Prăbuşirea turismului ameninţă să fie cea de-a doua lovitură pe care Coronavirusul o dă ţărilor sudice din UE
Destinaţiile europene ale vacanţelor de vară, ţări precum Italia, Grecia, Spania şi Portugalia se numără deja printre statele membre UE care se confruntă cu o grea luptă cu datoria publică – iar acum vitalele lor industrii turistice sunt ameninţate.
Alături de alţi cinci aliaţi sudici – Franţa, Malta, Cipru, Bulgaria şi România – la 27 aprilie ei le-au solicitat celor 27 de membri ai UE să contribuie la salvarea acestei resurse economice „strategice”.
Uniunea Europeană caută să pună la punct un pachet de stimulare economică în valoare de un trilion (1000 de miliarde) de euro, pentru a da un imbold economiei în ansamblu, după încheierea restricţiilor legate de noul coronavirus.
Deja respinse o dată, atunci când au solicitat ca datoria publică să fie împărţită alături de vecinii din nord, ţările sudice trag acum un semnal de alarmă cu privire la sezonul pierdut al vacanţelor de vară.
Comisia Europeană a primit sarcina de a conveni asupra regulilor relansării, iar miniştrii turismului din statele membre au susţinut luni o videoconferinţă la finalul căreia 9 membri sudici au dat publicităţii un comunicat.
„În ţările noastre turismul constituie o industrie strategică”, au susţinut ei.
„Ne dorim ca planul european de recuperare să includă şi un sprijin puternic pentru turism şi să recunoască existenţa anumitor regiuni cu specificităţi ce trebuie respectate”.
Statele sudice au solicitat şi reguli de călătorie „omogene”, temându-se că o retragere treptată a măsurilor de închidere şi izolare va distorsiona piaţa turismului şi va izola regiuni care au nevoie de ajutor.
Bruxelles-ul a încercat în zadar să coordoneze măsurile de închidere şi izolare şi să menţină deschise graniţele interne ale UE, pentru că numeroase capitale naţionale au impus restricţii unilaterale cu privire la vizitele considerate nenecesare.
Statele membre ale UE au început acum să fixeze o varietate de date ţintă şi de criterii pentru revenirea la normal, iar unele state sunt aşteptate să-şi îndemne sau să le solicite cetăţenilor să rămână acasă tot acest an.
„Sănătatea publică face legea în aceste zile”, a susţinut secretarul de stat în Ministerul francez de Externe Jean-Baptiste Lemoyne, într-un interviu pentru AFP.
– Destinaţia Europa –
„De îndată ce aflăm despre deschiderea graniţelor, vă vom înştiinţa. Este important ca regiunile care nu au fost afectate să nu fie expuse la virus. Trebuie să promovăm Europa ca pe o destinaţie în sine şi pentru sine şi să evităm concurenţa în cadrul blocului”, a susţinut el, recunoscând că turismul domestic se va reface probabil înaintea celui peste hotare.
La întrunirea de luni, ministrul turismului din Croaţia, Gari Cappelli şi comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, au sugerat ca statele membre să lucreze împreună la o strategie armonizată cu privire la regulile de igienă.
O sursă din cadrul biroului lui Breton, citată de AFP, a susţinut că se doreşte ca recomandările să fie gata până la jumătatea lunii mai, astfel încât hotelierii, patronii de restaurante, operatorii turistici şi firmele de transport să poată lucra cu acelaşi set de instrumente.
Acest lucru reflectă îngrijorarea exprimată de ministrul german de externe Heiko Maas în ediţia de duminică a cotidianului Bild, cu privire la o periculoasă cursă fiecare pe cont propriu între staţiuni rivale pentru a se redeschide şi care ar putea să reînvie epidemia.
Experţii au identificat originea a numeroase cazuri de coronavirus din nordul Europei în staţiunea austriacă de schi Ischgl, foarte populară printre amatorii de petreceri şi nu doresc ca locaţii extrem de populare printre turişti pe timpul verii, aşa cum este Mallorca, să joace acelaşi rol în timpul verii.