Prea mulți „turiști prost educați” în Veneția. Primăria caută soluții

Ultimele imagini din Veneţia publicate în presă, cu persoane care se spală în canale, gătesc pe străzi sau urinează în coşurile de gunoi, au determinat autorităţile italiene să se întrebe cum ar putea să frâneze turismul de masă ce degradează oraşul, relatează agenţia EFE.
Economica.net - mar, 19 aug. 2014, 18:08
Prea mulți

Cotidianul ‘Corriere del Veneto’ a publicat zilele acestea o galerie foto cu titlul ‘Vara degradării’, prin care a încercat să prezinte ce se întâmplă în oraşul canalelor.

Departe de imaginea idilică a oraşului dragostei şi culturii, Veneţia suferă din cauza turismului în masă şi a ‘proastei educaţii’ a vizitatorilor, reclamă autorităţile italiene.

Indignarea privind situaţia Veneţiei a apărut odată cu publicarea, acum câteva zile, a unei fotografii cu două persoane care făceau sex în plină zi, pe Podul Desculţilor, unul dintre cele patru poduri ce traversează Marele Canal, fără ca Poliţia să intervină sau să le spună cineva ceva.

Ulterior, presa a continuat să publice imagini foto şi video cu turişti care urinau în coşurile de gunoi, persoane care îşi încălzeau pastele pe reşouri pe stradă, un domn care se spăla într-un canal, persoane care se bronzau, în costume de baie, pe străzi, inclusiv cu un turist ce a sărit în canal de pe faimosul pod realizat de arhitectul spaniol Santiago Calatrava.

Alte imagini arată biciclete, maşini şi motociclete care circulă pe străduţele din Veneţia, deşi este totalmente interzis.

După publicarea acestor fotografii, secretarul italian de stat pentru Patrimoniu, Activităţi culturale şi Turism, Ilaria Borletti Buitoni, a afirmat că trebuie să înceapă o dezbatere privind posibilitatea de reglementa fluxurile de turişti, pentru a proteja oraşul, declarat patrimoniu al umanităţii de către UNESCO.

‘Este necesar să începem o serioasă şi constructivă dezbatere care să ofere Veneţiei instrumente pentru a gestiona ceea ce este sursa sa de dezvoltare economică şi a evita ca aceasta să fie în detrimentul patrimoniului unic şi cultural al oraşului’, a explicat Buitoni.

Preşedintele regiunii Veneto, a cărei capitală este Veneţia, Luca Zaia, a sugerat posibilitatea de a stabili ‘un număr programat’ de turişti, pentru a evita excesul.

Zaia a criticat dur unele propuneri privind introducerea unui tichet de intrare în oraş, ca măsură pentru frânarea venirii masive de turişti.

‘Avem obligaţia de a garanta accesul tuturor claselor sociale. Ideea unei Veneţii doar pentru cei bogaţi este scandaloasă’, a spus Zaia, în timp ce Claudio Scarpa, preşedintele Federalberghi, asociaţia hotelierilor din Veneţia, consideră că ‘ar fi corect ca toţi vizitatorii să plătească un tichet’.

‘Turiştii care vin să îşi petreacă ziua în Veneţia fără a rămâne să doarmă costă mult mai mult în ceea ce priveşte serviciile şi lasă mai puţin. Este just să plătească bilet’, a afirmat Scarpa.

În prezent, în Veneţia există o taxă de cazare pentru turişti cuprinsă între unu şi cinci euro pe noapte, în funcţie de numărul de stele al hotelului.

Conform datelor Federalberghi Venecia, din fiecare 10 turişti ce vin în oraş pe canale, şapte nu rămân să doarmă şi au un aport de numai 30 % la încasările totale din turism ale oraşului.

Marco Michielli, vicepreşedintele Confturismo, Asociaţie ce reuneşte proprietarii de hoteluri şi restaurante, a reamintit că de ani de zile se cere ‘reglementarea accesului în Veneţia’ şi a reamintit că oraşul, cu doar 50.000 de locuitori, ‘suportă zilnic, în medie, 60.000 de turişti, fiind zile în care se ajunge şi la 100.0000 de turişti’.

Deocamdată, cei implicaţi nu se pot pune de acord cum să rezolve problema, însă pentru secretarul italian de stat problema este urgentă:’Veneţia moare şi trebuie să rezolvăm problema imediat, nu mai putem aştepta’.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...