Preda susţine că PDL ar trebui să se orienteze către o reunire a dreptei, nu către formarea unei „mari coaliţii” cu PSD.
„Eu cred că ar fi rău, sincer vă spun, din perspectiva filozofiilor economice, pentru că văd ce înseamnă stânga în acest moment în Europa şi ea nu face decât să clameze sfârşitul capitalismului financiar”, a declarat Preda la RFI referitor la posibilitatea unei coaliţii PDL-PSD.
Europarlamentarul crede că o asemenea guvernare nu ar duce România pe drumul „către o societate liberală, către o societate cu democraţie solidă, în sensul filosofiei de centru-dreapta din Europa”.
În schimb, obiectivul acesta ar putea fi atins dacă democrat-liberalii şi liberalii vor guverna împreună după 2012.
„Văd un efort la o guvernare de dreapta de a găsi nişte soluţii, pentru ca în continuare capitalismul să rămână soluţia de dezvoltare economică. Or aici mi se pare că PDL şi PNL se califică pentru a dezvolta un proiect comun. Bun, din raţiuni strict locale, strict domestice, o asemenea cooperare inteligentă este blocată. Eu sper totuşi că până la urmă inteligenţa îşi va spune cuvântul. Dacă inteligenţa nu-şi va spune cuvântul, sigur că vom ajunge după alegeri la tot felul de combinaţii. Dar nu cred că o alianţă PDL-PSD ar fi bună”, a afirmat Preda.
El estimează că un guvern PDL-PNL este o posibilitate cu şanse de reuşită. Pe de altă parte, europarlamentarul a admis că pierderea alegerilor parlamentare ar putea să determine PDL să accepte postura de partener secund într-un guvern de coaliţie. „Dacă suntem la 20%, sigur că am putea să acceptăm poziţia de partid minor într-o coaliţie”, a adăugat Cristian Preda.
Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat, la RFI, că USL va înregistra o scădere continuă în sondaje şi se va rupe înainte de alegeri, el adăugând că în 2013 la putere va fi o coaliţie PSD-PDL, la care va participa, probabil, UNPR.
„Eu am spus de când s-a înfiinţat USL că va fi foarte greu şi dacă nu chiar imposibil, pentru că nu există un precedent ca un partid sau alianţă să ia 50%. Acum, întrebarea este cât de încet sau cât de repede o să mai scadă. Dacă o să ajungă în iunie la mult sub 50%, în mod normal ar trebui să se rupă alianţa, pentru că practic îşi ratează obiectivul pentru care s-a înfiinţat. Eu cred că asta se va întâmpla în final, va fi o scădere continuă în sondaje şi cele două componente vor găsi un pretext sau una dintre ele va găsi un pretext să se retragă. De aia am spus adeseori şi susţin în continuare că nu vom avea USL pe buletinul de vot”, declară fostul consilier prezidenţial.