Premieră în România:statul va plăti dobânzi firmelor private
De azi intră în vigoare o directivă europeană care obligă autorităţile locale să nu întârzie cu mai mult de 30 de zile datoriile către privaţi, informează #Romania TV#. În caz contrar, statul va plăti dobânzi către firmele cu care are contract ce ajung la 13,5% pe an. De asemenea, pe lângă dobânzi, acestea vor plăti şi penalităţi de 40 de euro pentru fiecare zi de întârziere.
Valoarea datoriilor pe care autorităţile locale le au faţă de diverse companii private în urma unor contracte de bunuri şi servicii se cifrează la 1,2 mld lei, acestea fiind datorii mai vechi de 90 de zile. „Trebuie spus clar că este vora despre preluarea unei directive 7/2011 în legislaţia naţională, ceea ce e benefic pe de o parte. Dar dacă acest lucru se va aplica arieratelor istorice, atunci nu va fi atât de benefic. În directivă există un articol care spune că statul respectiv din UE are dreptul de a stabili dacă această nouă directivă, lege, în sensul nostru se aplică de azi-încolo sau de azi în trecut. În România există un principiu de drept că legile nu pot retroactiva. Atunci probabil plecăm de la premisa că statul va introduce aceste măsuri de disciplină contractuală începând de azi în viitor”, a explicat Ionel Blănculescu, consultant financiar.
Potrivit acestuia, dacă această directivă s-ar aplica în sănătate, atunci statul ar fi obligat într-o unitate foarte scurtă de timp de 60 de zile, să achite o sumă între 1,1 miliarde şi 1,5 miliarde de euro. „Cu toate că Guvernul a bugetat în acest an 3,5 miliarde de lei, ar fi o greşeală imensă ca statul să încerce să plătească acest miliard de lei în câteva zile ptentru că ar arunca în aer sistemul de sănătate, echilibrul din acest domeniu, chiar dacă e un domeniu bolnav. Numărul de zile pentru plata medicamentelor este de 210, nu a putut fi respectat şi a ajuns la 300 de zile şi nu putem ajunge în scurt timp la 30 de zile”, a mai explicat Blănculescu.