Prețul mediu de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU-piața spot) a fost, în iunie, de 146,7 lei/MWh, conform datelor OPCOM, cu 22% peste prețul din luna mai.
Este pentru prima dată în acest an când prețul mediu lunar cunoaște o creștere față de luna anterioară. De la finalul lui decembrie 2019, ultima lună în care energia electrică s-a scumpit, prețul mediu PZU scade de la lună la lună. Dacă în decembrie 2019 el era de 252 de lei/MWh, a scăzut lună de lună până în mai, când scăzuse chiar la jumătate față de valoarea din decembrie – 120 de lei/MWh.
În iunie, am asistat la o creștere de preț pe volume mari de tranzacționare în piața spot. Astfel, cota PZU în consumul național de energie electrică a rămas la peste 50% (50,36% mai exact) în ușoară creștere față de volumul lunii mai (50,27%). S-au tranzacționat circa 2 TWh de electricitate. Acum un an, în iunie 2019, cota PZU era de doar 37,5%. O cotă a PZU de peste jumătate din consum era o situație întâlnită mai rar în România.
Și pe piețele la termen, prețurile încep să crească. Astfel, pe piața de contracte bilaterale, varianta licitație extinsă, prețul pentru contractele tranzacționate în iunie cu livrare ulterioară a fost de 257 de lei, mult peste contractile semnate anterior cu livrare în iunie (215 lei). Pentru cea cu negociere dublă continuă prețul pentru contractele tranzacționate în iunie cu livrare ulterioară a fost de 236 de lei, în condițiile în care contractele cu livrare în iunie se semnaseră la 226 de lei/MWh, în medie.