Prăbuşire în industrie: producţia a scăzut cu 38,4%, în aprilie, şi cu 14% în primele patru luni, faţă de perioada similară din 2019

Producţia industrială a scăzut cu 38,4% ca serie brută şi cu 38,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în aprilie 2020, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date vineri publicităţii.
Economica.net - vin, 12 iun. 2020, 06:13
Prăbuşire în industrie: producţia a scăzut cu 38,4%, în aprilie, şi cu 14% în primele patru luni, faţă de perioada similară din 2019

Conform INS, producţia industrială (serie brută) a coborât cu 38,4%, din cauza scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-44,9%), industria extractivă (-18,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,4%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 38,6%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-44,5%), industria extractivă (-17,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,2%).

Potrivit sursei citate, în luna aprilie 2020, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 36,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-41,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-15,2%) şi industria extractivă (-12,4%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat faţă de luna precedentă cu 27,7%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-32,4%) şi industria extractivă (-6,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 0,6%.

De asemenea, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 13,9%, ca efect al scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-15,9%), industria extractivă (-7,6%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,5%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost în scădere cu 14,5%, din cauza reducerilor din industria prelucrătoare (-16,9%), industria extractivă (-6,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%).

Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu peste 10%, în primele 4 luni. Cel mai mari diminuări în extracţie şi sectorul de prelucrare

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut în primele patru luni ale anului cu 10,4%, raportat la perioada similară din 2019, pe fondul diminuărilor înregistrate în industria extractivă şi în industria prelucrătoare, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.

În luna aprilie, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut atât faţă de luna precedentă, cu 38,4%, cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 40,7%.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2020, comparativ cu intervalul similar din 2019, cifra de afaceri din industrie a coborât pe ansamblu cu 10,4%, ca urmare a scăderii industriei extractive (-16,9%) şi industriei prelucrătoare (-10,2%). Pe marile grupe industriale, scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în: industria energetică (-24,2%), industria bunurilor de capital (-16,6%), industria bunurilor intermediare (-6,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,7%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,7%, menţionează INS.

Cifra de afaceri din industrie, în aprilie, comparativ cu martie, a scăzut pe total cu 38,4%, ca urmare a reducerilor înregistrate în industria prelucrătoare (-39,3%) şi în industria extractivă (-3,7%). Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de capital (-58,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-48,4%), industria energetică (-31,3%), industria bunurilor intermediare (-27,9%) şi industria bunurilor de uz curent (-22,9%).

În aprilie 2020, comparativ cu aprilie 2019, cifra de afaceri din industrie a scăzut pe ansamblu cu 40,7%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-41,6%) şi în industria extractivă (-11,9%). Pe marile grupe industriale, scăderi s-au înregistrat în: industria bunurilor de capital (-60,9%), industria energetică (-54,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-46,5%), industria bunurilor intermediare (-26,8%) şi industria bunurilor de uz curent (-20,6 %).

„Informaţiile din acest comunicat de presă (aprilie 2020) surprind impactul crizei COVID-19 şi a măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020”, precizează INS.

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.


Te-ar mai putea interesa și
Managerii estimează că prețurile din construcții, industria prelucrătoare și servicii se vor majora
Managerii estimează că prețurile din construcții, industria prelucrătoare și servicii se vor majora
Managerii români estimează, pentru perioada mai - iulie 2025, o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și servicii, o creștere moderată a activității economice în......
Italia – Premierul Meloni cere finalizarea uniunii pieţelor de capital (CMU) în Uniunea Europeană
Italia – Premierul Meloni cere finalizarea uniunii pieţelor de capital (CMU) în Uniunea Europeană
Premierul italian Giorgia Meloni a cerut marţi finalizarea uniunii pieţelor de capital (CMU) în Uniunea Europeană, pentru ...
Kaufland şi Lidl, „fraţi” cu modele de afaceri diferite. Cum au crescut şi de dezvoltă cei doi „grei” din retail
Kaufland şi Lidl, „fraţi” cu modele de afaceri diferite. Cum au crescut şi de dezvoltă cei doi „grei” ...
Retailul modern din România a fost redefinit de doi jucători din același grup german, Schwarz, dar cu abordări radical ...
Cum văd managerii români economia ţării după alegeri. Unde vor fi creşteri în următoarele două luni (sondaj INS)
Cum văd managerii români economia ţării după alegeri. Unde vor fi creşteri în următoarele două luni (sondaj INS)
Managerii români estimează, pentru perioada mai - iulie 2025, o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii ...