Retailerul german DIY Praktiker ar putea fi amendat cu 8% din cifra de afaceri realizată în România, în cazul în care Consiliul Concurenţei va concluziona că aceasta a încălcat legea concurenţei, se arată în raportul financiat la 9 luni al companiei.Decizia autorităţilor antitrust din România este aşteptată în luna decembrie a acestui an. Concomitent cu activitatea comisarilor români, Praktiker are în desfăşurare propria anchetă în acest caz.
„Autorităţile antitrust din România investighează unele acuzaţii împotriva mai multor companii, inclusiv Praktiker România, în legătură cu un posibil comportament anticoncurenţial. Compania a fost deja anchetată (de Consiliul Cincurenţei n-red) în această chestiune, iar acum se află în derulare şi o anchetă internă. Conform unui raport al autorităţilor antitrust din România, dacă aceştia ajung la concluzia că Praktiker România a fost într-adevăr implicată într-o activitate neconcurenţială, riscăm o amendă de 8% din veniturile ultimului an fiscal. Cu toate acestea, autorităţile antitrust nu ne-a prezentat încă elementele pe care le-au descoperit în cadrul investigaţiei pe care au făcut-o. Totuşi, nu putem face momentan o evaluare certă asupra acestei situaţii”, se arată în raportul financiar al Praktiker.
Posibila amendă
Anul trecut, Praktiker România a raportat o cifră de afaceri netă a fost de 661.978.291 de lei (145,1 miliaone de euro) Altfel spus, compania riscă o amendă de aproximativ 52,9 milioane de lei adică în jur de 11,6 milioane de euro.
De ce e suspectată Praktiker
Surse din cadrul Consiliul Concurenţei au declarat pentru ECONOMICA.NET că ancheta în care este implicat retailerul Praktiker, dar şi alte 40-50 de companii, este spre finalizare şi că se referă la o posibilă înţelegere anticoncurenţială atât între companii producătoare de de echipamente electrice şi electronice , cât şi între organizaţiile colective ce activează pe piaţa gestionării deşeurilor acestora. În acelaşi timp,investigaţia urmăreşte posibila înţelegere între membrii sau parteneri ai Asociaţiei Române de Reciclare – RoRec şi retailerii implicaţi în unele campanii de marketing buy-back desfaşurate de aceasta.
Ancheta Consiliului Concurenţei a demarat în luna octombrie 2010. „Investigaţia are ca obiect şi posibila încălcare a Legii Concurenţei de către Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Astfel, în cadrul investigaţiei se are în vedere analiza prevederilor cu un posibil impact anticoncurenţial din legislaţia specifică acestui sector, în special cele referitoare la modalitatea de informare a consumatorilor privind costurile gestionării deşeurilor (timbrul verde), precum şi la condiţiile de autorizare şi funcţionare a organizaţiilor colective”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Concurenţei prin care se anunţa demararea acestei anchete. Consiliul Concurenţei nu a anunţat însă niciodată companiile suspecte în acest caz.
Conform legislaţiei specifice, producătorii sunt obligaţi să organizeze colectarea, valorificarea şi
reciclarea DEEE fie individual (utilizând propriile resurse), fie transferând aceste responsabilităţi,
pe bază de contract, către un operator economic legal constituit, denumit “organizaţie colectivă”.
Vânzările Praktiker la 9 luni
În primele nouă luni ale acestui an, Praktiker România a raportat vânzări nete de 106,9 milioane de euro, cu 8,1% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut ( în termeni comparabili în moneda europeană). În schimb, calculând în moneda naţională, vânzările Praktiker au scăzut cu 2,7%.
Retailerul operează pe plan local 27 de magazine.
La nivel global, Praktiker a înregistrat în primele nouă luni ale anului venituri de 758.2 milioane de euro, cu 10,2% mai puţin decât anul trecut.