‘Vreau să vă spun că astăzi, în afară de scurtarea termenelor, am organizat pentru prima oară în istoria Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale echipe de urmărire proiect, care, în teren, stau în spatele constructorilor de autostrăzi, pentru toate loturile noi în construcţie, ca să nu mai avem permanent întârzieri şi discuţii’, a spus Şova.
Potrivit şefului de la Transporturi, cea mai mare problemă din prezent o constituie absorbţia fondurilor europene rămase, respectiv suma de 1,281 miliarde de euro.
‘În acest moment, datorită faptului, şi o spun cu tot regretul, că miniştrii Transporturilor de până la USL au dormit la Ministerul Transporturilor, suntem nevoiţi să încercăm să absorbim în 2014 şi 2015 suma de 1,281 miliarde de euro. Aceasta este moştenirea lăsată nouă, neabsorbită, între anii 2007 – 2011 şi 2012 până la sfârşitul lunii aprilie’, a precizat Dan Şova.
La sfârşitul lunii martie, ministrul Transporturilor declara că absorbţia de fonduri europene pe Programul Operaţional Sectorial de Transport a fost de 923 milioane euro în 2013, cei mai mulţi bani fiind atraşi de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Potrivit acestuia, din totalul fondurilor atrase anul trecut, CNADNR a avut o absorbţie de 559,96 milioane de euro, iar CFR de 299,042 milioane de euro, din care 65 de milioane de euro s-au dus la Metrorex şi restul la CFR Infrastructură. Pe sectorul naval, au fost absorbiţi 64,08 milioane de euro.
Dan Şova a menţionat că sectorul aerian nu a atras anul trecut fonduri europene, deşi în Programul Operaţional Sectorial de Transport sunt prevăzuţi 100 milioane de euro pentru investiţii în aeroporturi, iar proiectele sunt în curs de realizare.