O parte din aceste societăți tip „fantomă”, au fost înființate pe numele rudelor (soție, frate, mamă, tată, socru) coordonatorului grupului fraudulos, iar restul au avut ca asociați și administratori cetățeni bulgari sau arabi, în majoritatea cazurilor fiind ulterior cesionate către diverse persoane neidentificabile de diverse naționalități.
Mărfurile erau importate din Turcia, China, Pakistan, India, Vietnam, SUA și Hong Kong și erau tranzacționate scriptic succesiv între societățile controlate de cetățenii arabi, la prețuri semnificativ mai mari, fără declararea și plata TVA-ului aferent, în scopul disimulării legăturilor dintre exportatori și beneficiarii finali ai mărfurilor, în general firme de distribuție. Din sumele transferate în conturile firmelor „fantomă”, circa 60 de milioane de lei au fost retrase în numerar de către coordonatorul grupului sau angajații săi.
În paralel, aceste firme „fantomă” au mai fost utilizate și de către alți agenți economici, pentru înregistrarea de cheltuieli fictive (diverse prestări servicii, lucrări de construcții etc.) sau pentru preluarea stocurilor de mărfuri scriptice rezultate din vânzarea fără documente.