Povestea OnePlus: cum a reuşit un startup fără buget de promovare să ajungă în topurile mondiale

19 05. 2021
ONEPLUS_9_Pro_Morning_Mist_19815_+_9_Astral_Black_19825_0076 copy

Pete Lau este fondatorul, directorul executiv și Chief Product Officer al OnePlus. Lau nu era mulțumit de dispozitivul lui pe bază de Android şi a avut inspirația de a crea OnePlus și implicit dispozitive premium care să provoace status quo-ul din industrie și să se concentreze mai mult pe nevoile utilizatorului.

Expert în design, cu experiență în zona de produs și în cea de utilizator, Lau se referă adesea la el însuși ca fiind „Chief Product Officer” al companiei. Și-a dorit ca experiența de utilizator să fie „burdenless” (fără povară – n.r.), pentru a oferi comunității o experiență cât mai facilă, eficientă și nerestricționată.

Prima campanie a avut buget zero şi a dus la vânzări de 1,5 milioane de telefoane

Primul telefon a fost lansat în 2014 în cadrul unei campanii de marketing inovatoare prin care doar membrii clubului companiei îl puteau achiziţiona pe baza unei invitații. Telefonul avea specificaţii premiun – un ecran de 5,5 inci, un procesor Snapdragon 801, 16GB de memorie RAM, o cameră principală de 13MP ce putea să filmeze la rezoluție 4K și o memorie internă de 64GB.

Când a fost lansat, OnePlus One nu folosea actualul sistem de operare OxygenOS. În schimb, terminalul a venit cu CyanogenMod ca sistem de operare. Aceasta era o versiune open-source de Android, bazată pe versiunile oficiale ale Google. Având în vedere atractivitatea telefonului pentru membrii comunității Android, faptul că s-a optat pentru un sistem de operare open-source care permitea o mulțime de modificări a sporit atractivitatea lui One.

„OnePlus One a fost una dintre cele mai speciale lansări din istoria smartphone-urilor, fiind disponibil doar prin invitație personalizată și vândut exclusiv pe oneplus.com. Pe moment s-a creat un entuziasm printre pasionații de tehnologie din întreaga lume, iar pe parcurs aceștia au devenit membri ai comunității OnePlus”, spune Lampen.

Campania ingenioasă s-a dovedit a fi de succes dacă luăm în calcul că OnePlus One a ajuns la la 1,5 milioane de unități vândute la nivel global în doar un an de la lansare, fără niciun buget pentru promovare. Targetul iniţial de vânzări era de câteva zeci de mii de unităţi.

Tuomas Lampen continuă: „Fiind o companie nouă, inițial am creat sistemul de achiziție a OnePlus One pe bază de invitație pentru a controla cererea și oferta. Pe măsură ce cererea a început să crească, am avut încredere că putem extinde logistica și operațiunile. Concomitent, am lucrat la un sistem de precomandă pentru a oferi o alternativă pentru achiziționarea dispozitivul nostru”.

Mai mult, cererea pentru smartphone-ul disponibil doar pe bază de invitație a fost atât de mare încât traficul pe site a crescut la 25,6 milioane de vizite în decembrie 2014, la doar un an de la lansarea site-ului OnePlus.

Până la 4 modele noi lansate în fiecare an

În primii ani, OnePlus s-a concentrat pe lansarea unuia sau a două flagship-uri pe an. Pe măsură ce brandul a evoluat, compania a diversificat portofoliul, iar versiunile T și Pro au devenit parte din portofoliul OnePlus. Astfel, OnePlus a ajuns treptat să lanseze în medie 3-4 modele noi de smartphone-uri pe an.

„Anul trecut am prezentat publicului seriile OnePlus Nord și OnePlus Nord N, care ne-au permis să oferim cele mai bune produse și cea mai bună experiență de utilizare în segmentul mid-range. Am ajuns astfel cu tehnologia noastră la un număr mai mare de utilizatori din întreaga lume. Am lansat recent seria OnePlus 9, cu modelele OnePlus 9 și OnePlus 9 Pro, cele mai avansate de până acum”.

Întâi China, apoi întreaga lume

După succesul primului model şi pe măsură ce compania a evoluat, a început să se extindă şi în afara Chinei. Primele piaţe au fost America de Nord şi Europa, a urmat apoi India.

OnePlus a deschis un forum pentru a-i întreba pe utilizatori ce își doresc de la un telefon (obicei care s-a păstrat inclusiv în prezent). În luna aprilie 2014, sistemul de invitații pentru primul smartphone a devenit operațional (live) pentru Europa și America de Nord.

India a urmat mai târziu, în decembrie 2014, dar la acea dată erau mulți indieni implicați deja în discuțiile de pe forum și unii dintre ei reușiseră deja să pună mâna pe telefoanele OnePlus One, prin diverse trucuri.

„Telefoanele disponibile s-au vândut instant și acela a fost momentul în care compania a realizat că cererea crește mult mai rapid decât anticipau. Extinderea în India a avut loc surprinzător, atunci când răspunsul comunității de pe forum a fost mult peste așteptări. De fapt, userii din India au găsit metode inedite de a importa telefoanele OnePlus din piețele mai dezvoltate în India, prin firme de logistică globale și plătind taxe de import sau taxe vamale”, explică reprezentantul companiei.

Creșterea a fost constantă, iar astăzi, la şapte ani de la lansare, compania înregistrează pe site-ul său peste 10 milioane de utilizatori la nivel global, din care 3 milioane numai în Europa.

Pentru a ţine legătura cu proprii fani, OnePlus organizează mai multe tipuri de evenimente pentru comunitatea de membri (forum pentru schimbul de idei, program de testare a telefoanelor înainte de lansare etc.). Printre evenimente se numără meetingurile dintre echipele locale OnePlus și fanii din diverse țări. Până acum au fost 150 de evenimente în 38 de orașe cu 95.000 participanți.