Povestea filmului studenţesc „CONTRA TIMP / AGAINST TIME”, dublu premiat la festivalul de la Cannes 2023

Detaliile despre cum au reușit studenții Facultății de Arte a Universității Hyperion să creeze acest film și etapele prin care au trecut până la obținerea premiilor la Cannes WORLD FILM FESTIVAL REMEMBER THE FUTURE, le descoperiți în acest interviu.
Ion Dobreanu - joi, 16 mart. 2023, 18:47
Povestea filmului studenţesc

Echipa Biroului de Presă al Universității Hyperion a avut ocazia să realizeze un interviu captivant cu membrii echipei filmului „𝐂𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚 𝐓𝐢𝐦𝐩 / 𝐀𝐠𝐚𝐢𝐧𝐬𝐭 𝐓𝐢𝐦𝐞”, 𝐝𝐮𝐛𝐥𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐚𝐭 𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐧𝐧𝐞𝐬, în ianuarie 2023.

Filmul „CONTRA TIMP/AGAINST TIME” este laureat ca „Winner„ în cadrul festivalului Cannes WORLD FILM FESTIVAL REMEMBER THE FUTURE la două categorii: „Best Animal Award„ și „Best Original Song„ pentru competiția din luna ianuarie, 2023. Filmul este regizat și montat de Alexandra Maria Manda, studentă la Regie de Film și TV anul 1, clasa prof. univ. dr. Sabina Pop – Facultatea de Arte Hyperion, imaginea este semnată de Ion Sănduloiu-șef Salvamont Argeș și studenții Costin Dan și Matei Slisăreanu– specializarea Imagine de Film și TV, coordonata de conf. univ. dr. Vlad Leu – Facultatea de Arte Hyperion, iar piesa originală a filmului este compusă și cântată de Alexandra Duță – studentă în anul 1 la SNSPA, la Comunicare și Relații Publice.

Producție 2023, realizat pentru examenul de An 1, sem.1 – Regie de Film – TV, în cadrul Universității Hyperion din București, filmul a beneficiat de sprijinul Salvamont Argeș și Câinii de Avalanșă Salvamont România, organizații conduse de dl. Ion Sănduloiu.

 

Cannes WORLD FILM FESTIVAL REMEMBER THE FUTURE este un „FilmFreeway Festival și un eveniment oficial pe IMDb” care se autodefinește drept un festival hybrid ce  „desfășoară o competiție lunară și anuală de calificare IMDb la nivel mondial pentru toate genurile, pentru Realizatori de film, Scenariști, Compozitori, Cântăreți și Trupe din întreaga lume, dedicată Lungmetrajelor și Scurtmetrajelor, filmelor Indie, Documentarelor, filmelor Experimentale, de Animație, Videoclipurilor muzicale, Reclamelor, Serialelor Web/TV ș.a.m.d.  „Luciole d’Or” Golden Firefly>> („Licuriciul de Aur”) care simbolizează >, cu misiunea  de a descoperi piese rare, evidențiind o Nouă Generație de talente emergente și un Viitor Val de Realizatori de filme ce merită o mai mare vizibilitate și recunoaștere”.

Iată ce mărturisesc membrii echipei filmului CONTRA TIMP/AGAINST TIME, într-un interviu acordat  Biroului de Presă al Universității Hyperion – BPUH:

Reporter BPUH: Care este tema filmului?

Alexandra Manda: Filmul are ca temă relația de prietenie și iubire dintre salvamontiști și câinii de avalanșă, dar și despre părțile mai puțin cunoscute și obstacolele pe care salvatorii montani și câinii le întâlnesc în viața de zi cu zi. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Salvamont Argeș și Câinii de Avalanșă de la Salvamont România, organizații conduse de domnul Ion Sănduloiu. Am primit mult sprijin din partea dumnealui în realizarea filmului și mă bucur de faptul că a fost de acord să realizăm proiectul.

Reporter BPUH: Alexandra, cum te-ai decis să realizezi acest proiect?

