Povestea ţării cât Bucureştiul care a început să cumpere Europa
Adevăratele investiții de amploare ale micului stat arab sunt cele realizate în Vestul Europei.
Cea mai spectaculoasă a fost inaugurată acum câteva zile. Șeicul Hamad bin Jassim al-Thani, care este totodată premierul și ministrul de externe al statului, a inaugurat la Londra alături de Ducele de York și primarul Londrei Shard, cea mai mare clădire din Europa, din care fondul suveran al Qatarului deține 95%.
Aceasta a fost o demonstrație despre cât de repede crește vizibilitatea și influența globală a acestui stat cu o populţaie de sub 2 milioane de locuitori. Influența statului nu se limitează însă doar la nivel investițional ci există și la nivel politic, scrie The Indepedent.
Cu câteva zile în urmă, într-o clădire la fel de mare, dar mai veche, în Palatul Națiunilor din Geneva, Hamad s-a întânit cu secretarul de stat al SUA Hillary Clinton și cu alți miniștri de externe pentru a vorbi despre o intervenție în Siria.
Ambele scene evidențiază un fenomen: intrarea pe scena mondială ca actor de luat în seamă din punct de vedere diplomatic, cultural și chiar militar, a unui stat mic, a cărui ambiție de a fi influent la nivel mondial este alimentată de o avere enormă.
mai multe despre investiţiile Qatar-ului pe evz.ro