Obiectul cererii de chemare in judecată l-a constituit un contract de furnizare a gazelor naturale încheiat între Premier Energy (vânzător) și Azomureș (cumpărător), care în timpul pandemiei de COVID-19 a fost supus mai multor modificări, pentru a fi adaptat noilor condiții economice generate de situația excepțională pandemică, arată un comubicat de presă al avocaților de la ZRVP, care au asistat Premier în acest litigiu pe care l-au câștigat în primă instanță.
“Disputa are la bază distorsiunile cauzate în relația furnizor-client care au avut loc pe piața de gaze naturale în contextul crizei energetice generate de pandemia COVID-19. Separat de miza sa importantă, dosarul a ridicat probleme inedite cu caracter tehnic și de analiză a pieței care au necesitat administrarea unui probatoriu complex (expertiză contabilă și expertiză în petrol și gaze)”, arată avocații.
„Ne bucurăm că instanța de fond a înțeles corect problemele de drept puse în discuție și mecanismul de funcționare a pieței de profil”, a declarat Andrei Dumitrescu, partener ZRVP.
Azomureș a susținut că Premier Energy nu și-ar fi îndeplinit obligația de a livra cantitatea de gaze naturale contractată, lucru care i-ar fi provocat pierderi, întrucât a trebuit să achiziționeze gaze de la alți funizori la un cost mai ridicat. Azomureș a spus chiar că că ar fi fost nevoit să oprească producția de amoniac din această cauză, și a cerut daune.
Premier Energy a susținut că, de fapt, producătorul de îngrășăminte i-ar fi respins ″în mod nedrept″ o ofertă de furnizare de gaze și că, de fapt, acesta ar fi convenit, prin încheierea unui act adițional la contractul de furnizare, asupra livrării unei cantități reduse de gaze naturale, potrivit unei relatări a publicației Profit.ro. Furnizorul a spus că pierderile nu au fost cauzate de el, ci de condițiile din piață – gazele s-au scumpit, și că, în final, combinatul chimic a cumpărat gaze la preț mai mare decât i-ar fi furnizat el.
Combinatul chimic Azomureș Târgu Mureș, cel mai mare producător autohton de îngrășeminte chimice, controlat de grupul elvețian Ameropa, a oprit in nou producția în august din cauza prețului la gaze coroborat cu scăderea prețurilor la îngrășăminte.
Compania a înregistrat o pierdere de 72,5 milioane de lei net anul trecut, după ce în 2022 a reușit un profit de 29,8 milioane de lei, iar în 2021 de 86,6 milioane de lei. Azomureș a mai înregistrat pierderi în 2019 și 2020 de 96,1 milioane de lei și respectiv 28 de milioane de lei.
Potrivit ultimelor relatări din presă, combinatul ar fi de vânzare, iar un potențial investitor interesat ar fi omul de afaceri român Ștefan Vuza.