PPC a câștigat procesul cu ANPC, în primă instanță, pentru o amendă de 52 de milioane de lei. Amenda a fost anulată de instanță

19 12. 2024
Magazin PPC

Iată decizia Judecătoriei Sectorului 3 din București, pronunțtă în data de 19 decembrie:

“Admite plângerea contravenţională. Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria ANPC nr. 1115251 din 15.09.2023 şi Decizia Comisiei nr. 16 din 18.10.2023 şi înlătură sancţiunile aplicate prin acestea. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 19.12.2024”.

Practic, PPC a câștigat, deocamdată doar în primă instanță, un proces care datează din 2023. În toamna anului trecut, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), după un control, a amendat PPC Energie, furnizor de energie controlat de grupul elen PPC, care a cumpărat operațiunile Enel din România, cu 52 de milioane de lei.

“În urma acţiunii de control desfăşurate de ANPC, la jumătatea lunii septembrie, au fost constatate următoarele aspecte:

facturarea consumului lunar al energiei electrice din luna februarie 2023 nu s-a realizat conform legislaţiei în vigoare, la un preţ final al energiei electrice de maximum 0,68 de lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul în care consumul lunar este cuprins între 93 kWh – 100 kWh, ci la un preţ final al energiei electrice mai mare de 0,80 de lei/kWh; facturarea consumului lunar al energiei electrice în cursul anului 2023 nu se realizează conform legislaţiei în vigoare, pentru consumurile lunare cuprinse între 255,01 kWh şi 300 kWh, pentru care primii 255 kWh trebuie facturaţi la un preţ final al energiei electrice de maximum 0,80 de lei/kWh, TVA inclus, iar consumul care depăşeşte 255 kWh trebuie facturat la preţul de 1,30 de lei/kWh, TVA inclus”, a spus atunci ANPC, care a afirmat că 44.000 de consumatori casnici români au fost afectați direct de calculul defectuos al facturilor.

Compania a explicat atunci că a respectat legislația, care s-a schimbat foarte des, operând 20 de schimbări ale sistemului de facturare a clienților în doar doi ani, și a solicitat mereu clarificări pentru că “legislația la care facem referire, astfel cum a fost ea adoptată, nu acoperă toate situațiile apărute în activitatea de furnizare și particularitățile de consum ale tuturor clienților”.

“Cu regret constatăm că diverse instituții ale statului au interpretări diferite ale legislației și celorlalte prevederi aplicabile în domeniul energiei și nu ajung să coreleze activitățile lor, pentru a oferi claritate atât clienților, cât și companiilor din domeniu”, a spus compania atunci, precizând și că va contesta amenda.

După ce firmele de furnizare ale grupului PPC au fuzionat, PPC Energie a devenit al doilea furnnizor din România, cu 3,1 milioane de clienți.

Citește și: