Fără precedent. Un grup de firme impune statului român suspendarea asigurărilor, în ciuda scăderii prețului.Val de avertismente: Vom suferi toți!

Toți cei peste 6 milioane de șoferi asigurați din România ar putea avea de suferit, iar sistemul ar putea fi blocat, pentru economii de doar câteva sute de lei făcute de transportatori. Două dintre asociațiile companiilor de transport din România sunt foarte aproape să impună, aproape singure și chiar în ciuda autorităților de profil, o măsură fără precedent pentru piața asigurărilor din România, adică suspendarea contractelor RCA pe perioada stării de urgență. Așa cum ECONOMICA.NET a arătat în premieră, ASF a întocmit deja draftul pentru prevederile care ar urma să consemneze această măsură. Decizia, însă, este privită cu suspiciune chiar de către ASF și este contestată vehement de către firmele de asigurare și chiar de către alte asociații din domeniul transporturilor, care o consideră inutilă, discriminatorie și chiar cu potențial periculos.
Şerban Buşcu - mar, 21 apr. 2020, 10:47
Fără precedent. Un grup de firme impune statului român suspendarea asigurărilor, în ciuda scăderii prețului.Val de avertismente: Vom suferi toți!

Este incontestabil faptul că domeniul trasporturilor este unul strategic pentru orice țară, iar în cazul României premierul Ludovic Orban chiar a declarat că transportul de mărfuri trebuie ajutat și protejat.

De altfel, ECONOMICA.NET a fost prima publicație care a scris despre problemele transportatorilor și despre nevoia ca acest sector să fie ajutat, după ce a suferit scăderi și de 80% a cifrelor de afaceri. 

Detalii AICI

 

Totuși, pretențiile UNTRR  și COTAR  se referă, în fapt, la sume nesemnificative atât în raport cu cifrele de afaceri sau celelalte cheltuieli ale transportatorilor cât și în termeni reali, susțin firmele de asigurare. Pentru asigurători și, în final, pentru toți șoferii din România, efectele unei astfel de măsuri pot fi însă dezastruoase așa cum au avertizat atât jucătorii din piață cât și ASF, după cum veți vedea mai jos.

Aceasta cu atât mai mult cu cât datele de vânzări ale brokerilor, consultate de ECONOMICA.NET, arată că prețurile contractelor RCA pentru transportatori sunt în scădere. Mai mult decât atât, așa cum nu s-a mai întâmplat de cel puțin doi ani, în joc reintră și companii care în mod tradițional nu frecventează această linie de asigurări.

Pe un exemplu concret, verificat direct de ECONOMICA.NET, o flotă de camioane cu masă de peste 16 tone a primit o ofertă de 3.700 de lei pe an de la City Insurance (companie care controlează, potrivit estimărilor noastre, cel puțin 70-75% din piață) și de 3.900 de lei de la Omniasig VIG. În alte zone, tarife bune oferă și Allianz Țiriac, de exemplu.

Cei 3.700 de lei dați pe un RCA al unui camion de peste 16 tone reprezintă cea  mai mică valoare din ultimii până la 8-10 ani, comparabil doar cu perioada de boom maxim al Astra Asigurări. În ultimul an, tariful standard pentru asigurarea RCA la camioane era de 5.000 de lei, rezultat în urma unei oferte transmise prin brokeri asociațiilor de transportatori de către City Insurance. La un tarif anual de 3.700 de lei  rezultă că economia făcută pe o lună de suspendare ar fi între 310  lei( dacă este o asigurare încheiată pe un an) și circa 450 de lei (dacă ar fi fost o asigurare pe termen de o lună sau două). Altfel spus, la o flotă de 10 camioane, sunt economisiti 3.000 de lei, circa o treime din salariul lunar al unui singur șofer.

 

Vedeți AICI propunerile ASF privind modul în care se va face suspendarea RCA, așa cum au au fost ele prezentate în premieră de ECONOMICA.NET


Filmul unei decizii impuse pe repede înainte


Așa cum a arătat ECONOMICA.NET în exclusivitate, discuțiile privind măsuri de ajutorare a firmelor de transport dinspre piața asigurărilor au început la ministerul transporturilor. 

