Premieră în retail. Pepenii româneşti intră în magazinele Lidl din Cehia

O asociaţie de fermieri români, furnizor al retailerului german Lidl, îşi va vinde pepenii în supermarketurile din Cehia.  Opt camioane vor pleca în fiecare săptămână din Ialomiţa către consumatorii cehi.
Alina Stanciu - Dum, 26 feb. 2017, 21:00
Premieră în retail. Pepenii româneşti intră în magazinele Lidl din Cehia

Lidl Cehia va comercializa în această vară  pepeni verzi produşi în România, în comuna Gheorghe Doja din judeţul Ialomiţa. Acesta este primul produs proaspăt românesc care ajunge în supermarketurile Lidl de peste graniţe, în condiţiile în care compania trimitea la export produse fabricate local şi comercializate sub mărci private. În anul financiar 2015 (martie 2015-februarie 2016)  Lidl România a exportat produse în valoare de  26,5 milioane euro, în special uleiuri şi grăsimi, produse din hârtie, peşte, bere, produse de bază, de patiserie, brânzeturi, mezeluri sau dulciuri.

„Cei care vor livra pentru Cehia au livrat anul trecut pentru Lidl Romînia şi am fost foarte mulţumiţi. Aşa că anul acesta, pe lângă cantităţile contractate pentru noi (magazinele Lidl din România n.red) am contractat opt camioane pe săptămână, per sezon,  pentru Cehia”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Mag, manager de achiziţii legume fructe Lidl România.

Livrările vor fi făcute pe perioada a aproximativ 2 luni şi vor însuma aproximativ 1200 de tone de pepeni.

„Vom livra şi în Cehia”, a confirmat pentru ECONOMICA.NET Cârstoiu Ionel, director executiv Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja.

Românii au luat piaţa Greciei

Oficialul Lidl explică şi motivul pentru care pepenii de Ialomiţa îşi vor face loc pe rafturile magazinelor din Cehia unde ajunge cu preponderenţă marfă din Grecia. „Când este sezon în România, Cehia cumpără în general din Grecia. În cazul pepenilor, costurile de transport au însă o pondere foarte mare în preţul final, astfel că din punct de vedere logistic este mai avantajos să cumpere din România. Mai ales că produsul este de calitate foarte bună, producătorul fiind certificat Global G.A.P. şi respectând condiţia pe care o impunem referitor la o concentraţie mai mică de 1-3 din limita legală de pesticide”, a explicat Mag.

Potenţial de export pentru cartofi şi morcovi 

Pepenii nu sunt însă singurele produse proaspete care se califică pentru export în reţeaua Lidl. În contextul în care, pe anumite categorii, furnizorii retailerului au capacitatea de producţie peste necesarul magazinelor româneşti, există şansa de export. „Acolo unde oferta este mai mare decât cererea există condiţii de export.  Este cazul, spre exemplu, cartofilor şi morcovilor care ar putea fi exportaţi în ţările din jur. Noi suntem în permanenţă în contact cu departamentele de achiziţie Lidl din alte ţări, iar atunci când vor avea nevoie le vom prezenta oferta noastră”, spune Mag.

De alfel, pentru anul acesta, retailerul estimează că, în sezon, pentru anumite categorii de legume şi fructe precum cartofi, morcovi, ceapă, ceapă verde, varză, vinete, dovlecel, salată, tot necesarul va fi asigurat de la producătorii autohtoni. „Dacă lucrurile merg bine, la aceste categorii vom avea marfă 100% românească. Fermierii au început să îşi crească suprafeţele cultivate şi să investească în construcţia de spaţii de depozitare moderne”, mai spune Mag

Cum asigură Lidl fructele şi legumele din „Piaţa Lidl”

Din datele retailerului, Lidl a vândut  anul trecut 115.000 de tone de legume şi fructe, din care cumpărate direct de la fermeiri români au fost aproximativ 32.000 de tone, reprezentând aproximativ 50% din cât se cumpără de pe plan local. Restul, a fost achiziţionat prin intermediari.  „Noi evităm intermediarii. Încercăm să eliminăm practica din branşă de a negocia preţurile în fiecare săptămână şi să oferim o stabilitate şi contuinuitate. În 2016 am încheiat 32 de contracte şi am achiziţionat aproximativ 34.000 de tone, iar pentru anul acesta am încheiat 40 de contracte prin care am achiziţionat aproximativ 56.000 de tone. În 2017, 80-90% din marfă este achiziţionată direct, iar în 2016 procentul a fost de aproximativ 50%”, spune directorul de achiziţii. 

În ceea ce priveşte importurile, care din calculele ECONOMICA.NET au reprezentat anul trecut în jur de 40% din marfa proaspătă de pe raft, Mag susţine că acestea sunt necesare în extrasezon. „Articolele pe care le importăm sunt cele exotice şi cele unde sezonul la noi este limitat, ca de exemplul roşiile”, explică oficialul companiei.

În ceea ce priveşte condiţiile pe care Lidl le impune furnizorilor săi de legume şi fructe, începând cu 1 septembrie 2017 compania îi va accepta doar pe cei certificați GLOBALG.A.P- un standard impus de Lidl şi în alte state din UE. O altă condiţie este ca pesticidele din produse să nu depăşească unu pe trei din limita legală.

În momentul de faţă, aproximativ jumătate dintre furnizorii Lidl au deja certificat GLOBALG.A.P, iar dintre cei necertificaţi aproape toţi sunt în proces de certificare. „Noi i-am anunţat de această npuă cerinţă a npoastră din 2015, iar acum câteva luni am trimis furnizorilor şi o scrisoare oficială. Majoritatea au demarat procesul de certificare”, mai spune Mag potrivit căruia Lidl are nevoie de 70 de categorii de legume şi fructe care pot fi cultivate în mod tradiţional în România.

Efectele negative ale importurilor. S-au scumpit legumele

Mag povesteşte şi despre efectele negative ale importurilor din extrasezon.”Anul acesta Europa a avut probleme cu clima. În Spania şi Italia a fost frig, producţia mică şi preţurile de achiziţie au fost mai mari decât de obicei, ceea ce s-a reflectat şi în preţul la raft. Au fost creşteri şi cu 50%, vinetele şi dovleceii au fost şi de trei ori mai scumpe, iar alte legume precum guliile şi ridichiile au dispărut cu totul. Dar de o săptămână-două preţurile şi-au revenit”, mai spus Mag.

 Lidl face parte din grupul german de retail Schwarz şi operează la nivel naţional peste 200 de supermarketuri.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Dan Popa, director regional Veeam:  Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să schimbăm România
Dan Popa, director regional Veeam: Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să ...
Industria IT românească are un rol fundamental de a transforma societatea și economia României cu ajutorul fondurilor de 28 de miliarde de euro disponibile prin PNRR, este de părere Dan Popa,......
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora ...
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...