UPDATED Prețul petrolului a ajuns NEGATIV, pentru prima dată în istorie. Un baril s-a vândut cu -37 dolari
Petrolul Texas (WTI) a înregistrat luni o prăbuşire istorică de 305% şi, pentru prima dată de când există statistici, a trecut la valori negative, în contextul în care preţul barilului a fost cotat la -37,63 dolari, scrie agenţia EFE.
La finalul şedinţei de la Bursa de Mărfuri din New York (Nymex), cotaţiile futures ale petrolului Texas cu furnizarea în mai au scăzut cu cifra record de 55,9 dolari faţă de sesiunea de vineri.
Analiştii au subliniat că aceste contracte pentru mai nu vor mai fi în curând indice de referinţă al petrolului din SUA şi începând de marţi va trebui analizată evoluţia contractelor futures pentru iunie, în funcţie de volumul cererii. Luni, contractele pentru iunie erau încheiate la 20,43 dolari, fiind deja o cerere mai mare faţă de mai, respectiv de cinci ori.
„Colapsul (…) este în primul rând o reflecţie a comercianţilor care au semnat contracte până în iunie, astfel că nimeni nu vrea să obţină livrarea deoarece toată capacitatea de înmagazinare este aproape completă”, a avertizat Edward Moya, analist senior de piaţă la Oanda.
Acesta este un punct important pentru a înţelege ce s-a întâmplat luni: nu mai există spaţiu de înmagazinare şi marile operaţiuni ale Guvernului SUA de a face stocuri deja sunt aproape finalizate, şi, din acest motiv, un cumpărător poate ajunge să primească bani pentru a cumpăra petrol.
Astfel, firma de consultanţă în energie Rystad Energy a subliniat că piaţa ştie că stocurile de petrol ale SUA vor fi la maximum foarte repede, şi în aceeaşi măsură rafinăriile vor continua să-şi reducă semnificativ activitatea, din cauza lipsei de spaţii de înmagazinare, în special pentru benzină, fără a vinde.
„Credem că stocurile comerciale de petrol ale SUA vor fi la niveluri fără precedent la finele lui aprilie”, a concluzionat Rystad Energy.
Pandemia de coronavirus a lovit dur activitatea economică în toată lumea şi a diminuat cererea de petrol. Deşi OPEC şi aliaţii săi au încheiat un pact istoric la începutul acestei luni pentru a reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi începând cu 1 mai, mulţi consideră că nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii.
Totodată, mai relatează EFE, contractele futures pentru benzină cu scadenţa în mai s-au redus până la 0,66 dolari galonul şi cele pentru gaze naturale s-au încheiat la 1,91 dolari 1.000 mc.
Ştirea iniţială
Prețul barilului de petrol WTI scădea cu 85% în această zi, de la nivelurile minime ale ultimilor 30 de zile, la ora 17.25 GMT, iar ultimele date de pe OilPrice.com arată că declinul continuă, iar cotația a scăzut la 1,5 dolari acum.
UPDATE 21.23: Prețul a ajuns negativ la această oră, potrivit cotațiilor afișate de Bloomberg. Astfel, cotația barilului de petrol WTI cu livrare în luna mai este de minus 1,43 dolari.
UPDATE 21.42: Cotația petrolului WTI cu livrare în luna mai a ajuns la minus 35 dolari.
UPDATE 23.10: Prețul a crescut ușor, dar cotația pentru contractul mai rămâne negativă, minus 33,75 dolari.
Un preț negativ înseamnă că, dacă se face tranzacția, vânzătorul este dispus să plătească el cumpărătorul pentru a i se lua marfa, o situație inversă decât una comercială normală. Prețul petrolului s-a prăbușit la aceste niveluri pentru că lumea este cuprinsă de pandemie, economia funcționează la niveluri aproape de zero, transporturile aeriene sunt aproape oprite, deci petrolul nu se mai consumă, dar se produce.
Cum scăderea producției nu a putut ține pasul cu scăderea consumului, s-a ajuns la situația în care petrolul a fost stocat dar, după mai multe săptămâni, s-a ajuns și la situația în care toate majoritatea capacităților de stocare sunt deja pline.
De reținut că această cotație negativă este valabilă doar pentru contractele cu livrare în luna mai. Pentru iunie, prețul este totuși pozitiv.
Petrolul tip Brent, de referință pentru piața europeană, era cotat la 25,6 dolari pe baril.