Alexandra Manda: Îl cunosc pe domnul Sănduloiu de la vârsta de 11 ani și am avut ocazia să-i cunosc pe Helios (primul câine de avalanșă din România) și Dara (al doilea câine de avalanșă din România). În perioada în care doamna regizor, prof. univ. dr. Sabina Pop ne povestea la clasă despre principiile fundamentale în realizarea unui reportaj – tema noastră la Regie de Film și TV, anul 1, semestrul 1, pentru sesiunea din ianuarie 2023, am primit o veste tristă: Dara a încetat din viață din cauza unui infarct. Faptul că și ceilalți salvamontiști sufereau din cauza decesului, mi-a arătat cât de mult au iubit-o și cât a însemnat cățelușa atât pentru domnul Sănduloiu cât și pentru ei. Așa că, am decis să fac un reportaj despre câini și salvatorii montani.

Reporter BPUH: De ce ați ales să luați parte în proiectul Alexandrei Manda și să filmați?

Costin Dan: Am ales să particip în acest proiect, datorită subiectului, unul captivant, inedit, dar și pentru că, în general îmi place să ajut colegii de la Imagine, Actorie sau Regie care își doresc să facă ceva notabil în domeniul nostru. Fiind student în anul 2, Imagine de Film TV – clasa conf. univ. dr. Vlad Leu s-ar zice că am deja „ceva experiență”, adică nu sunt chiar boboc, haha, dar…tot la început sunt! Și mai am o groază de învățat…! Dar, prin muncă și exercițiu învăț, mai ales pentru că domnul profesor Vlad Leu este un profesor dedicat și oricând ne sare în ajutor la fel ca și doamna profesoară Sabina Pop.

Matei Slisăreanu: Îmi plac foarte mult câinii și voiam să aflu mai multe despre povestea lui Helios, Dara, cum a luat naștere școala de formare a viitorilor câini de avalanșă în România și ce este în spatele cortinei în meseria salvatorilor montani? A fost o experiență de neuitat.

Reporter BPUH: Dar tu, Alexandra Duță, cum te-ai gândit să compui piesa pentru proiectul „Contra Timp/Against Time” film realizat in cadrul Universității Hyperion din București?

Alexandra Duță: Atunci când Alexandra mi-a povestit despre proiectul ei pentru sesiune într-o conversație de tip “catching up” eram foarte interesată de concept. Mi-a cerut acordul de a folosi piesa „Escaping„ din albumul meu „Voices In My Head ”(2021), însă nu credeam că o piesă scrisă acum mai mult de un an și jumătate se va plia atât de bine. Când am văzut unul dintre draft-uri am rămas de-a dreptul amuțită. A fost uimitor să îmi aud piesa pe care am scris-o ca să îmi transform unul dintre cele mai joase momente ale vieții mele în ceva la care să mă uit cu admirație peste ani și ani, prinzând acum o cu totul altă însemnătate, culoare, nuanță. Mă simt cu adevărat onorată și recunoscătoare că am avut ocazia să fac parte din acest moment incredibil.

Reporter BPUH: Care au fost etapele prin care voi și filmul vostru ați trecut în cadrul festivalului?

Ion Sănduloiu: Mai întâi a fost acceptat în festival arătând că are o anumită calitate, după aceea a devenit semi-finalist, pe urmă finalist la 5 categorii unde am concurat cu filme finaliste din SUA, UK, Australia, China, India, Vietnam, Pakistan, Germania, Iran, Polonia, Olanda, Elveția, Turcia, Japonia, Italia, Spania, Grecia, etc. Apoi filmul a fost nominalizat la 3 categorii – asta însemnând că mai rămân 3, sau 2, sau 1 film în concurs la fiecare categorie – și pe urmă… câștigători.Am luat două premii pentru categoriile: BEST ANIMAL AWARD și BEST ORIGINAL SONG. Fiind un festival hybrid și desfășurându-se pe mai multe luni, am intrat automat în competiția anuală pentru premiul Licuriciul de Aur.

Reporter BPUH: Cum a fost atmosfera la filmări?

Alexandra Manda: A fost plăcută, …am făcut și sport! Pentru că eu fugeam de la un operator la celălalt ca să mă asigur că au ieșit cadrele cum trebuie și ca să ajut, am fugit după câini, ca să nu riște să intre unul în cadrul celuilalt. Am avut ocazia să-mi aplic cunoștințele dobândite la orele de regie ale d-nei prof. univ. dr. Sabina Pop și de montaj de film ale dl. prof. drd. Sebastian Chelu. Domnul Sănduloiu alături de soția dumnealui, Gabriela Sănduloiu, au avut multă răbdare cu noi și totodată s-au oferit să ne mai ajute și cu completări de aparatură, ba chiar, deseori, și cu sfaturi despre zona de video, dumnealui fiind în trecut și profesor de foto-video la Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești.  În afară de ajutorul de la filmări, domnul Sănduloiu a avut o contribuție enormă pe partea de imagine alături de Costin și Matei, punându-ne la dispoziție filmări din arhiva Salvamont, dar și din arhiva personală cu cadre și secvențe spectaculoase filmate de dumnealui. A fost un proiect la care am lucrat cu drag alături de oameni minunați și mă bucur că am reușit să fac cunoscută povestea salvatorilor montani și a câinilor  la festivalul Cannes WORLD FILM FESTIVAL REMEMBER THE FUTURE.

Costin Dan: M-am înțeles perfect cu Matei și Alexandra, filmările decurgând întocmai după cum am stabilit. Atmosfera a fost, în ciuda a cum decurg de obicei, majoritatea filmărilor, adică stresant, cu câini de căutare: Helios și fiica lui și a Darei, Loca. Fiind studenți, împreună cu Matei, la clasa dl. conf. univ. dr. Vlad Leu, tot ce ne-a învățat am aplicat în proiectul Alexandrei, rezultatul fiind …cel pe care îl știți!. Totodată n-am plecat de la filmări fără să rămânem și cu un set de cunoștințe specifice din partea domnului Sănduloiu ce ne vor fi, mai mult ca sigur, utile pe parcursul următoarelor noastre proiecte.

Matei Slisăreanu: Toată lumea a fost focusată pe treabă și ne-am înțeles bine! Noi de dinainte ne-am organizat și ne-am stabilit cum vrem să arate filmările, iar tot ce ne-am propus am reușit să facem. Mi-a făcut plăcere să fac parte din acest proiect și să-mi îmbunătățesc cunoștințele pe zona de fotografie și imagine cu niște sfaturi primite de la domnul Sănduloiu.

Reporter BPUH: Care au fost reacțiile referitoare la obținerea premiilor?

Ion Sănduloiu: Mie mi se pare uimitor, mai ales că eu am predat o perioadă și foto-video, că s-a ajuns de la un proiect de sesiune, la festivalul de la Cannes și nu pot să fiu decât încântat, pentru că lucrul acesta este o muncă națională. Am început aici în Argeș cu un singur câine și acum sunt 25 de brevete eliberate în țară, iar la următoarea școală mai sunt încă 6 înscriși. Deci, dacă totul merge bine, vom sări de 30 de brevete în țară, ceea ce este îmbucurător. Au început să fie solicitări, am avut un coleg care a fost la cutremurul din Turcia, în Hatay. Anul trecut am avut un total de 58 de alarme la nivel național și numărul este în creștere.

Alexandra Manda: M-am bucurat atât eu cât și colegii din echipă, doamna regizor Pop, familia Sănduloiu, salvamontiștii de la Salvamont Argeș, prieteni, profesori, rude și părinții mei pentru premiile obținute. Mă bucură mult că premiul BEST ANIMAL AWARD este acordat Darei, pentru noi acest premiu fiind o formă de omagiu prin care munca și valorile ei sunt recunoscute de-a lungul acțiunilor de salvare în cadrul serviciului Salvamont Argeș.

