PPA pe 25 de ani: nextE a finalizat o centrală fotovoltaică de 4,8 mil. euro ce va produce pentru producătorul de sisteme de răcire RAAL
“Proiectul reflectă viziunea nextE asupra energiei ca serviciu – Energy as a Service (EaaS), fiind cel mai lung contract PPA (Power Purchase Agreement) de tip onsite pentru un client corporate din România. Prin soluțiile EaaS, companiile pot avea acces la energie regenerabilă din surse regenerabile, cu zero cost de investiție, fără riscuri de performanță și riscuri operaţionale”, arată comunicatul de presă.
nextE a investit 4,8 milioane de euro în proiectul de la RAAL, din care 70% au fost obținuți printr-un credit de investiții acordat de Pro Credit Bank pentru 15 ani, ceea ce marchează o premieră pentru piața de finanțări a proiectelor verzi din România, mai arată compania.
În baza contractului de tip PPA, compania va livra către RAAL 5.825 MWh/an de la începutul lui 2024, excesul de energie regenerabilă produsă de centrala fotovoltaică fiind comercializat pe piața de energie de către nextE. Producția totală anuală de energie verde este estimată la 7.263,9MWh/an, care va compensa o emisie de CO2 de aproximativ 1.043 t CO2/an.
Daniel Husaru Co-Fondator și Co-CEO nextE, al nextE, declară că obiectivul companiei este de a extinde modelul de afaceri Energy as a Service (EaaS), cu scopul de a atinge o capacitate de 500 MWp până la sfârșitul anului 2027.
“Ne concentrăm pe segmentul C&I, deoarece maximizarea capacităților de producere a energiei regenerabile în vecinătatea consumatorilor industriali are un impact imediat în decarbonizarea acestora, aducând în același timp un avantaj competitiv major tuturor companiilor care decid să facă acest pas împreuna cu noi.
În prezent, suntem implicați în mod activ în cinci proiecte de generare de energie din surse fotovoltaice însumând aproximativ 160 MWp, aflate în diferite stadii de implementare care cuprind dezvoltarea, proiectarea și achizițiile, negocierile pentru acordurile de achiziție de energie (PPA), autorizarea, aprobarea și certificarea de către autorități. Dezvoltarea și implementarea centralei electrice fotovoltaice nextE Alpha Prundu Bârgăului a ridicat o serie de provocări tehnice și de reglementare, prin prisma amplasării centralei și racordării pentru a livra energia direct consumatorului final – RAAL. Alături de partenerii noștri de la RAAL, cu sprijinul autorităților locale din județul Bistrița-Năsăud, a operatorului de rețea DEER S.A., a ANRE, ANCPI și BCPI Bistrița am identificat modalitățile de aplicare corespunzătoare a cadrului de reglementare existent, reușind în același timp să inițiem modificări legislative utile întregii industrii”, a spus Husaru.
Prin acest proiect, RAAL va utiliza energia regenerabilă produsă pentru consumul propriu, nefiind necesară încheierea unui contract de furnizare cu NextE, iar tarifele de rețea și contribuția de cogenerare nu îi sunt aplicabile întrucât livrarea energiei se va face fără implicarea rețelelor publice. Centrala electrică fotovoltaică va acoperi peste 25% din necesarul anual de energie al RAAL, optimizând astfel costurile cu utilitățile cu peste 15% pe an.
Procesul de proiectare, construcție și racordare a durat aproximativ 12 luni, iar după punerea în funcțiune, nextE rămâne deținătorul și administratorul centralei.
nextE este o companie care oferă acces la energie regenerabilă din capacități de generare din sursă solară fotovoltaică cu zero cost investiție, fără riscuri de performanță și riscuri operaţionale, on-site si off-site, cu structuri contractuale inovatoare de până la 25 de ani. Opțiunea de implementare EaaS (Energy as a Service) presupune producția energiei electrice într-o centrală fotovoltaică construită, finanțată, deținută și utilizată de către nextE în locațiile de consum ale clientului sau în locații externe față de locaţiile de consum ale clientului.