PPC cumpără noi regenerabile și își sporește participația la o viitoare centrală mare pe gaze din Grecia

Grupul PPC a ajuns la un acord cu grupurile Copelouzos și Samaras pentru a prelua activele eoliene și fotovoltaice în funcțiune ale acestora, în valoare totală de 66,6 MW, precum și un portofoliu de proiecte de energie regenerabilă de 1,7 GW, pe care vor continua să le dezvolte împreună. În plus, compania de utilități controlată de guvernul grec își mărește participația majoritară la un proiect de centrală electrică pe gaz de 840 MW prin achiziționarea cotei de 20% a Copelouzos, potrivit presei de specialitate.
Mihai Nicuţ - mar, 01 oct. 2024, 09:29
PPC cumpără noi regenerabile și își sporește participația la o viitoare centrală mare pe gaze din Grecia

Grupul PPC a anunțat că a semnat un acord – cadru de colaborare cu grupurile Copelouzos și Samaras pentru achiziționarea de parcuri solare și eoliene cu o capacitate combinată de 66,6 MW, împreună cu un portofoliu de proiecte privind energiile regenerabile de până la 1,7 GW. Compania de electricitate din Grecia a dezvăluit că celelalte două companii rămân co-acționare pentru a participa la dezvoltarea portofoliului.

Separat, PPC achiziționează participația de 20% deținută de Copelouzos la întreprinderea cu scop special Ilektroparagogi Alexandroupolis (Producția de electricitate din Alexandroupolis). Aceasta construiește o centrală electrică pe gaze în ciclu combinat (CCGT). PPC deținea înaintea acestei achiziții 51%, iar DEPA Supply (DEPA Commercial) deține restul de 29%.

Proiectele regenerabile în curs de dezvoltare costă 106 milioane EUR

Cei 66,6 MW de capacitate regenerabilă în exploatare cuprind două parcuri eoliene cu o capacitate instalată totală de 43,3 MW, care au devenit operaționale recent în sudul insulei Evia și în Laconia, precum și instalații fotovoltaice cu o capacitate totală de 23,3 MW. Valoarea afacerii, care include datoriile și alte elemente, se ridică la 111 milioane EUR, a declarat PPC. Grupul a anunțat că va plăti 106 milioane EUR pentru portofoliul de 1,7 GW de regenerabile aflat în curs de dezvoltare. Proiectele, răspândite pe teritoriul Greciei, se află în diferite etape de autorizare.

PPC va cumpăra proiectul Copelouzos din Alexandroupolis

În ceea ce privește proiectul centralei pe gaz din Alexandroupolis, PPC cumpără participația, deținută de Damco Energy din grupul Copelouzos, pentru 27 de milioane EUR. Construcția noii capacități a debutat în luna ianuarie a anului trecut. Producția anuală a viitoarei centrale este estimată la 5 ΤWh.

Centrala va fi compusă dintr-o turbină cu gaz și o turbină cu abur pe o axă comună cu un generator. Capacitatea nominală este de 840 MW, ceea ce înseamnă o capacitate netă de 820 MW. Centrala din Alexandroupolis, situată în nord-estul Greciei, se află în vecinătatea unității plutitoare de regazificare și stocare (FSRU) din Alexandroupolis. Acesta este un terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) programat să fie pus în funcțiune la 1 octombrie.

Semnarea acordurilor finale de vânzare-cumpărare, precum și a acordurilor finale ale acționarilor este așteptată până la sfârșitul anului, a anunțat PPC. Aceasta a declarat că va plăti 106 milioane EUR în numerar și 70 milioane EUR în acțiuni proprii la 12,21 EUR pe acțiune, nivelul de închidere de ieri.

Achiziție de marcă ale PPC în România

Compania PPC a încheiat în august un acord obligatoriu cu Evryo Group, deținut de fonduri gestionate de Macquarie Asset Management, pentru a achiziționa portofoliul său de generare de energie regenerabilă din România, care este compus din 629 MW de energie din surse regenerabile în exploatare și aproximativ 145 MW active aflate în dezvoltare, potrivit unui comunicat de presă emis atunci.

Achiziția consolidează și mai mult strategia de creștere a Grupului PPC în România și Europa de Sud-Est, prin adăugarea unui portofoliu semnificativ de operațiuni din surse regenerabile, ce include o capacitate instalată de 600MW de energie eoliană, 22MW de energie hidroelectrică, 6MW stocare în baterii, 1MW de energie solară și aproximativ 145MW active aflate în dezvoltare.

La finalizarea acordului, portofoliul de energie din surse regenerabile în exploatare al PPC în România se va dubla, iar capacitatea totală instalată, în exploatare, a Grupului PPC va ajunge la 5,3 GW.

PPC este cea mai mare companie de utilități electrice din sud-estul Europei, activităţi în domeniul producerii, distribuţiei, operării reţelei şi vânzării de produse şi servicii energetice avansate în Grecia, România şi Macedonia de Nord. PPC are o capacitate totală instalată de 11,5 GW, constând în instalații termale, hidro și energie regenerabilă cu o producție anuală totală de aproximativ 20 TWh, în timp ce în rețele baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde EUR. Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia și România, deservind 8,8 milioane de clienți în total, oferindu-le aproximativ 33 TWh de energie și o gamă largă de produse și servicii energetice. PPC este listată public, iar acțiunile sale sunt tranzacționate pe Piața Principală a Bursei din Atena.

Te-ar mai putea interesa și
Terminalul LNG de la Alexandroupolis, prin care pot ajunge gaze noi și în România, începe operațiunile comerciale
Terminalul LNG de la Alexandroupolis, prin care pot ajunge gaze noi și în România, începe operațiunile comerciale
Compania greacă Gastrade anunță astăzi, 1 octombrie 2024, lansarea în exploatare comercială a Terminalului GNL Alexandroupolis. Acesta este unul dintre proiectele energetice cheie la nivel......
Şeful BCE: Europa are nevoie de bănci mai mari, pentru a concura cu rivalele din SUA şi China
Şeful BCE: Europa are nevoie de bănci mai mari, pentru a concura cu rivalele din SUA şi China
Europa are nevoie de bănci mai mari şi mai puternice care pot concura cu rivalele din SUA şi China, a afirmat luni preşedintele ...
România îndeplineşte formal condiţiile tehnice pentru a face parte din Visa Waiver (SUA). Când vor putea călători primii români fără vize în America
România îndeplineşte formal condiţiile tehnice pentru a face parte din Visa Waiver (SUA). Când vor putea călători ...
România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver, a anunţat marţi ...
Cine va conduce Banca Națională din această toamnă – Astăzi au loc audierile în Parlament pentru numirea CA al BNR. Care sunt surprizele şi confirmările
Cine va conduce Banca Națională din această toamnă – Astăzi au loc audierile în Parlament pentru numirea CA al ...
Alegeri BNR - Astăzi, 1 noiembrie 2024, în Parlamentului României, au loc audierile pentru numirea noului Consiliu de ...