Preda, CPBR: Prelungirea suspendării ratelor nu e automată. Solicitările sunt analizate după apariţia a 2 acte normative, în circa 2-3 săptămâni

04 01. 2021
1466145375_91568200

Deşi OUG privind prelungirea suspendării ratelor a fost publicată în Monitorul Oficial la 31 decembrie 2020, încă două acte normative trebuie emise de Guvern şi de Ministerul de Finanţe pentru ca cererile debitorilor care se califică pentru prelungirea perioadei de suspendare a ratelor la credite să fie analizate de fiecare bancă în parte. Asta, deoarece suspendarea ratelor nu seprelungeşte automat, ci doar pentru cei care îndeplinesc anumite criterii.

Astfel, Bogdan Preda, Secretar General, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ne-a declarat că: “Ar trebui subliniat faptul că prelungirea suspendării în cazul clienţilor care se califică pentru această situaţie nu se va face în mod automat, ci aceştia vor trebui să solicite acest lucru potrivit normelor ce vor fi aprobate prin Hotarare a Guvernului în termen de 10 zile de la publicarea OUG-ului. Ca atare, trebuie înţeles că suspendările de la plată nu vor putea fi acordate imediat, chiar dacă Ordonanța a fost adoptată, ci doar după apariţia Hotărârii de Guvern şi a modificării modelului convenţiei de garantare, care se aprobă prin ordin al MFP în termen de 15 zile de la publicarea Ordonaţei.”

Bineînţeles, debitorii nu vor veni toţi odată la bancă sau online, termenul limită pentru depunerea acestor cereri fiind acela de 31 martie 2021. Asta deoarece condiţiile de prelungire sunt cele îndeplinite de client la 31 decembrie, iar prelungirea perioadei de suspendare a ratelor va fi acordată retroactiv.

Bogdan Preda subliniază că „Băncile din România au dovedit în 2020 că sunt parte din soluţie pentru a veni în întâmpinarea debitorilor afectați de pandemia COVID-19. Bineînțeles, prin apariția OUG pentru completarea OUG37/2020, băncile vor putea să continue sprijinirea debitorilor și în acest an. La o primă citire noua ordonanță pare că acoperă într-o mare măsură aspectele de ordin operaţional şi de reglementare ce trebuiesc respectate de către bănci, astfel încât să poată veni în întâmpinarea cererilor clienţilor persoane fizice şi juridice ce solicită suspendări de la plata creditelor în derulare ca şi consecinţă a crizei sanitare cauzată de pandemie”. Reprezentantul CPBR arată de asemenea că OUG  respectă ghidul emis de către Autoritarea Bancară Europeana, de care toate băncile care operează pe teritoriul UE trebuie să ţină cont.

Potrivit OUG, perioada maximă pentru suspendare este de 9 luni, atât pentru creditele pentru care s-a obţinut deja suspendarea obligaţiilor de plată, cât şi pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate. Perioada maximă de 9 luni include şi perioada pentru care au fost suspendate creditele în baza OUG 37/2020, a unui moratoriu non-legislativ sau în ambele cazuri. Măsura are scopul de a susţine conformarea la plată, pentru contribuabilii aflaţi în dificultate generată de lipsa de lichidităţi financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19. Solicitările pentru suspendarea plăţii obligaţiilor pot fi transmise instituţiilor bancare şi non-bancare până la data de 15 martie 2021, cererea este analizată şi se va emite o decizie până cel târziu la 31 martie 2021. De aceste facilităţi pot beneficia debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv, şi nu înregistrează restanţe la data solicitării. De asemenea, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor/a încasărilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară anilor 2019/2020, după caz.

Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii septembrie 2020, în contextul epidemiei COVID-19, se ridică la 42,9 miliarde de lei şi au fost acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar. Din totalul de 42,9 miliarde de lei reprezentând creditele amânate prin moratoriul legislativ şi cele non-legislative, 32,4 miliarde de lei reprezintă sumele amânate prin moratoriul legislativ (OUG 37/2020) şi 10,5 miliarde de lei prin moratoriile non-legislative.