Preluările de companii europene de către firmele din China, la cel mai redus nivel din 2012

Numărul preluărilor în Europa înregistrat de companiile din China a scăzut anul trecut, la cel mai redus nivel din 2012, conform unei analize publicate marţi de compania de consultanţă EY, transmit DPA.
AGERPRES - mar, 27 feb. 2024, 12:17
Preluările de companii europene de către firmele din China, la cel mai redus nivel din 2012

În 2023, investitorii chinezi au cumpărat în total 119 firme din Europa, cu 20 mai puţine decât în 2022 şi cu aproape 200 mai puţine decât în 2016, când s-a înregistrat un nivel record, arată datele EY.

Excepţiile sunt Germania, Elveţia şi Austria, unde investiţiile şi numărul preluărilor de către firmele din China au crescut în 2023.

În Germania, au fost 28 de achiziţii de către companiile chinezeşti, cu două mai multe decât în 2022. Au fost investiţi 202 milioane de dolari, cel mai redus nivel din 2010. Cifra nu include investiţiile în capital de risc din Germania.

În Elveţia, anul trecut, companiile chinezeşti au cumpărat şase firme, dublu faţă de 2022. În Austria, două companii au fost preluate de firme din China, în 2022 a fost doar una.

EY estimează că şi sumele investite au scăzut considerabil. În 2023, au fost investiţi 2 miliarde de dolari, mai puţin de jumătate faţă de 2022. Totuşi, EY subliniază că preţurile de achiziţie pentru majoritatea preluărilor realizate de firmele din China şi investiţiile lor în Europa nu sunt cunoscute.

În perioada de vârf a boom-ului investiţiilor chineze din 2016, EY previziona că investitorii din China au cheltuit aproape 86 miliarde de dolari pe achiziţiile de companii din Europa. După redresarea din 2017, atât numărul de companii preluate, cât şi sumele investite au scăzut continuu.

În opinia experţilor, în ultimii ani, conducerea de la Beijing a luat măsuri pentru a încetini ieşirile de capital din China, în plus faţă de tensiunile politice dintre China şi Occident. Recent, slăbiciunea economiei chineze a dus la încetinirea investiţiilor peste hotare.

Sun Yi, expert în cadrul EY, crede că evoluţia investiţiilor chineze este determinată de lipsa de încredere din punct de vedere politic cu care se confruntă firmele din China în Europa.

„Potenţialii investitori chinezi sunt verificaţi extrem de atent, atunci când anumite ţinte de preluare ar putea provoca dezbateri publice sau guvernele s-ar putea opune tranzacţiilor, susţine Sun Yi.

Experţii se aşteaptă ca în următorii ani companiile din China să prefere să investească semnificativ în construcţia propriilor fabrici în Europa în loc să facă preluări majore.

Pentru producătorii chinezi de baterii şi vehicule electrice (EV), locaţii atractive de investiţii sunt Ungaria, Spania, Franţa şi ţările din nordul Europei, datorită costurilor scăzute cu energia, a subvenţiilor mai ridicate şi a procedurilor rapide de aprobare.

Te-ar mai putea interesa și
Londra naționalizează o fabrică strategică de semiconductori, esențială pentru industria de apărare britanică
Londra naționalizează o fabrică strategică de semiconductori, esențială pentru industria de apărare britanică
Guvernul britanic a anunţat vineri naţionalizarea unei uzine strategice producătoare de semiconductori care este esenţială pentru industria de apărare, în special pentru fabricarea avioanelor......
Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești
Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești
Lanțul de restaurante Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești, acesta ...
USR anunță că a sesizat Comisia Europeană pentru că noua lege a pensiilor nu respectă condițiile din PNRR
USR anunță că a sesizat Comisia Europeană pentru că noua lege a pensiilor nu respectă condițiile din PNRR
Uniunea Salvați România a sesizat Comisia Europeană, acuzând faptul că noua lege a pensiilor nu respectă principiului ...
Norofert raportează pentru primele șase luni din 2024 o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei și profit net de 1,85 de milioane de lei, în scădere cu 40%
Norofert raportează pentru primele șase luni din 2024 o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei și profit net de 1,85 ...
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura ...