Prefectul de Constanţa îi cere banii pentru referendum lui Nicuşor Constantinescu

Economica.net
07 11. 2011

El a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, trebuie să plătească suma de două milioane de lei alocată pentru referendum pentru că scrutinul a fost organizat nelegal.

„Referendumul poate să iasă, poate să nu iasă, dacă este legal cheltuiala se justifică. Dar atât timp cât acest referendum a fost făcut cu încălcarea prevederilor legale această suma trebuie suportată de Nicuşor Constantinescu. Pentru că s-a substituit atribuţiilor prefectului, care sunt stipulate în lege, iar ceea ce trebuia să facă prefectul a făcut Nicuşor Constantinescu. Nu cred că la această oră judeţul îşi permite să arunce 20 de miliarde (n.r. – lei vechi), aceşti bani putea fi redirecţionaţi oriunde altundeva în judeţ”, a declarat Claudiu Palaz.

El a spus că îşi menţine intenţia de a depune plângere penală împotriva lui Nicuşor Constantinescu pentru abuz în serviciu. De asemenea, va depune plângeri penale şi pentru cei patru membri ai Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, care au votat prelungirea cu o oră a procesului electoral, de la ora 20.00 la ora 21.00.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a spus, luni, că prefectul este cel care a refuzat să îşi îndeplinească atribuţiile legate de organizarea referendumului şi din acest motiv Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean a decis ca sarcinile reprezentantului Guvernului în teritoriu să fie preluate de Consiliul Judeţean, organizatorul referendumului.

Referendumul organizat la Constanţa pe tema desfiinţării judeţului, care urma să se încheie la ora 20.00, a fost prelungit cu o oră, la solicitarea PSD şi PNL, care au motivat că există secţii de votare unde oamenii stau la coadă.

Prefectul Claudiu Palaz şi preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu, s-au acuzat reciproc în privinţa referendumului vizând reorganizarea administrativă, primul susţinând că acţiunea este organizată ilegal, iar celălalt spunând că prefectul este cel care încalcă legea.

Locuitorii din judeţul Constanţa au fost chemaţi la referendum, duminică, pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu desfiinţarea judeţului Constanţa.

Referendumul, la care erau aşteptate 632.776 de persoane, a fost organizat în baza unei hotărâri din 22 iunie a Consiliului Judeţean Constanţa, care a fost contestată însă în instanţă de către prefect, Curtea de Apel dând câştig de cauză Consiliului Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu (PSD).

Pentru acest referendum Consiliul Judeţean Constanţa a cheltuit două milioane de lei.

Prezenţa la vot la referendumul de la Constanţa a fost de 43,85 la sută, în condiţiile în care pentru validarea acestuia este necesară o prezenţă de jumătate plus 1 din numărul de alegători.