Mulțumiri  persoanelor care s-au implicat și m-au ajutat: Costin Dan și Matei Slisăreanu(imagine), Ioana Rac și Maria-Ecaterina Mihăescu(traducere și adaptare), Alexandra Duță(coloană sonoră), Anca Pop(design-ul afișului) și în special domnului Sănduloiu care ne-a sprijinit și ne-a susținut de-a lungul realizării filmului. Sper ca în continuare acest film să fie văzut de cât mai mulți oameni, deoarece munca salvatorilor montani și a câinilor reprezintă o adevărată aventură care se dovedește a fi un exemplu pentru mulți dintre noi.

Alexandra Duță: Vreau mai întâi să le mulțumesc tuturor celor implicați în acest film, de la oamenii care m-au ajutat să înregistrez albumul în 2021, până la Alexandra Manda care a dorit să mă includă în acest proiect. Contextul a fost că eu nu aveam multă încredere în mine și în arta mea. Nu credeam că voi fi nominalizată la un festival precum Cannes, dar să mai și câștig… Însă speram ca filmul să câștige cel puțin un premiu, deoarece este excepțional și merită văzut. Când l-am vizionat, mi s-a părut atât de bine realizat și captivant (pentru că, deși sunt din Pitești, Argeș, nu aveam nici cea mai mică idee despre câini, brevete, instruire…), atât de bine surprinse momentele și organizat, încât atunci când piesa mea a început să ruleze, am fost uimită. Uitasem complet că fac și eu parte din acest proiect. A fost singurul moment în care m-am felicitat și a fost clipa în care am început să gust puțin din încrederea după care tânjeam de atâta timp.

Costin Dan: Când am aflat de la Alexandra Manda că dintre cele trei categorii la care a fost nominalizat filmul (Best Animal Award, Best Adventure/Superhero și Best Original Song) a și câștigat la două secțiuni, m-am bucurat, dar m-am și simtit mândru că o temă de examen din semestrul I, anul I de la clasa de Regie Film și TV a doamnei profesor Sabina Pop, a reușit să ajungă atât de sus, într-un festival internațional de film.

Matei Slisăreanu: Mă bucur că mesajul pe care Alexandra a vrut să-l transmită despre câinii de avalanșă și munca salvatorilor montani a fost auzit de juriul din festival, acordându-ne două premii. Totodată mă bucur că am putut să ajut și să fac parte din proiect. Consider că aceste premii sunt o formă de răsplată pentru munca tuturor salvatorilor montani din România și a câinilor de avalanșă.

Reporter BPUH: O întâmplare amuzantă de la filmări?

Matei Slisăreanu: În timp ce alergam cu camera după Loca, în timpul simulării de găsire a unei persoane rătăcite, am avut un moment în care am obosit și eu și Alexandra din cauza faptului că Loca, cățelușa domnului Sănduloiu, era foarte rapidă. Domnul Sănduloiu și cățeii au o condiție fizică mai bună și rezistentă decât noi care suntem obișnuiți să stăm majoritatea timpului la birou. Domnul Sănduloiu râdea când ne vedea leșinați și ne motiva să ne mișcăm ca să nu pierdem timpul.

Costin Dan: Fiind iubitor de animale și în special de câini, am încercat la un moment dat să mă împrietenesc cu Helios și Loca și nu înțelegeam de ce mă ignoră. Domnul Sănduloiu, observând că tot insist să le atrag atenția cumva, mi-a explicat că nu voi avea succes, deoarece câinii sunt în timpul serviciului și se concentrează pe ce urmează să facă. Nu mai cunoscusem până atunci… câini cu job!

Reporter BPUH: Ce doriți să faceți în cariera voastră pe viitor?

