Prelungirea plafonarii primelor RCA nu este un “medicament minune” susține UNSAR, după ce pe 26 seara, Finanțele au publicat proiectul de HG care stabilește înghețarea prețurilor până la 30 iunie 2024

27 03. 2024
asigurare1

Industria de asigurări a luat notă cu profundă îngrijorare de dorința autorităților de a prelungi pentru a treia oară perioada de plafonare a primelor RCA, cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2024, fără a lua în calcul nici măcar efectele inflației. Reamintim că, începând cu luna aprilie 2023, tarifele RCA au fost plafonate. Inițial, măsura a fost luată pentru 6 luni, prelungită cu încă 3 luni, pentru ca, mai apoi, la finalul anului trecut, Guvernul să o prelungească încă o dată cu o ajustare de 6,8%, care nici măcar nu acoperea inflația din 2023 (10,4% cf. INSSE). Cel mai important însă, dauna medie RCA a crescut la trimestrul trei al anului trecut chiar mai mult decât inflația, cu circa 12%, căci despăgubirile nu au fost și ele plafonate”, arată comunicatul de presă al UNSAR.

Despre proiectul de hotărâre de guvern care prevede înghețarea prețurilor la primelor RCA până la 30 iunie 2024, publicat de Ministerul Finanțelor pe 26 martie seara pe site-ul ministerului, și care ar putea fi aprobat în ședința de joi, 28 martie 2024, Economica a scris aici

”Pe lângă faptul că plafonarea primelor RCA reprezintă o încalcare flagranta a normelor Uniunii Europene, se omite mereu faptul ca prețul polițelor RCA este influențat de numărul mare de accidente, de despăgubirile plătite și de costurile în creștere. Spre exemplu, asigurătorii plătesc taxe și contribuții majorate pentru RCA, de la 6,6% în 2021, la circa 13% în 2023. Asigurătorii care nu au ținut seama de aceste principii economice fundamentale sunt, de altfel, și cei care au dat faliment în trecut”, spun reprezentanții UNSAR.

Ei arată că autoritățile justifică continuarea plafonarii pe „reticența în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați”. Astfel, sunt ignorate din nou principiile de funcționare ale industriei de asigurări, pe baza cărora fiecare asigurător trebuie să fie liber să decidă individual profilul de risc al propriilor clienți, respectiv să își ajusteze politica comercială la frecvența și gravitatea daunelor, precum și la mutualizarea corespunzătoare a riscurilor.

UNSAR arată că, în cazul vehiculelor folosite pentru transport, frecvența accidentelor este de 3 ori mai mare decât media pentru toate tipurile de vehicule (19% vs. 6,6%). Astfel, în medie, din fiecare 100 de vehicule de transport cu masa maximă autorizată de peste 16 tone, cel puțin 19 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau cu vătămari corporale și decese. Aceste accidente sunt, de regulă, de o gravitate semnificativ mai mare decât în cazul altor categorii de autovehicule.

”În plus față de toate acestea, măsura de prelungire a plafonării se suprapune pe discuțiile privind modificarea Legii 132/2017 privind RCA, unde propunerile industriei de asigurări pentru asigurarea sustenabilității pieței de profil nu au fost luate în considerare. Practic, anumite principii de funcționare și aspecte de ordin tehnic menite să repare măcar în parte o serie din dezechilibrele pieței, pe care industria le-a semnalat în mod constant în ultimii 5 ani, nu sunt incluse între modificările la Legea RCA, în ciuda faptului că sunt dorite inclusiv de către șoferii din România”. a concluzionat UNSAR.

Preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, a declarat că în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor preţul poliţelor RCA urmează să fi îngheţat până la sfârşitul lunii iunie 2024 la nivelul preţului din luna februarie 2023. El a fost întrebat despre prelungirea măsurii de plafonare a preţului poliţelor RCA.

„Este o discuţie, într-adevăr, despre o posibilă îngheţare, nu o plafonare. Este o îngheţare la nivelul preţurilor din februarie 2023. Conform analizei noastre, există remanente efecte de dezechilibru cauzate de parcursul nefast al pieţei de asigurări din ultimii doi ani, nu am să mai repet, din păcate, cu toţii ştiţi sau l-aţi resimţit. Fapt pentru care am avut o discuţie cu Ministerul de Finanţe, şi, implicit, este foarte posibil să existe şi o hotărâre de guvern care să prelungească această îngheţare a preţurilor la poliţele RCA până la sfârşitul lunii iunie 2024”, a declarat Alexandru Petrescu.

În tot acest timp, a adăugat el, ASF a operat o serie de amendamente foarte importante la Legea 132, legea care reglementează răspunderea civilă auto.