Pragul de deţinere de 5% a acţiunilor oricărei SIF, impus prin lege, va fi eliminat, potrivit proiectului de modificare a legislaţiei referitoare la piaţa de capital.
Totdată, pragul de deţinere de acţiuni ale companiei Bursei de Valori Bucureşti S.A. înseşi va fi ridicat de la 5% la 20%.
Proiectul de lege urmăreşte promovarea bursei României în grupul pieţelor de capital emergente, de la statutul de piaţă de frontieră. Promovarea va asigura o mai mare vizibilitate a companiilor listate şi va favoriza creşterea valorii lor de piaţă, ca urmare a creşterii cererii de acţiuni.
În fapt, SIF-urile vor putea fi preluate de acţionari interesaţi, iar Acţionarii puternici ai BVB vor putea relansa dezvoltarea acesteia, continuând şi eventual îmbunătăţind strategia conbducerii instalate la BVB anul trecut, potrivit brokerilor şi participanţilor la piaţă.
Cele opt bariere
Proiectul de ordonanţă răspunde unei mari părţi a solicitărilor Grupului de lucru constituit acum aproape un an pe lângă Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cuprinse în raportul „Opt bariere sistemice în faţa creării unei pieţe de capital moderne în România„, prezentat în ianuarie.
Actul normativ vizează: – facilitarea accesului la piaţa de capital românească;
– respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende;
– guvernanţa corporativă a emitenţilor şi transparenţa acestora, inclusiv raportarea informaţiilor relevante pentru participanţii la piaţă;
– simplificarea regimului ofertelor publice şi al listărilor de acţiuni şi obligaţiuni;
– creşterea pragului de deţinere a acţiunilor emise de operatorii de piaţă şi eliminarea pragurilor de deţinere a acţiunilor emise de Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) în scopul îmbunătăţirii acestor entităţi şi cu efecte pozitive pentru piaţa de capital locală;
– eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF şi ale operatorilor de piaţă a unor prevederi restrictive referitoare la condiţiile de întrunire a cvorumului şi de adoptare a hotărârilor adunărilor generale ale acţionarilor, care fac dificilă desfăşurarea acestora.
Ar urma să fie îndeplinite şi solicitările de natură fiscală.
UPDATE 12.30 SIF-urile cresc cu până la 5%
Tranzacţiile cu acţiuni ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) domină sesiunea bursieră de marţi, după ce Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat proiectul de modificare a legii pieţei de capital, care include şi eliminarea pragurilor de deţinere de acţiuni SIF. La ora 12,30, rulajul pe SIF-uri era de pesdte şapte milioane de lei (circa jumătate din total), iar acţiunile celor cinci SIF-uri înregistrau aprecieri cuprinse între 2,46% şi 4,5%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o creştere de 2,38%.
Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ a deschis marţi în creştere, iar indicele de referinţă BET înregistra o apreciere de 0,39%, după 45 de minute de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare.
Indicele BET-TR s-a apreciat cu 0,39%, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,36%.
Text de lege
Iată articolul referitor la SIF-uri, din noul text de lege, aflat momentan la stadiul de proiect:
„Articolul 286(1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art. 286(1) – (1)Orice persoană poate dobândi cu orice titlu sau poate deţine, singură ori împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, acţiuni emise de către societăţile de investiţii financiare (S.I.F.) rezultate din transformarea fondurilor proprietăţii private, în conformitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la societăți și piața de capital şi cu cele ale actelor constitutive ale respectivelor S.I.F.
(2) În cazul în care actele constitutive ale unei S.I.F. prevăd existența unor limitări de deținere raportate la capitalul social al respectivei societăți sau a drepturilor de vot aferente, în termen de maximum 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ se va convoca adunarea generală extraordinară a acționarilor în condițiile prevăzute la art. 2863 care va hotărî cu privire la menținerea, eliminarea sau modificarea respectivelor prevederi”.
Textul vechiului articol 286(1) este următorul:
(1) Orice persoană poate dobândi cu orice titlu sau poate deţine, singură ori împreună cu persoanele cu care
acţionează în mod concertat, acţiuni emise de către societăţile de investiţii financiare rezultate din transformarea
fondurilor proprietăţii private, dar nu mai mult de 5% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare.
(2) Exerciţiul dreptului de vot este suspendat pentru acţiunile deţinute de acţionarii care depăşesc limitele prevăzute
la alin. (1).
(3) Persoanele menţionate la alin. (1) au obligaţia ca la atingerea pragului de 5% să informeze în maximum 3 zile
lucrătoare societatea de investiţii financiare, C.N.V.M. şi piaţa reglementată pe care sunt tranzacţionate respectivele acţiuni.