Kazahii vor să negocieze şi să închidă chestiunea creanţei Petromidia

05 02. 2013
petromidia_42189700

Oficialii grupului Rompetrol au declarat, în premieră, că intenţionează să stingă cât mai repede conflictul cu statul român rezultat din conversia în acţiuni a datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia,  prin răscumpărarea acţiunilor pe care statul le are la rafinărie.

“Încercăm să răscumpărăm acţiunile (deţinute de stat la rafinăria Petromidia-n.red.). Este o chestiune de preţ” a declarat vicepreşedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, într-un interviu acordat Bloomberg. “Acum, este cel mai bun moment pentru a ajunge la o soluţie, pentru că în România este stabilitate politică. Sperăm să ajungem la un acord cu Guvernul român şi vom face tot ce ţine de noi pentru a ajunge la o soluţie cât mai repede” a declarat oficialul Rompetrol.

Este pentru prima dată când un oficial al grupului declară apăsat că Rompetrol intenţionează să plătească pentru răscumpărarea acţiunilor statului.

În octombrie 2003, Guvernul României a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol Rafinare Constanţa (rafinăria Petromidia), existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 570 de milioane de euro. Potrivit acestui act normativ, societatea avea dreptul să convertească în acţiuni obligaţiunile pe care nu le răscumpăra la scadenţă. În 2010, Petromidia a răscumpărat obligaţiuni în valoare de 54 de milioane de euro, iar restul a convertit în acţiuni, potrivit legii din 2003. Ca atare, statul a devenit acţionar la rafinărie, cu circa 45% din capital.

Autorităţile au contestat în instanţă decizia Rompetrol, grupul a declanşat la rândul lui mai multe acţiuni în instanţă şi, de atunci, au loc mai multe procese. Statul a cerut bani, nu acţiuni, dar oficialii Rompetrol au atenţionat că plata cash a acelei sume ar pune rafinăria pe butuci. De la preluarea sa de la Dinu Patriciu, în anul 2007, şi până în prezent, kazahii de la KazMunaiGaz spun că au investit 1,4 miliarde de dolari în rafinărie, pentru creşterea capacităţii şi îmbunătăţirea calităţii produselor, pe o piaţă dificilă pentru activitatea de rafinare. Petromidia a ajuns cea mai mare rafinărie din România şi cel mai important exportator de produse petroliere al ţării, dar este încă pe pierdere.

Din 2010 şi până acum, kazahii şi reprezentanţii Guvernului au discutat în mai multe rânduri despre modalităţile de rezolvare a acestui conflict (plăţi eşalonate, barter cu carburanţi, etc) dar, inclusiv din cauza schimbărilor politice, discuţiile s-au oprit.

Statul l-a desemnat ca reprezentan în Consiliul de Administraţie al Petromidia pe Remus Vulpescu, fostul şef al OPSPI. La sfârşitul anului trecut, acesta opina că statul şi KazMunaiGas ar trebui să ajungă la o soluţie reciproc avantajoasă, şi nu să continue cu litigiile.