Mecanismul de soluționare a crizelor bancare pus la cale miercuri de către miniștrii de finanțe din cele 28 de țări membre merge „într-o direcție îngrijorătoare”, a estimat Martin Schulz, potrivit textului discursului pe care l-a susținut în cadrul summit-ului UE de la Bruxelles.
„Trebuie să ne așteptăm la negocieri foarte lungi” între Parlament, guvernele statelor membre și Comisia Europeană înainte de finalizarea proiectului, a declarat anterior Martin Schulz.
El a avertizat ca ar fi inacceptabil ca Parlamentul să-și piardă prerogativele legislative, în favoarea unui mecanism „pur interguvernamental”.
Schulz a criticat, de asemenea, complexitatea mecanismului propus. „Mecanismul unic de soluționare nu ar trebui să fie un mecanism pentru rezolvarea mai multor aspecte”, a arătat el.
Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au căzut miercuri de acord, după 12 ore de negocieri, asupra unui mecanism care să permită rezolvarea crizelor bancare la nivel european, prin crearea unui fond comun cu contribuții de la bănci, destinat a finanța eventualele lichidări, și asupra unei „autorități de soluționare”, responsabilă de luarea deciziilor sub autoritatea, în ultimă instanță, tot a guvernelor naționale.