Premieră: China devansează SUA şi devine cea mai mare putere comercială a lumii

Schimburile comerciale ale Chinei au trecut pentru prima dată în 2013 pragul de 4.000 de miliarde de dolari, ceea ce face din China cea mai mare putere comercială a lumii, devansând SUA, arată datele publicate vineri de Administraţia vamală chineză, transmite AFP.
Economica.net - vin, 10 ian. 2014, 10:51
Premieră: China devansează SUA şi devine cea mai mare putere comercială a lumii

Exporturile chineze au crescut cu 7,9% în 2013 până la 2.210 miliarde de dolari, în timp ce importurile au crescut cu 7,3% până la 1.950 miliarde de dolari, astfel că valoarea schimburilor comerciale ale Chinei au ajuns la 4.160 miliarde de dolari.

Autorităţile de la Washington vor da publicităţii cifrele finale abia în luna februarie, însă în perioada ianuarie-noiembrie 2013 schimburile comerciale ale SUA s-au ridicat la 3.570 miliarde de dolari.

‘Cel mai probabil, China a devansat SUA devenind cea mai mare putere comercială a lumii în 2013’, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei vamale chineze, Zheng Yuesheng.

Excedentul comercial al Chinei s-a ridicat la 259,75 miliarde de dolari, în creştere cu 12,8% comparativ cu 2012. În schimb, excedentul comercial chinez s-a redus peste aşteptări în ultima lună a anului trecut, când a înregistrat o scădere de 17,4% în ritm anual până la 25,64 miliarde dolari, sub estimările analiştilor intervievaţi de Dow Jones Newswires, care mizau pe un excedent de 32,2 miliarde de dolari.

Uniunea Europeană a rămas cel mai mare partener comercial al Chinei în 2013, urmată de China, ţările din Asociaţia statelor din Asia de Sud-Est (Asean), Hong Kong şi Japonia. Împreună, UE, SUA şi Japonia au fost responsabile pentru 33,5% din schimburile comerciale ale Chinei, în scădere cu 1,7% comparativ cu 2012, ceea ce sugerează că au crescut schimburile comerciale cu economiile emergente.

Performanţele comerciale ale Chinei vin într-un context în care a doua economie a lumii a înregistrat performanţe mixte, încetinind în prima jumătate a anului pentru a reveni în trimestrul al treilea. Noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, a anunţat că vrea să facă din cererea internă principalul motor al economiei, în condiţiile în care în prezent acest rol este jucat de investiţiile publice.

Te-ar mai putea interesa și
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat creșteri importante ale înmatriculărilor de astfel de vehicule....
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...
Centrala pe gaze de la Mintia a fost declarată de Guvern proiect de importanță națională
Centrala pe gaze de la Mintia a fost declarată de Guvern proiect de importanță națională
Guvernul a aprobat o hotărâre prin care proiectul de investiţii ,,Centrala electrică MASS Mintia" a fost decșarat proiect ...