Alexandra Manda: Am un pic de experiență în domeniul filmului încă din liceu, cu o mică echipă pe care mi-am format-o cu un coleg de la actorie (dar, fiind la secția de grafică, n-am avut contact efectiv și cu producția de film), am realizat împreună în jur de vreo 7-8 scurt metraje de ficțiune. De la al 4-lea film, am început să câștigăm premii la festivaluri de scurt-metraje pentru liceeni, ultimul pentru mine fiind „MESAJUL MEU ANTI-DROG ”- producție 2022, în cadrul unui concurs de filme organizat de Agenția Națională Anti-Drog București,  care a luat locul 3 pe țară. La Facultatea de Arte a Universitatii Hyperion din București am avut ocazia să intru și în zona non-fiction, unde totul trebuie să fie foarte bine gândit și structurat, dar îți oferă și libertatea să îți lași amprenta de autor: prin concepție și selecția momentelor, prin ce transmiți,  prin întregul film, prin modul de desfășurare al firului narativ de tip special, specific non-fictiunii etc. Abia aștept să învăț mai multe despre diverse specii non-fiction sau cum să fac un clip muzical de calitate. Pe viitor îmi doresc să produc clipuri muzicale, documentare, filme/seriale de ficțiune sau de animație 3D, având ca gen dramă, comedie și thriller. Totodată, având o bază de formare în domeniul graficii și al artei digitale, în funcție de timpul disponibil pe care îl voi avea, aș vrea să fiu un freelancer pentru proiecte de 3D Concepting,  unde să produc design-uri de personaje pentru jocuri video.

Costin Dan: Vreau să realizez, în mod special, filme documentare, poate și pentru că mi-a fost insuflată pasiunea pentru acest gen de către cei trei profesori în clasele cărora sunt student, doamna profesor Sabina Pop (clasa de Regie), domnii profesori Vlad Leu și Cornel Medvedov (clasa de Imagine). Dumnealor având o vastă experiență în lumea filmului și în realizarea de documentare, dar și o dorință puternică de a crește noi generații de profesioniști în cinematografie si/sau TV, reușesc să ne transmită cât mai mult din cunoștințele dumnealor, dar și iubirea pentru film. Pe lângă acest gen, sunt pasionat și de ficțiune și am participat deja la unele festivaluri cu filme de scurtmetraj, care au fost inițial teme de examen, sau chiar săptămânale, la clasa de Imagine. Concluzia mea legată de genurile de film pe care le voi face, este aceea că perspective există, cele mai bune exemple de urmat fiindu-mi profesorii, eu rămânând doar să aleg și să perseverez într-o direcție anume.

Matei Slisăreanu: Scopul meu este să pot realiza filme de acțiune. Fiind o persoană activă și îndrăgind filmele care îmi captivează atenția prin cadre spectaculoase în mișcare, vreau să debutez în această zonă. Am avut ocazia să experimentez în proiectul Alexandrei această dorință, iar rezultatul a fost favorabil, ieșind un proiect minunat. De aici mi-am dat seama că ar trebui să merg în continuare pe acest gen de filme în viitoarele mele proiecte de filme, scurt metraje sau reels.

Alexandra Duță: Drumurile mele deocamdată nu sunt bine definite. Nu am nici măcar 20 de ani și în zilele noastre este dificil să poți spune, ca tânăr student, că ai un plan stabil. Însă știu că îmi doresc să fac muzică, să lucrez in acest domeniu creativ deoarece muzica pentru mine înseamnă „acasa”. O viață fără muzică pentru mine este o viață fără sens. Îmi doresc din toată inima și cu toată ființa să fiu mai activă, să pot cânta live și să îmi cresc o comunitate care să se regăsească în muzica mea, la fel cum m-am regăsit și eu în muzica altor artiști. Așa că încerc să o iau pas cu pas alături de oameni creativi, talentați și muncitori cum este Alexandra și îmi doresc să cunosc alți artiști și muzicieni și să evoluăm împreună. O să colaborăm la mai multe proiecte în viitor și simt cum o să fim colege și „partners in crime” și o să reușim să atingem țeluri din ce în ce mai înalte.

Reporter BPUH: Vă mulțumim pentru interviul acordat, vă felicităm pentru premiile obținute și vă dorim mult succes, în continuare!

Fotografii și informații puse la dispoziție prin bunăvoința autoarei filmului, Alexandra Manda, Studentă anul 1, Regie de Film și TV, clasa prof. univ. dr. Sabina Pop.

Te-ar mai putea interesa și
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Compania japoneza Nippon Steel a anunțat că a prelungit perioada de închidere pentru achiziția sa de 15 miliarde de dolari a U.S. Steel, exprimându-și încrederea că achiziția va proteja și......
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 ...
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...