„Faptul că veniturile la bugetul consolidat s-au încadrat în proiecţii şi pe de altă parte discuţiile cu experţii creditorilor care ne menţin previziunea de 1,5% creştere economică ne îndreptăţesc să avem speranţe că şi datele economice privind creşterea PIB pe trimestrul II vor fi pozitive (…) Chestiunea cu recesiunea tehnică zic că e un lucru secundar. Când judecăm creşterea economică noi o judecăm perioada aceasta faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Când zici creştere economică de 1,5% pe 2012 se înşelege că este o creştere economică în termeni reali faţă de PIB realizat anul trecut”, a spus Georgescu la Gândul Live.
Ministrul Finanţelor a precizat că a anunţat misiunea Fondului Monetar Internaţional că deficitul bugetului general consolidat la şase luni s-a înscris în parametri negociaţi, iar o altă ţintă atinsă a fost încadrarea anvelopei salariale în nivelul stabilit pentru jumătatea anului.
„Noi avem speranţa şi aproape certitudinea că faţă de anul trecut va fi o creştere economică, faţă de trimestrul II şi faţă de 6 luni, şi, sigur, probabil vom ieşi şi din această recesiune tehnică, având mai mult un impact teoretic. Dar, din punct de vedere economic, ceea ce ne interesează este perioada din acest an raportată la anul anterior”, a mai precizat Georgescu.
Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a reintrat în recesiune, scăderea fiind limitată de evoluţiile pozitive din agricultură (creştere de 4%) şi informaţii şi comunicaţii (2,2%). Produsul Intern Brut (PIB), ca serie ajustată sezonier, a fost în primul trimestru de 145,196 miliarde lei preţuri curente, în scădere în termeni reali cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011.
Economia a intrat în recesiune, întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare. Evoluţia a fost anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%.
România s-a aflat în recesiune tehnică şi în perioada 2008-2011, pentru doi ani şi jumătate.
Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%. Pentru anul în curs estimările autorităţilor indică o creştere economică de 1,5%.