Praktiker se relansează. Ce se se va întâmpla cu magazinele de bricolaj

Retailerul de bricolaj Praktiker, numărul doi pe piaţa de profil, va intra în luna septembrie într-un proces de relansare. Magazinele vor avea cu 50% mai multe produse şi se vor axa pe segmentul home&deco. 
Alina Stanciu - mie, 02 apr. 2014, 21:08
Praktiker se relansează. Ce se se va întâmpla cu magazinele de bricolaj

Omer Susli, omul de afaceri român de origine turcă care a preluat prin firma sa Search Chemicals lanţul de magazine DIY Praktiker de la grupul german Praktiker AG, vrea să schimbe aproape radical conceptul business-ului pe care l-a cumpărat. A început prin renegocirea contractelor în speranţa că îşi va înjumătăţi costurile şi va continua cu reamenajarea magazinelor, pe care şi le doreşte mult mai primitoare pentru cei în căutarea de soluţii pentru amenajarea şi decorarea casei. „Lucrăm la relansarea noului concept Praktiker şi sperăm că în septembrie-prima parte a lunii octombrie vom redeschide sub noul concept. Ne vom orienta către acele produse pentru casă, tot ce înseamnă decoraţiuni interioare, dar şi mobilier. Pe scurt, mai multe produse home&deco. Dorim ca atunci când vin doamnele în maggazin să găsească tot ce îşi doresc pentru casa lor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Omer Susli, proprietarul Praktiker.  

Potrivit acestuia, remodelarea va începe, cel mai probabil, cu magazinele Voluntari şi Militari din Bucureşti, urmând şi celelate unităţi din Capitală şi restul ţării. Retailerul nu va închide însă pentru reamenajări, totul urmând să se facă prin mascarea acelor zone în care se lucrează. „Magazinele din Bucureşti vor fi proiecte pilot”, mai spune Susli. 

Creşte oferta

Retailerul va reveni, totodată, la o gamă extinsă de produse, caracteristică pentru magazinele Praktiker din 2008, înainte ca, din cauza crizei financiare, managementul de atunci să decidă înjumătăţirea reperelor. La preluarea lanţului de către Search Chemicals, magazinele Praktiker aveau în medie 27.000 de produse, numărul acestora urmând să crească treptat până la 40.000. 

Citeşte şi 

Omul de afaceri turc Omer Susli, care a preluat Praktiker, negociază deja o nouă achiziţie în România

Produse pentru toate categoriile de preţ

În ceea ce priveşte politica de preţ, noul proprietar Praktiker susţine că o gamă mult extinsă de produse va presupune şi faptul că vor exista oferte pe toate categoriile de preţ. „Trebuie să avem produse pentru toate buzunarele. Vom avea, ca exemplu, o bormaşină şi la 20 de euro şi la 1.000 de euro”, a mai spus Susli potrivit căruia, în 2008,  preţurile Praktiker „păreau mai mari” . „Acum, după ultimele analize pe care le-am făcut, am constatat că magazinele Praktiker  sunt unele dintre cele mai ieftine pe acest segment de retail. Şi cred că produsele pe categoria preţului mic vor deveni şi mai ieftine, pentru că deja au început să crească vânzărlie şi  a început să fie un mediu concurenţial vizibil”, mai explică omul de afaceri.

Totodată, pe segmentul produselor premium şi super premium, oficialul Praktiker susţine că va începe colaborarea cu noi furnizori de talie internaţională, astfel încât să poată comercializa branduri ce nu mai există în alte magazine de profil. „Vor fi multe produse surpriză ce nu se găsesc în România”, mai spune acesta.  

Furnizorii locali vor avea prioritate în Praktiker

Patronul Praktiker vrea să facă schimbări şi în ceea ce priveşte furnizorii şi spune că, de acum încolo, prioritari vor fi producătorii locali. Retailerul lucrează în momentul de faţă cu 300 de furnizori, dar vor să ajungă la 1.000 în scurt timp.”Deocamdată vorbim cu furnizorii internaţionali, dar i-am rugat pe colegii mei de la achiziţii să facă astfel încât producătorii locali să aibă prioritate, pentru că până acum nu era aşa. Îi rugăm pe cei care au produse pentru astfel de magazine să vină la noi”, a declarat Susli. Acesta explică că nu are nevoie de furnizori care să livreze cantităţi foarte mari, ” pentru că nu îl obligă nimeni să aibă aceleaşi produse şi la Bucureşti şi la Botoşani”. Totodată, Susli susţine că vrea să reducă taxele percepute producătorilor pentru a putea fi mai accesibil. „Eu sunt un producător local (Search Chemicals produce materiale de construcţii n.red), am fost furnizor Praktiker şi nu a fost uşor. Aceasta şi pentru că unei multinaţionale îi este foarte greu să îşi schimbe procedeele.  Eu vreau ca taxa de raft sau taxa de listare să fie cât mai accesibile pentru toată lumea”, mai explică omul de afaceri. 

De ce nu a mers Praktiker în proprietatea nemţilor 

Omul de afaceri spune că rezultatele nefavorabile raportate de Praktiker în ultimii ani se datorează modului greşit în care a fost gândit business-ul pe perioada crizei. Consideră însă că lanţul are numeroase atuuri, printre care numărul mare de magazine şi poziţia a doua în piaţă (după Dedeman), numărul mare de clienţi fideli (peste 45%), brandul puternic, dar şi felul ordonat în care arată magazinele.  „ Praktiker este cel mai ordonat, curat, gestionat magazin, dar nu a fost bun pentru perioada de criză. Eu mă bucur foarte mult, pentru că (foştii proprietari n.red) au greşit, iar eu pot să corectez. Praktiker pentru mine este ca un diamant neşlefuit. La orice factură, orice contract este loc de negociat. De când am venit au început şi vânzările să crească destul de neaşteptat, pentru că au crescut şi stocurile de marfă. Înainte, magazinele erau cam sărăcăcioase,  pentru că ordinele veneau din Germania iar oamenii din Hamburg nu ştiau ce vor oamenii din România”, explică Susli.

Acesta spune că le dă managerilor săi libertate totală să decidă ce este mai bine pentru business. „Până acum, chiar dacă era bine pentru companie nu li se dădea voie. La începutul anului se făcea o politică (la nivel de grup n.red), iar managerii din România nu puteau schimba nimic. Deciziile erau în Germania, iar în România nu era ca în Germania”, mai spune Susli.  

Noul proprietar al magazinelor de bricolaj Praktiker l-a adus la conducerea operaţiunilor pe Cansu Derintuna, fost director de achiziţii în cadrul Praktiker România. Susliu estimează pentru anul acesta afaceri de 140 de milioane de euro.

Amintim că în februarie, Grupul german Praktiker a vândut operaţiunile din România, unde deţine 27 de magazine şi a înregistrat vânzări de 142 de milioane de euro în anul 2012.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...