Poveşti româneşti de succes la cel mai mare târg tehnic din Bulgaria

Economica.net
06 10. 2013
duster_1_93519600

Standul companiei Delta Rom Technologies arată interesant: în nişte pahare care seamănă cu cele de şampanie sunt amplasate diferite piese mici de culori diferite. Piesele colorate sunt de fapt produse ale mecanicii fine pentru industria electrică şi electronică, explică George Cernătescu, director al firmei. Pe lângă producţia de piese de mecanica fină, compania, care este o investiţie franceză şi datează din 2001, produce şi cablaje pentru industria auto şi pentru industria de electrocasnice. ‘Primele noastre produse au fost conexiuni pentru diode. Timp de aproape cinci ani am fabricat exclusiv conexiuni pentru diode. Ulterior, în Europa a scăzut cererea pentru ele, aşa că ne-am orientat spre alte piese de mecanică fină, cum ar fi cele folosite în industria electrică, de exemplu în siguranţele automate. Avem un mare client francez, o companie cu filiale în Bulgaria, în Republica Cehă, Ungaria şi Polonia care fabrică siguranţe automate şi pentru care noi fabricăm două tipuri de piese: axe mecanice şi alte piese tridimensionale, noi le numim sertare termice’. În industria auto piesele fabricate de companie sunt folosite în vehiculele Renault, Volkswagen şi Skoda, spune Cernătescu. Delta Rom Technologies participă la Târgul din Plovdiv pentru al doilea an consecutiv. Cernătescu afirmă că piaţa bulgară prezintă interes pentru compania sa, care are deja un client bulgar – Schneider Electric, o multinaţională care are o uzină în Bulgaria. ‘Este un client destul de important, 15% din cifra de afaceri o facem cu Schneider electric-Bulgaria. Cam 15% facem şi cu Dacia’, afirmă reprezentantul companiei. În fine, Cernătescu notează că prezenţa românească la această ediţie a târgului din Plovdiv a fost mai mică faţă de anul trecut, când au participat în jur de 20 de companii, dar şi că târgul în sine este mai mic. Întrebat dacă, după părerea sa, de vină este criza, el apreciază că este posibil, dar şi că este vorba de o tendinţă mondială, deoarece în prezent companiile caută pe internet când au nevoie de ceva şi participă la târguri din ce în ce mai puţin.

În acelaşi pavilion cu standul companiei Delta Rom Technologies se află şi cel al Institutului Naţional de Cercetare -Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET, din Craiova, unde i-am găsit pe George Curcanu, şeful Diviziei Mare Putere, şi Ion Pătru, şeful Diviziei Înaltă Tensiune. Cei doi pot să vorbească îndelung despre laboratorul ICMET, unic în întreaga zonă a sud-estului Europei. Niciun produs nu poate fi vândut înainte să obţină de la un laborator acreditat, precum cel de la Craiova, un raport de încercare şi certificat, spune Curcanu, care pe lângă activitatea la ICMET predă şi la facultate. Prin acesta se certifică că produsul este apt să răspundă unor condiţii tehnice în exploatare, fie curent mare sau tensiune mare. ‘Avem o bază materială foarte bine pusă la punct, avem specialişti formaţi, în special în rândul tinerilor pe care nu i-am lăsat să plece afară. Laboratoarele ICMET au fost modernizate cu fonduri europene, care ne-au permis achiziţionarea unor echipamente noi, modernizarea celor vechi şi modernizarea clădirilor’, susţine el. Laboratorul ICMET este cel de al doilea ca mărime din Europa după KEMA din Olanda şi primul ca activitate pentru că preţurile sunt mici, afirmă Curcanu. Aproximativ 78% din clienţii ICMET, care aparţine de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, sunt producători străini de echipamente şi aparate, din întreaga lume. Avem clienţi din ţări care au laboratoare proprii, cum ar fi Italia sau Germania, notează cu o anumită mândrie cei doi. Bulgaria nu are însă laborator de referinţă, toţi producătorii vin la Craiova. Laboratorul ICMET este unic în zonă pentru echipamente electrotehnice. ‘Avem foarte bune colaborări cu firme din Bulgaria’, afirmă ei. Pe lista de 230 de firme care au folosit laboratorul din Craiova în ultimii 10 de ani figurează în jur de 20 de firme bulgăreşti. Am venit la Plovdiv pentru că avem deja clienţi şi vrem să-i menţinem, precum şi să găsim clienţi noi, mai spune Curcanu, care şi-a enumerat clienţii bulgari, descriind activitatea fiecăruia dintre ei.

O prezenţă bună în Bulgaria are şi compania Polteks, cu sediul în judeţul Prahova. Compania este specializată în producţia de role, cauciucuri, valţuri, piese de schimb din poliuretan, diferite piese pentru industrie. Selim Ismail, manager de marketing şi vânzări, afirmă că numărul clienţilor bulgari diferă din an în an, dar că partenerii lor sunt în jur de 40. În acest an, Polteks participă prin intermediul distribuitorului său pe Bulgaria, după ce în anii precedenţi a participat de două ori cu stand propriu.

Parom Impex din Petreşti, jud. Alba, produce articole din sârmă, oţel şi inox. Firma are o gamă diversă de produse: grile pentru cuptoare de aragaz, coşuri pentru frigidere, mobilier de bucătărie. Marius Turcu, reprezentant comercial, spune că aceasta este prima participare la târgul din Plovdiv. 70% din producţia companiei, a căreia societate mamă este din Franţa, este destinată exportului către vestul Europei. Parom Impex nu are încă clienţi din Bulgaria, dar este interesată de piaţa din Bulgaria şi de aceea participă la târgul din Plovdiv.

Acest târg este primul pas în Bulgaria şi pentru Siltec Global Technologies. Proprietarul companiei, ing. Vlad Mircea Pop, a explicat că aceasta se ocupă de import şi distribuire de echipamente criogenice, desfacere şi transport de gaze lichefiate sau comprimate. Dl Pop admite că nu cunoaşte piaţa din Bulgaria, dar speră că prin prezenţa la Plovdiv ar putea obţine contacte care să ducă la parteneriate pe viitor.

Cel mai cunoscut produs românesc la târgul din Plovdiv şi în general în Bulgaria sunt autoturismele Dacia. Standul distribuitorului bulgar al Daciei se bucură de un mare interes din partea vizitatorilor. ‘Am expus şase modele Dacia, printre care şi noul Duster care a fost mai prezentat doar la Frankfurt’, afirmă pentru AGERPRES Boris Borisov, manager de vânzări şi marketing. Borisov afirmă că anul trecut Dacia a terminat pe locul trei în Bulgaria ca număr de autoturisme vândute, iar în acest an se află din nou pe locul trei. Dokker-ul însă este cel mai vândut model, cu aproximativ 650 de maşini vândute în numai câteva luni, afirmă Borisov. Compania Naţională de Telecomunicaţii din Bulgaria a achiziţionat recent 250 de maşini Dokker, iar restul au fost cumpărate de clienţi individuali. ‘Dacia se străduieşte să oferă condiţii foarte bune taximetriştilor, ştiţi că sunt multe taxiuri Dacia, avem şi condiţii foarte bune pentru achiziţionarea în rate’, mai spune Borisov. El afirmă că numai în primele două zile ale târgului au fost vândute 12 autoturisme Dacia.