Prăbușire abruptă de peste 320 de milioane de lei a profitului net înregistrat de Electrica în primele nouă luni ale anului

Grupul Electrica anunță că a obținut, în primele nouă luni din 2021, un profit net consolidat de 72 de milioane de lei, cu mult în scădere față de 396 de milioane de lei în aceeași perioadă a anului precedent. Compania precizează că scăderea a fost generată, în principal, de creșterea semnificativă a costurilor cu achiziția de energie electrică.
Ion Dobreanu - vin, 12 nov. 2021, 19:21
Prăbușire abruptă de peste 320 de milioane de lei a profitului net înregistrat de Electrica în primele nouă luni ale anului

Veniturile totale ale Grupului Electrica, în primele nouă luni ale anului 2021, s-au ridicat la valoarea de 5,160 de miliarde de lei, în creștere cu 5,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost de 4,895 de miliarde de lei.

Profitul operațional realizat în primele trei trimestre din an este 116 milioane de lei, în scădere cu mult față de cele 461 de milioane de lei din primele nouă luni din 2020.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 10,4%, în principal datorită creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul, în timp ce pe segmentul de distribuție, veniturile au înregistrat o scădere de 4,8%, în principal din efectul net al reducerii veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12, variație parțial compensată de majorarea veniturilor din energia electrică distribuită.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 475 de milioane de lei, în scădere cu 354 de milioane de lei comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluția segmentului de furnizare, pe fondul majorării prețurilor de achiziție a energiei electrice.

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică și gaze naturale au crescut cu 23,4%, la 3,423 de miliarde de lei, în primele nouă luni din 2021. Această evoluție a fost generată mai ales de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu aproximativ 588 de milioane de lei, sau 25,5%, în principal din majorarea prețurilor de achiziție a energiei electrice.

Această majorare s-a produs atât pe segmentul concurențial, cât și pe cel de serviciu universal și furnizor de ultimă instanță (FUI), care în 2020 era segment reglementat și a fost influențat de recuperarea, sub formă de corecții pozitive, a unor pierderi din achiziție din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE erau sub prețul efectiv de achiziție a energiei electrice, efect ce în 2021 nu a mai existat. De asemenea, a fost înregistrată și o creștere de 23,2% a cantității de energie electrică achizitionată pe segmentul concurențial, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Acest efect a fost resimțit îndeosebi în trimestrul III al anului în curs, când creșterea prețurilor de achiziție a fost de 47% comparativ cu T3 2020.

În ceea ce privește segmentul de distribuție, evoluția costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea a avut un efect nefavorabil asupra costurilor consolidate, de 60,5 milioane RON sau 12,9%, în principal din creșterea prețurilor de achiziție a energiei electrice (efect negativ de 45,4 mil. RON), dar și ca urmare a volumelor mai mari de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în rețea (impact negativ de 15,1 mil. RON). Efectul creșterii prețurilor de achiziție a energiei electrice pentru CPT s-a resimțit cu precădere în trimestrul III, când creșterea prețurilor a fost de 36% comparativ cu perioada similară din 2020.

“Piața de energie din România a înregistrat și în trimestrul al treilea din acest an, similar cu piețele europene, o creștere abruptă a prețurilor la energie, de aproximativ 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mediul volatil din această perioadă excepțională reprezintă un factor de risc important, atât pentru pentru furnizori, cât și pentru distribuitorii de energie. Am luat în considerare toate potențialele scenarii, am identificat soluții pentru a asigura continuitatea în aprovizionare și pentru a ne consolida reziliența la șocuri viitoare, ne-am respectat angajamentele față de clienți, însă acumularea unor costuri suplimentare semnificative, în special din achiziția de energie, a avut impact inclusiv asupra rezultatelor financiare din acest trimestru.

În această perioadă complicată, am continuat eforturile de implementare a strategiei de creștere a Grupului Electrica, inclusiv prin diversificarea surselor de finanțare a unor proiecte importante din sectorul producției de energie regenerabilă, proiecte de eficiență energetică, precum și a investițiilor în segmentul de distribuție. Suntem în continuare preocupați de creșterea performanței operaționale și de îmbunătățirea serviciilor oferite, în paralel cu optimizarea costurilor.

În situația epidemiologică actuală, care prelungește nu doar criza de sănătate publică, este nevoie, cel puțin pentru perioada imediat următoare, de mai multă predictibilitate, în special în contextul implementării mecanismelor complexe de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor pentru anumite categorii de clienți, recent adoptate”, a declarat Corina Popescu (foto), director general al Electrica SA. .

Despre Electrica

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu o acoperire de 18 județe din trei zone geografice pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...