Preluarea SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana ar putea fi avizată în luna iunie

Economica.net
24 05. 2013
sif_muntenia_12367400_47679400

„Noi acum aşteptăm aceste două avize (de la Consiliul Concurenţei şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, necesare preluării Muntenia Invest de către SIF Banat-Crişana – n.r.). Cererile au fost depuse de către SIF Banat-Crişana, nu de noi. Noi am furnizat date, am dat toate documentele care ni s-au cerut. Nu ştiu când au fost depuse. Cele două SIF-uri luate la un loc, pe piaţa fondurilor de investiţii nu reprezintă 40%, care ar fi pragul pe care pe o piaţă relevantă ar trebui să se ia măsuri considerate de către Consiliul Concurenţei. Nici în portofoliile celor două SIF-uri nu există societăţi controlate care să fie atât de mari într-un domeniu ca separat sau împreună să ajungă aproape de un prag de relevanţă din punctul de vedere al Concurenţei. De la ASF ne aşteptăm să intre, deocamdată ei sunt ocupaţi cu pornirea (…) În luna iunie există posibilitatea ca să se o ţină avizele” a afirmat Szel.

Ulterior obţinerii avizelor, în decurs de câteva zile ar urma să se facă plata acţiunilor şi transferul acestora.

„Dacă vor cere noi acte, probabil discuţiile se vor prelungi”, a adăugat Szel.

El a menţionat că au existat discuţii cu privire la participarea SIF Muntenia alături de SIF Banat-Crişana şi alte SIF-uri şi alţi investitori la privatizarea Poştei Române.

„De la anunţarea întelegerii privind preluarea am început să ne facem planuri pentru investiţii împreună cu SIF Banat-Crişana (…) Grupul care controlează SIF Banat-Crişana şi care va prelua indirect controlul SIF Muntenia a dovedit că are o viziune mai largă şi pe termen mai lung. SIF Muntenia va continua aceeaşi politică”, a afirmat fostul preşedinte CA şi director general al Muntenia Invest, Petre Szel.

SIF Banat-Crişana a anunţat la finalul lunii martie că vrea să participe la privatizarea Poştei Române, într-un consorţiu alături de alţi ofertanţi, iar dacă va câştiga licitaţia intenţionează să listeze compania la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Potenţialii investitori interesaţi să participe la privatizarea Poştei Române pot depune ofertele până marţi, 28 mai, după ce iniţial a fost stabilit ca termen data de 11 aprilie.

Szel mai spus că SIF Muntenia va continua investiţiile începute şi aflate în derulare, însă în ceea ce priveste noi investiţii nu a dat detalii cu privire la companiile vizate.

„Noul parteneriat este o chezăşie că politica noastră de investiţii, pentru care am fost criticaţi de o parte din investitori”, a mai spus Szel.

Totodată, fostul şef al Muntenia Invest a menţionat că după preluarea controlului de către SIF Banat-Crişana, conducerea SAI ar putea fi schimbată. Totuşi el crede că noul preşedinte CA-director general, Gabriel Filimon, şi o parte din actualul management vor rămâne pentru o perioadă în funcţiile de conducere alături de persoane numite de SIF Banat-Crişana.

El a mai afirmat că SIF Muntenia a vândut în perioada noiembrie-decembrie 2012 aproape 0,5% din acţiunile Erste, jumătate din pachetul deţinut, iar în prima parte a acestui an a vândut sub 0,5% din titurile BRD.

„Am profitat anul acesta de creşterea acţiunilor BRD, iar anul trecut de creşterea acţiunilor Erste (…) Aceşti bani acumulaţi anul trecut şi anul acesta nu i-am distribuit. Banii ne acoperă dividendele pe care le avem de plătit şi vom intra în acest parteneriat de investire neneglijabilă”, a mai spus Szel.

Petre Pavel Szel a fost înlocuit la începutul acestei săptămâni din funcţiile de conducere a Munteni Invest, la finele mandatului, în locul acestuia fiind numit directorul executiv, Gabriel Filimon. Szel a condus Muntenia Invest timp de opt ani.

SIF Muntenia este administrată de SAI Muntenia Invest, a cărei activitate este supravegheată de Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor, format din 11 membri aleşi în AGA pentru un mandat de patru ani.

Administratorul SIF Muntenia reprezintă societatea de investiţii financiare în operaţiunile cu titlurile din portofoliul SIF, inclusiv în faţa instanţelor de judecată, şi dispune toate operaţiunile efectuate prin conturile bancare ale SIF.

La jumătatea lunii februarie, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa anunţând intenţia societăţii din Arad de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor societăţii ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest.

Consiliu Reprezentanţilor Acţionarilor ales anul trecut în iulie a fost impus de grupul de investitori „revoluţionari”, grupaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, grup care deţinea aproape 16,9% din acţiuni.

După ce a preluat atribuţiile, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor a propus acţionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest şi tragerea la răspundere a acestuia. O solicitare de convocare AGA cu aceeaşi propunere a fost înaintată şi de Iaciu.

Ulterior, Muntenia Invest a anunţat că nu poate convoca AGA pentru revocarea sa şi alegerea altei societăţi de administrare pentru SIF Muntenia, deoarece cererile de convocare transmise de Iaciu şi Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor nu cuprind şi propuneri pentru viitorul admistrator.

În AGA din aprilie, acţionarii SIF Muntenia au ales un nou Consiliu al Reprezentanţilor, în care 5 dintre cei 11 membri sunt persoane propuse de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.