Preda: USL nu are dreptul să ne scoată din UE pentru un joc politic radical

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a respins, duminică, criticile liderilor PSD Adrian Năstase şi Ion Iliescu faţă de Tratarul de guvernanţă şi a arătat că USL încearcă să construiască o opoziţie faţă de proiectul european şi că există întrebări din partea liderilor europeni în legătură cu ce vrea USL.
Economica.net - Dum, 19 feb. 2012, 14:13

Preda a spus, într-o conferinţă de presă, că este regretabil că USL a refuzat să participe la discuţiile privind pactul fiscal, că această formaţiune încearcă să construiască o opoziţie faţă de proiectul european şi a făcut apel la opoziţie să valideze consensul european.

Cristian Preda a susţinut că Ion Iliescu a fost dezinformat atunci când a întrebat de ce este atâta grabă pentru semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală şi a arătat că există un termen, şi anume până la Consiliul European din 1 martie.

Suntem într-o situaţie delicată, pentru că există un temen, la 1 martie la Consiliul European, când cei 25 vor semna acest acord interguvernamental. Nu este vorba de o viteză pe care să o impunem noi, este o dată convenită de cele 27 state membre ale UE. Noi nu putem să spunem că nu vrem să semnăm de Mărţişor, de exemplu„, a explicat Preda.

El a adăugat că liderul PSD Adrian Năstase nu ştia cine a lucrat la acest tratat atunci când a afirmat că este un tratat de improvizaţie. „Adrian Năstase nu ştie cine a lucrat la acest tratat. De la începutul lui decembrie, au lucrat Consiliul, reprezentanţii Comisiei, reprezentanţii Parlamentului European. (…) Nu este un acord făcut, de exemplu, în Modrogan”, a adăugat Cristian Preda.

Eurodeputatul a calificat drept „un atac politic nejustificat la adresa cuplului franco-german” afirmaţiile lui Adrian Năstase potrivit cărora acest tratat ar fi o încercare a Franţei şi Germaniei de a acoperi greşeli din trecut.

„A acuza că Franţa şi Germania construiesc un acord guvernamental doar pentru a acoperi greşeli din trecut este inacceptabil pentru cineva care a fost şi prim-ministru”, a afirmat Preda, referindu-se la Adrian Năstase.

Europarlamentarul PDL a mai spus că se întreabă dacă, prin refuzul de a semna tratatul, nu cumva USL încearcă să manipuleze un sentiment antidemocratic care să ducă ţara în anii 90.

„Fac un apel să ne întoarcem la consensul european. USL nu are dreptul să ne scoată din UE pentru un joc politic radical. (…) Cer USL întoarcerea la consensul european”, a mai spus Preda.

El a adăugat că lideri europeni au început să se întrebe se urmăreşte USL.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, că opoziţia a ignorat dialogul privind tratatul de guvernanţă fiscală, „a ales calea unei confruntări oarbe, iraţionale”, iar PDL face apel la opoziţie să semneze acordul şi salută iniţiativa premierului de a-i contacta pe liderii USL.

Partidele din coaliţie au convenit, prin semnarea, miercuri, a protocolului de aderare la Tratatul de guvernanţă fiscală, că susţin semnarea de către şeful statului la Consiliul European a acestui document şi susţin în Parlament adoptarea legii de ratificare a tratatului până la 31 decembrie 2012.

Documentul a fost semnat de liderii PDL, UDMR, UNPR şi grupului minorităţilor şi are lăsat loc liber pentru semnăturile liderilor USL.

Protocolul politic a fost semnat de preşedintele PDL Emil Boc, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, preşedintele UNPR Gabriel Oprea şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian. La eveniment au fost prezenţi premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi lideri ai partidelor din arcul guvernamental.

Premierul Ungureanu a declarat, miercuri, la Parlament, îi va contacta pe liderii USL pentru a-i ruga să semneze şi ei documentul. „Eu sper să fie semnat de preşedinţii tuturor partidelor parlamenare, asta înseamnă şi PSD, şi PNL şi PC. Chiar am de gând, în momentul în care am să ajung înapoi la Guvern, să îi contactez pe cei trei lideri şi să-i rog să facă acest lucru”, a spus Ungureanu.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat, miercuri, la dezbarerea organizată de PSD cu privire la Tratatul Fiscal, că autorităţile de la Bucureşti se grăbesc să îl semneze fără să analizeze consecinţele asupra României.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...