainte ca Rus-Savitar S.A. să ceară în instanță insolvența Casa Rusu S.R.L., în iulie 2024, prima companie, în calitate de acționar unic al Casa Rusu, a cesionat toate părțile sociale către o altă entitate juridică, Black Baribal, firmă cu activități în domeniul comerțului cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet deținută de Laura Rusu, potrivit termene.ro.

Astfel, după cesiune, capitalul social total subscris și vărsat al Casa Rusu SRL și va fi deținut de către Black Baribal.

Rus-Savitar S.A. este controlată de soții Cristian-Alin și Laura Rusu prin companiile Energomar SRL și Energoforte SRL. Acesata după ce, în octombrie 2023, și-au răscumpărat afacerea de la fondul de investiţii Greenbridge, către care au vândut în 2019.

Compania a rulat în 2023 afaceri de 94,7 milioane de lei, după o scădere cu 26% față de anul anterior și pierderi de 9,3 milioane de lei, mai mici cu 49% comparativ cu 2022.

Rus Savitar este o afacere creată de familia Rusu în 1994, din care a vândut 75% în 2019 către fondul de investiţii suedez Greenbridge.

Te-ar mai putea interesa și
SUA vor să acorde un împrumut de 7,54 de miliarde de dolari către Stellantis și Samsung pentru construirea a doua fabrici de baterii pentru autoturisme elctrice
SUA vor să acorde un împrumut de 7,54 de miliarde de dolari către Stellantis și Samsung pentru construirea a doua fabrici ...
Departamentul american al Energiei a anunţat luni că a propus un împrumut de până la 7,54 de miliarde de dolari societăţii mixte alcătuite din compania auto Stellantis şi producătorul......
Kazahstanul, cel mai mare furnizor de petrol al României, încearcă să folosească alte rute de export care să ocolească Rusia. Provocările sunt însă mari
Kazahstanul, cel mai mare furnizor de petrol al României, încearcă să folosească alte rute de export care să ocolească ...
Kazahstanul încearcă să-și crească exporturile de petrol prin trasee care să ocoloească teritoriul Federației Ruse, ...
Rezultate finale la alegerile parlamentare. La Senat PSD are 22,03%, AUR 18,30 și PNL 14,28. La Camera Deputaților PSD are 21,96%, AUR 18,01 și PNL 13,20%
Rezultate finale la alegerile parlamentare. La Senat PSD are 22,03%, AUR 18,30 și PNL 14,28. La Camera Deputaților PSD ...
Partidul Social Democrat se află pe primul loc în preferinţele electoratului, la Senat, cu 22,30% din voturi, după centralizarea ...
ARF relansează licitația pentru achiziția a 12 trenuri pe hidrogen
ARF relansează licitația pentru achiziția a 12 trenuri pe hidrogen
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat luni în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anuntul ...