Premieră în Congresul SUA. Salariații instituției au început demersurile pentru înființarea unui sindicat
O nouă entitate numită „Sindicatul Lucrătorilor din Congres” şi-a anunţat într-un comunicat intenţia oficială de a crea un sindicat care să-i permită să negocieze colectiv condiţii minime pentru desfăşurarea activităţii.
Anunţul intervine după ce luna trecută Asociaţia Personalului Progresist al Congresului SUA a publicat un sondaj la care au participat 516 lucrători şi care a dezvăluit că 91% dintre aceştia vor să beneficieze de o mai bună protecţie juridică pentru a avea „un cuvânt de spus” la locul de muncă.
Jumătate dintre persoanele intervievate au dat asigurări că actualele salarii le ajung cu greu de la o lună la alta, iar aproape 40% dintre ei au declarat că s-au văzut nevoiţi să intre la datorii pentru a putea trăi în Washington, unul dintre cele mai scumpe oraşe din SUA şi unde preţul pentru închirierea unei garsoniere este în medie de peste 2.200 de dolari pe lună.
În plus, 85% dintre angajaţii care au participat la sondaj s-au plâns de un mediu de muncă toxic.
În prezent, consilierii senatorilor, congresmenilor şi lucrătorii de la serviciul de resurse umane nu sunt organizaţi în sindicat, deşi teoretic ar putea crea o astfel de structură şi şi-ar putea negocia colectiv condiţiile de muncă, scrie EFE.
În momentul de faţă, doar Poliţia de la Capitoliu, angajaţii Bibliotecii Congresului şi o instituţie de supraveghere internă numită Biroul SUA pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) beneficiază de sprijinul unor sindicate.
Pentru ca sindicatul să se poată forma, Camera Reprezentanţilor şi Senatul, ambele cu majoritate democrată, trebuie să-şi dea acordul în cadrul unui vot.
Congresmanul democrat Andy Levin, fost lider sindical, de profesie avocat, a anunţat vineri pe Twitter că Congresul SUA va începe săptămâna viitoare procedura de avizare a sindicatului.
La rândul lor, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, şi liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, au sprijinit dreptul personalului de a se organiza.
Puţine grupuri profesionale de înalt nivel educaţional sunt grupate în sindicate în SUA, aminteşte EFE care menţionează că, de exemplu, nu există sindicate pentru medici sau avocaţi, în schimb sindicatele profesorilor au multă putere şi au de obicei un cuvânt important de spus în interiorul Partidului Democrat.