„Nu ştiu dacă au capital de lucru, nu ştim câţi or să rămână câţi vor pleca, am înţeles că 500 au primit preavizele, deşi acum trei săptămâni partea rusă a zis că dau afară 300. Dar trecem şi peste acest aspect, o să încercăm să ajutăm societatea, să facem tot ce depinde de noi, o să mergem la Guvern şi eu, şi preşedintele Consiliului Judeţean pentru o discuţie de ajutorare a societăţii. E vorba de un ajutor de stat, dacă va fi aprobat, el trebuie aprobat de FMI, trebuie discutate şi condiţiile în care se va da acest ajutor. Nu ştim ce comenzi au, ce capital de lucru au, dacă vor şi pot să continue producţia, eu nu cred că au. (…) Situaţia este foarte delicată şi foarte grea, iar comunicarea cu partea rusă este extraordinar de greoaie, e foarte puţină sinceritate”, a declarat, luni seară, prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, citat de corespondentul MEDIAFAX.
La ora transmiterii acestei ştiri, cei peste 300 de actuali şi foşti angajaţi de la Mechel Târgovişte au încheiat, după aproximativ trei ore, protestul din faţa Prefecturii Dâmboviţa, fără incidente.
Cei peste 300 de actuali şi foşti angajaţi ai Mechel Târgovişte au protestat în faţa Prefecturii Dâmboviţa, nemulţumiţi de desfiinţarea a 512 locuri de muncă şi neacordarea drepturilor salariale cuvenite disponibilizaţilor.
Potrivit preşedintelui Sindicatului „Metalurgistul” din Mechel Târgovişte, inginerul Gabriel Banu, a fost reluată activitatea la Oţelăria Electrica nr.2 şi va fi repornit şi Laminorul de Profile Mici, însă materia prima din stoc nu permite decât o activitate de maxim zece zile, iar „perspectiva este îngrijorătoare”.
„Salariaţii, actuali şi foşti, sunt nemulţumiti de desfiinţarea locurilor de muncă, de posibila neacordare a drepturilor salariale cuvenite cu ocazia disponibilizării, cum e la Câmpia Turzii, şi de reluarea foarte târzie a activităţii. S-a reluat activitatea la Oţelărie, astăzi (n.r. – luni) vom reporni Laminorul de Profile Mici, problema e că materia primă din acest moment permite lucrul pentru o periodă de şapte – zece zile, o altă nemulţumire fiind că nu suntem convinşi că se va putea menţine activitatea pe perioadă lungă. Sunt şi cei 512 angajaţi care au primit preavize şi vor fi disponibilizaţi în această lună, suntem într-o situaţie gravă, iar perspectiva este îngrijoratoare”, declara preşedintele indicatului „Metalurgistul” din Mechel Târgovişte, inginerul Gabriel Banu.
Combinatul Mechel Târgovişte (COS), intrat recent în insolvenţă, va concedia 512 din cei aproximativ 2.000 de angajaţi, în contextul reorganizării activităţii, aceştia urmând să beneficieze de un preaviz de 20 zile lucrătoare, precum şi de plăţi compensatorii în cuantum de trei salarii brute.
Combinatul de oţeluri speciale a înregistrat anul trecut venituri de 941,3 milioane de lei (211,5 milioane euro), mai mici cu 12,3% faţă de nivelul de 1,07 miliarde de lei raportat pentru 2011, şi a consemnat pierderi de 104 milioane de lei (23,3 milioane euro), în scădere cu 24,7%.
Mechel Târgovişte a făcut parte din grupul rus Mechel, care a anunţat în luna februarie că a vândut activele din România către firma Invest Nikarom, deţinută de Viktor Chumakov şi Svetlana Chumakova Svetlana, ambii cu cetăţenie rusă.
Tranzacţia, pentru suma simbolică de 230 de lei, a vizat transferul companiilor Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
Cei aproximativ 2.000 de angajaţii ai combinatului din Târgovişte sunt în şomaj tehnic din decembrie anul trecut. Compania a anunţat recent că a reluat activitatea la secţia de pregătire a materialelor, iar până la sfârşitul lunii martie vor fi repornite oţelăria electrică şi laminorul de profile mici.