Potrivit informațiilor ECONOMICA.NET după acea primă discuție, cei prezenți căzuseră de acord să se încerce o variantă pentru prelungirea asigurării RCA, cu sprijin de la stat, așa cum afirma pentru ECONOMICA.NET, inițial, și Augustin Hagiu, președintele FORT, altă organizație semnificativă a transportatorilor.

Detalii AICI


Ulterior, la ASF s-a format un grup de lucru, la care au participat atât specialiștii supreveghetorului pieței cât și cei ai asigurătorilor și ai asociațiilor din domeniului transportului. După discuți nu foarte lungi, ASF a ajuns la concluzia că singura măsură care se poate aplica potrivit legii, însă cu efecte posibile mai degrabă negative decât pozitive, este suspendarea contractelor RCA. Alte măsuri, cum ar fi fost prelungirea gratuită a contractelor sau subvenționarea costurilor cu asigurarea ar fi depins exclusiv de Guvern și sunt măsuri oricum greu de implementat.

În final, ASF a formulat draftul cu propunerile care ar urma să fie incluse într-unul dintre OUG sau Orodonanțe Militare din viitor.

 

Val de contestări din  toate părțile. Se deschide cutia Pandorei


Măsura a fost contestată din toate părțile și considerată periculoasă inclusiv din interiorul ASF, care o spune negru pe alb, într-un document oficial aflat și în posesia ECONOMICA.NET dar publicat inițial de Hotnews.

Mult mai decis au lansat avertismente asigurătorii, care au transmis o scrisoare Guvernului și care vorbesc chiar de riscul unei dereglări ireversibile a piețe,i ce ar putea duce la scumpirea RCA și la un val de daune fără acoperire.

Nu în ultimul rând, președintele FORT, Augustin Hagiu, a arătat, pentru ECONOMICA.NET, faptul că această măsură este inutilă și ar putea fi chiar periculoasă.

 

Redăm mai jos, pe scurt, cele mai importante afirmații ale celor trei surse citate:

 

ASF:

Atragem atenția că această măsură a suspendării contractelor RCA ar putea avea ca efect creșterea primelor de asigurare RCA la nivelul întregii piețe din România, ca urmare a necesității transferării costurilor suspendării contractelor RCA în costurile viitoarelor cotracte încheiate sau ca urmare a necesității de suplimentare a costurilor de finanțare a Fondului național de protecție, rezultate din eventuala creștere a despăgubirilor acordate de către BAAR în urma producerii unor evenimente în care ar putea fi implicate vehicule neasigurate sau cu contracte RCA suspendate”


Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) și Biroul Asigurătorilor de Vehicule din România (BAAR):

În lipsa aplicării unei proceduri de suspendare care să includă depunerea plăcuțelor de înmatriculare, a certificatului de înmatriculare şi a depozitării vehiculului în afara domeniului public, suspendarea nu produce efecte, vehiculul respectiv putând produce evenimente care vor trebui despăgubite din fondurile private ale industriei de asigurări.

Efectul negativ posibil este de aproximativ 500 milioane lei pe trimestru, ţinând cont doar de severitate, frecvenţă și cheltuielile de lichidare și administrare a daunelor.

Se va pune o presiune foarte mare pe asigurătorii monocromi, care au un portofoliu/încasări de peste 90% doar din RCA, nu şi din alte linii de business . E vorba în principal de City Insurance, care și așa este sub plan de măsuri impus de ASF și care pe zona de camioane deține circa 70% din piață, potrivit estimărilor noastre. 


FORT, Augustin Hagiu:


Eu am nevoie de garanții că prețurile nu cresc după aceste două luni, cum s-a întâmplat în 2016. O plafonare a tarifelor ar fi o soluție. ASF să vadă cum face pentru a o include în legislație. Se mai poate lua în calcul și alimentarea Fondului de Protecție de către stat , astfel încât să fie acoperite plățile RCA pentru aceste două luni(nr: între timp această variantă a picat). Că nu se poate circula fără RCA. Sunt niște riscuri imense. Cine plătește eventualele daune?”

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...