Prăbuşirea lentă a Schengen riscă să arunce Europa într-o nouă criză economică – oficial ungar
Escaladarea crizei migranţilor în Europa – în condiţiile în care peste un milion de oameni au ajuns anul trecut pe bătrânul continent – a condus la reintroducerea temporară a controalelor la frontiere în UE pentru prima dată în ultimele două decenii, punând în pericol unul dintre cele mai importante proiecte de integrare ale Bruxellesului.
Prăbuşirea zonei Schengen fără frontiere – unde oamenii şi mărfurile se pot deplasa fără restricţii între 26 de ţări – ar provoca ‘pagube neprevăzute’ economiilor greu încercate de pe continent, a afirmat Peter Szijjarto. ‘În cazul în care zona Schengen urmează să fie desfiinţată sau distrusă, atunci acest lucru va provoca pagube economice atât de grave încât nu ştiu cum se va putea descurca Europa’, a declarat ministrul ungar pentru The Telegraph.
Şeful diplomaţiei ungare a cerut Bruxellesului să păstreze zona Schengen cu orice preţ în încercarea de a opri declinul economic al Europei în cursa globală a puterilor regionale. ‘Statele Unite sunt foarte puternice, China are o politică economică extinsă, statele arabe devin mai puternice, iar noi, europenii, suntem băgaţi până peste cap în problemele noastre’, a mai spus Szijjarto.
El a dat asigurări că guvernul său va face ‘tot posibilul’ pentru menţinerea zonei Schengen respectându-şi obligaţia de a proteja frontiera externă a UE faţă de restul lumii. ‘Zona Schengen se bazează pe două elemente: primul este acela că nu există controale în acest spaţiu şi al doilea este faptul că ne protejăm (graniţele) externe’, a mai spus el. ‘Dacă încălcăm cel de-al doilea consens, primul poate fi distrus foarte uşor’, a subliniat Szijjarto.
Ministrul de externe ungar a avertizat că graniţa de sud a Europei a fost ‘fără apărare’ în faţa afluxului de migranţi, criticând Grecia pentru incapacitatea sa de a construi hotspot-uri pentru a înregistra sutele de mii de persoane care au sosit pe ţărmurile sale.
Sprijinită de Germania, Ungaria a cerut Bruxellesului să-şi intensifice ajutorul pentru Macedonia – care nu este membru al Uniunii Europene – prin crearea de facto a unei noi frontiere Schengen, excluzând Grecia. ‘Dacă Grecia nu respectă regulile zonei Schengen, atunci avem nevoie de o altă apărare’, a mai spus Szijjarto. ‘Aşteptăm o ţară din afara UE să apere zona Schengen. Însă perioadele de criză dau naştere la situaţii nebuneşti’, a mai spus el.