PPC are acum o listă cu 10 proiecte în România, care sunt deja în construcție sau nivel „ready-to-build”, și care urmează să fie finalizate în perioada 2025-2027.
Capacitatea totală în parcuri fotovoltaice, parcuri eoliene și un sistem de stocare ce urmează să fie finalizată în acest interval de timp se ridică la 1.499 MW . Cinci dintre proiecte ar urma să fie finalizate chiar anul viitor, iar cel mai mare este parcul fotovoltaic Moșteni, de 210 MW, care se află acum în construcție. Cel mai mare proiect care apare în acest plan strategic până în 2027 este ansamblul uriaș de două parcuri fotovoltaice din vestul României – Nădab 1 și 2, din județul Arad, cu o capacitate totală de 575 MW, care este acum la stadiul de “ready-to-build”, și care va fi finalizat în 2027. Cele două parcuri au primit autorizația de înființare de la ANRE în această vară.
Georgios Stassis, CEO al PPC, a vorbit, prezentând planul strategic, despre activitatea grupului în România, în condițiile în care a trecut un an de la preluarea afacerilor Enel de la noi.
“Activitățile noastre din România merg foarte bine, am finalizat tranzacția de preluare în urmă cu un an, în octombrie 2023, astfel că primul an până în octombrie 2024, conform planului am avut trei obiective principale
Primul a fost separarea (carve-out) de sistemele Enel, o activitate foarte importantă pentru că toate sistemele IT care erau găzduite pe platforme ale Enel au fost transferate în România, și am finalizat recent această mutare. De aceea a fost o perioadă în care nu am putut fi foarte ambițioși pe piața din România
În al doilea rând am început să căutăm unele sinergii pe segmentul de trading, câteva mișcări mici, ca pentru un prim an de funcționare.
În al treilea rând am lucrat asupra organizației, astfel încât colegii din România și cei din Grecia să lucreze într-o unică echipă.
În ceea ce privește indicatorii, cred că lucrurile merg bine, ne-am atins țintele și ne majorăm investițiile în țară, atât pe partea de producție de electricitate cât și în distribuție. Deci sunt mulțumit, credem mult în această piață și o vom susține pe cât de mult putem”, a spus Stassis.
Amitim că, în august, PPC a încheiat un acord obligatoriu cu Evryo Group, deținut de fonduri gestionate de Macquarie Asset Management, pentru a achiziționa portofoliul său de generare de energie regenerabilă din România, care este compus din 629 MW de energie din surse regenerabile în exploatare și aproximativ 145 MW active aflate în dezvoltare. Tranzacția, cu o valoare de 700 de milioane de euro, a fost avizată de Consiliul Concurenței și urmează finalizatea ei.
În urma acestei tranzacții, PPC ajunge astfel la peste 1.300 MW instalați în regenerabil în Românie, devenind primul jucător în regenerabile din România.Capacitatea instalată totală a grupului PPC, în România și în Grecia, în RES, a ajuns la 4,9 GW la sfârșitul lunii septembrie 2024, comparativ cu 3,8 GW în septembrie 2023, potrivit ultimelor date prezentate de companie. În trimestrele următoare, se așteaptă o creștere semnificativă a capacității instalate în RES datorită unui portofoliu de proiecte de 3,8 GW aflate în faza de construcție, gata de construcție sau în stadiul de licitație, a mai anunțat compania.
Citește și: